28 юли 2005 г.

"ДА ПОМОГНЕМ НА НАШИЯ СИ, БЪЛГАРСКИ, НАРОД!"

      "Едва ли можеше да се намери по-лошо време за тези дъждове и бури, които потопиха България! Реколтата зрееше по нивите, хората са обидно обеднели в родината си, а политиците, точно след изборите, делят властта помежду си" - пише нашият кореспондент от България Станислав Странски. - Малцина мислят за бедата, която се стовари върху хората. Водата нанесе щети за 150 милиона лева. Разрушени са 50 000 сгради. Стотици мостове, свлачища, стени, железопътни линии и шосета са пострадали или съвсем изведени от строя. 2 милиона българи бедствуват. Те и досега са живели с жълти стотинки в джоба, а сега всичките им запаси са свършили.
      Само 1.2 милиона са отпуснати за ремонти на разрушените къщи и 1 милион за нови къщи. Това са пари за неколкостотин жилища за бездомните. Болшинството пострадали са в безизходица. Въпреки, че Червеният кръст и Червеният полумесец предоставиха 55 000 евро. Американският червен кръст даде 50 000 долара. Европейският съвет също обещава помощи. Българският червен кръст събра и раздаде на пострадалите 35 тона дрехи, одеала, лекарства. Международният червен кръст изпрати допълнително 1250 семейни комплекта кухненска посуда... Председателят на БЧК предложи да се постави касичка в Парламента, където депутатите да пускат своята лепта за пострадалите...
      Но всичко това не стига... Затова ние се обръщаме с призив към българите в чужбина да помогнат в този труден момент на Родината, на бащи и майки, на семейства, роднини, приятели, на сънародниците си..."

      След публикациите в предишни броеве получихме отзиви, които ни окуражават. Българите в Чикаго на дело доказват своята любов към отечество и сънародници, своето християнско милосърдие. Обади се наш читател, който беше използвал заминаването на семейството на ваканция в България да изпрати 1 000 долара за пострадалото си село, където с тези пари ще си помогнат при ремонта на водопровода. Една от най-големите опасности сега е да плъзнат опасни заразни болести по воден път.
      В електронната ни поща пристигна и аргументирано писмо, в което авторът напомня, че е имало до неотдавна "Българска Християнска Общност - Чикаго", която две години поред /2002 и 2003/ е изпратила за домовете на деца без родители и за възрастни хора събрана в добре проведени акции помощ. Първият път 6 контейнера по 1 кубически метър, вторият път - 10 контейнера с дрехи , обувки, играчки и пр.
      За съжаление тази дейност сега е само история... Трябва час по-скоро да се превъзмогнат с ум, вяра и християнски добродетели последиците от печални събития, да се обединим като общност и да живеем като общност.
      Неколцина наши сънародници от Чикаго разказват за щетите, нанесени в техния край и споменават, че поотделно и вкупом пращат пари на своите семейства да се съвземат след катастрофата.
      Особено благодарим на Красимир Стоименов от София, който от две години е вече в Чикаго и ни е изпратил номера на банковата сметка на Българския червен кръст, в която ще се набират средства за пострадалите от наводненията в България до 15 септември т.г. Съобщава я и председателят на БЧК Христо Григоров, който излиза и с призива "Ние сме длъжни да помогнем на нашия си, български, народ!"

Банкова сметка за набиране на средства в помощ на пострадалите от наводненията в България:
100 003 0250,
банков код 621 763 07,
Булбанк, клон Калоян


СтартBG

Назад




Интернет дизайн