28 юли 2005 г.

ПЛАНЕТА НА ЕМИГРАНТИ

      Истина е, че България е сред най-добрите по своя климат и природа страни на Земята.
      Истина е и това, че тя е и сред първите по лошо управление и корупция, та в последните десетилетия много българи напуснаха родината си.
      Но не може да отминем и факта, че миграцията е една особена епидемия, от която днес страдат, или ваксина, чрез която се лекуват, почти всички държави по планетата.
      През 2005-та година около 200 милиона хора са сменили или ще сменят страната, в която живеят. През 1980 г е имало само 80 милиона емигранти.

      Днес европейските мигранти са 56.8 милиона (7.7% от населението на Европа). В Северна Америка те са 40.8 милиона (12.9%). В Aзия - 49.9 милиона ( 1.4%). В Африка - 16.3 милиона (2%). В Латинска Америка - 5.9 милиона (1.1%). В Австралия - 5.8 милиона (18.7%).
      Три са страните, които приемат най-много имигранти - САЩ - 35 милиона, Русия - 13.3 милиона, Германия - 7.3 милиона.
      Най-много емигранти има от Китай /Китайската диаспора по света е 35 милиона/, Индия - 20 милиона, Филипините - 7 милиона. Ако е вярно, че българските емигранти са над 2 милиона то страната ни ще бъде сред първите по процентна емиграция.
      Разбира се често мигрантите се връщат там от където са тръгнали. Всеки четвърти имигрант в САЩ напуска след известен период страната.

      Паричните преводи, които емигрантите пращат в родината си, надхвърлиха през 2004 година сумата 100 милиарда долара.
      Най-големи доходи от своите емигранти получават страни като Мексико, Индия и Филипините. Филипинците са прехвърлили на своите острови 7.6 милиарда долара, което е почти 10 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Няма данни за българските преводи, но се смята, в сравнение с малкото ни население, че българите са с висок показател.
      Най-големи суми са изпратили имигрантите от САЩ - 28 милиарда долара и Саудитска Арабия - 15 милиарда.

Данните са публикувани от Международната организация по миграцията за 2004 година.
Материалът ни е предоставен от Washington PrоFile


Назад


Емигрантите

Интернет дизайн