28 юли 2005 г.

МИЛЕНА и МАЙКЪЛ:
ГОЛЯМАТА БЪЛГАРСКА СВАТБА В ЧИКАГО!


      Ние сме на Първа маса.
      Седим сред райската хладина, осигурена ни в ресторанта на Чикагския "Шератон", седим пред изкусителния зов на тукашната трапеза, която не знае спиране.
      Седим все заслужили хора: бащата на Милена - Стоил и брат й Петър, дошли чак от Сапарева баня за сватбения ритуал, майка Йорданка - наш трудов боец от българската чикагска женска работна гвардия, Емилия - елитен кадър по земляческа линия със семейството, довела и петгодишната шаферка, която събра очите на народа с бялата си рокля, ангелското си личице и неукротим български дух - предводител на всичките деца в салона, за които сватбата стана световна лудория. Поканен съм и аз като Главен сватбар на прочутия вестник "Старт".
      Седим, ядем, пием и благодарим на Бога и на Милена.
      Бог създаде света, а Милена - сватбата. И двете неща така добре си паснаха, че стана нещо много хубаво...
      Женеха се българката Милена Стоилова и американецът Майкъл Арагон.

      Двойката беше зашеметяваща.
      Милена е сред момите, за които народните певци пеят и въздишат по тяхната снага-топола, по лицето им - бяло и червено, по глас меден и още по много други сладки неща. Донякъде е и колежка - учила е културология и журналистика, но после се увлича по естрадата и почва да пее народни песни по цялата ни гласовита Югозападна България.
      Майкъл Арагон е снажен като познатия ни от американския "Уреслинг" юнак "Скалата", но по лице и характер е далече пред него. Той е мениджър в областта на електрониката.
      Случило се така, че двамата се срещнали в Чикаго при Милениното гостуване на майка си и изведнъж усетили, че са като двете части от едно цяло, та решили да не се разделят вече.

      ...Седим, ядем непознати манджи със звездни имена, пием познати питиета с много земни названия и се питаме едни други - американците ли грабят момите ни хубави или момите ни хубави ги заковават с пръстен, та мърдане няма... Решаваме, че тук поне България има преднина, водим по точки. Аз поне познавам три случая, при които българките не само се венчаха за американци, но и ги покръстиха в православната ни вяра.

      Стана сватба, за която всички ще си спомняме дълго. Елегантна, щедра, освободена от предразсъдъци и остарели привички. Духът на свободата и щастието изпълваше разкошния салон. Адмирал на музиката беше Ди Джей Пацо, който артистично ни поднесе такава феерия от звуци, та мнозина решихме - ако се заженим - него да викаме! Въпросът е коя ще ни вземе...

      Присъстваха колкото българи, толкова американци и бъдещи американци. Майкъл се представи с блясък не само в достойния за Холивуд танц с Милена, но и в българските хора. Явно беше взел с отличен всички тестове, на които го беше подложила нашата сънародничка преди сватбата. Не стига това, но и говореше прекрасно български - "Обичам те", "Наздраве". Какво му трябва повече на човек? Но Майкъл иска още нещо: незабавно да иде да види цялата България!
      - Не съм искала да оставам в Америка. Бях много добре и в България. Но Майкъл ми хареса от пръв поглед - говори Милена. - С него се чувстваш сигурно. Възпитан е да уважава жената и никога да не се държи грубо. Помага ми във всичко. С него се превръщаме в много сплотен екип. Всички мои познати му говорят за България и той е готов да тръгнем при първа възможност - иска около му да е всичко българско - нашите песни и танци, харесва му и езика ни и иска да го научи, отказа се завинаги от бъргерите и мазни пържени храни. Не харесва само пушенето. Искам да кажа на моите сънароднички, че женитбата в Америка е нещо хубаво само, ако е по любов. Не може да бъде цел. Но всеки винаги трябва да има свои цели, които да зависят единствено от него самия...
      - Много съм щастлива - каза грейналата от радост майка Йорданка Стоилова, която беше и главен организатор на тази елегантна и пълна с очарование сватба, - на всички го пожелавам! Майкъл е и мъж и верен и добър приятел на детето ми! Той е спокоен и разумен човек, мъдър е, с всеки намира език да се разговори. Синът ми, който обича много сестра си, е очарован от това как Майкъл се държи с Милена. Каза ми: "щом го видях и се успокоих"...
      Петър Стоилов, братът на Милена, е управител на строящия се в Сапарева Баня международен планински курортен комплекс. Това, което ми разказа за бъдещето, което се открива пред този уникален земен кът, е като приказка. Три петзвездни хотела, лифтове до Паничище, ски-писти и лековити бани през лятото в санаториуми с гореща минерална вода, надвиваща и най-страшните болести, величавата природа... всичко това ще привлича жадните за чиста природа хора от цял свят.
      - Радвам се на щастието на сестра ми - каза той. - Сигурен съм, че и Майкъл ще бъде щастлив с нея. Чакам ги с нетърпение в България да им покажа чудесата на нашата природа и това, което правим сега, за да стане страната ни още по-хубава.

      Сладки бяха и приказките ни с бащата на Милена - Стоил Петров. Висок, строен като онези момчета на Джорджо Армани, които показват по модните подиуми най-скъпите дрехи на планетата, човек не би му дал и половината години, които има. Отговорът на загадката е ясен като слънчев ден: целият си живот Стоил е прекарал в Сапарева Баня! На, над и под върхове, планински езера и поляни, бели снежни преспи, студени чисти извори, с песента на птиците.
      - Харесва ми, че разумният човек може да вземе хубавото от Америка и хубавото от България и да живее добре - каза Стоил. - Аз съм турист и цял живот съм бил в планината. Посрещал съм в планинските хижи и хотели туристи от всички поколения. Те са хора честни и почтени и уважавам мнението им. Сега разширяваме пътя за Паничище. Хотелите са пълни и зиме и лете. Правим ски-писти, лифт до Седемте езера... Доброто време за България тепърва започва. Аз съм много голям оптимист. Имах щастието да видя и Америка. Погледнах отстрани и дъщеря си с Майк - видях усмивката им - те са сто на сто щастливи! А аз - 200 процента. Не мога да говоря с Майк на английски, но като мъже се разбрахме. Той е здрав мъж, мъж с характер, мъж на който жената вярва, сигурна е с него. Радвам се, че Милена го обича и уважава! Хареса ми и Чикаго. Даун Таун е величествен, градът, хората, богатството и културата са невероятни. От Чикаго по-хубава е само Сапарева Баня.

Климент ОХРИДЧАНИ
Главен сватбар на "Старт"

Назад


МИЛЕНА и МАЙКЪЛ

МИЛЕНА и МАЙКЪЛ

МИЛЕНА и МАЙКЪЛ

МИЛЕНА и МАЙКЪЛ

Интернет дизайн