28 юли 2005 г.
БЪЛГАРИЯ ОЩЕ НЯМА ПРАВИТЕЛСТВО
БСП И ДПС ПРОВАЛИХА МАНДАТА СИ
ДРАМАТИЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПРЕМИЕР И ПАРЛАМЕНТ

      Едва ли е имало по-драматични избори на премиер и кабинет в Народното събрание на България. Четиридесетият парламент на страната ни се превърна в арена на политически страсти, каквито рядко се познават.
      След като във вторник НДСВ, заедно с "Атака", ОДС, ДСБ и БНС заявиха, че напускат Народното събрание поради неизправност на системата за гласуване и недопустимо авторитарно ръководене на събранието от страна на Георги Пирински, изборът беше отложен за сряда.
      В сряда сутринта Народното събрание започна с обсъждане процедурите по гласуването. Разгоря се огромна битка около това дали вотът да е явен или таен. Привържениците на тайното гласуване - Коалиция за България и ДПС настояваха, че така депутатите запазват възможността си да гласуват по съвест, а не да се подчиняват на партийните заповеди. Останалите настояваха, че българският народ трябва да знае кой депутат какви позиции има.

      Със 120:119 гласа беше решено гласуването да е тайно. За тайното гласуване се обявиха депутатите от левицата и ДПС, както и независимият Петър Манолов, отцепил се от "Атака" поради командния стил на ръководство на Волен Сидеров и трима от БНС - Евгени Жеков, Иван Стаматов, Николай Кънчев.

      При дебатите за и против предложеното от Сергей Станишев правителство Атанас Папаризов от левицата каза, че новият кабинет ще има като основен приоритет европейската интеграция, в най-кратки срокове ще бъде преодоляно критичното изоставане, ще се създаде работеща администрация и реформира съдебната система.
      Атанас Щерев от НДСВ каза, че няма да гласува за това правителство, защото то не може да изпълни такава политика, а дясноцентристкото управление няма алтернатива.
      Волен Сидаров от "Атака" каза, че избирателите не са допускали,че "наследниците на една терористична организация , която е убивала жени и деца на гара Буново, сега ще управляват България" . Той се обърна към ВМРО да вземат мерки сред техните редици да няма "турски мекерета и предатели". Настъпи реакция в залата срещу такава "позиция, която дискредитира българския парламент и общество".
      Зам. председателят да ДПС Лютви Местан заяви, че не може да има стабилно управление без БСП и ДПС. Който не си дава сметка за това, не уважава вота на избирателите. На 25 юни те не отредиха никому самостоятелно мнозинство, но това не значи, че не посочиха ясно политическите сили, които предпочитат.
      В българския парламент съществуват ресурси да бъде направено дясноцентристко управление, каза депутатът от ОДС Филип Димитров. Той потвърди, че народните представители от ОДС ще гласуват против предложения кабинет.
      Стефан Софиянски също заяви, че БНС няма да подкрепи предлаганото правителство.
      БСП и ДПС нямат потенциал да завършат реформите - предрече Иван Костов, като имаше предвид съдебната система, здравеопазването, образованието, МВР, администрацията. Според него Станишев е неубедителен като кандидат за премиер с доскорошните си провали, с каприза си да бъде министър-председател на всяка цена. Със стоте хиляди работни места, създадени изкуствено от социалното министерство,       ДПС ще стане най-големият работодател в България и ще разполага с несравнимо повече средства, за да подкупва етническия вот. Според него това е и цена за подкрепата на етническия вот за Георги Първанов на следващите президентски избори.
      Дебатите продължиха близо пет часа.

      Беше решено гласуването на проектокабинета да бъде на два тура: първи - за избор на премиер, и втори - за приемане структура и състав на Министерския съвет.

      Гласуването започна към 17.10 часа.
      Прие се предложението на Стефан Софиянски да не бъде изрично записано, че народните представители трябва да гласуват в кабина.
      Прието беше предложението на БНС Комисията за гласуване да е на партиен, а не на пропорционален принцип. Така седемте парламентарни групи излъчиха комисия от 14 души с председател Димитър Абаджиев от ДСБ.
      Беше прието и предложението на НДСВ да не бъде изрично записано депутатите обезателно да поставят бюлетината в плик.
      Сред първите гласуваха Иван Костов и Екатерина Михайлова, които показаха на медиите бюлетините си с изразения от тях вот. Те бяха последвани от съпартийци и членове на други парламентарни групи, които показваха своя вот на комисията.
      Волен Сидеров заяви, че депутатите от "Атака", които не са показали пред комисията как са гласували, може да бъдат изключени от групата.
      Йордан Величков и Станчо Тодоров от "Атака" отказаха да покажат бюлетините си. "Казах, че няма да покажа бюлетината си на никого, казах това и на Волен Сидеров - заяви Величков. - Това са гестаповски методи, при положение, че вотът е таен. Спазвам решението на Народното събрание да се гласува тайно и е под достойнството на всеки български депутат да показва вота си. Пред журналисти Станчо Тодоров заяви, това, че не е показал бюлетината си не означава, че е гласувал в разрез с парламентарната си група.

      Сергей Станишев бе избран за премиер след гласуването. За кандидатурата му гласуваха 120 депутати. Против бяха 119.

      Избраният за министър-председател Сергей Станишев представи пред Народното събрание структурата и проектосъстава на правителството.
      В последвалите събития се разбра, че едно толкова важно нещо като избора на Парламент просто не е нито огледано, нито премислено. Не се знаеше предварително дали кандидат-премиерът Станишев може да гласува при избора на правителството. Той се беше "заклел" вече /абсолютно безсмислено/ като министър-председател, което също е гаф и аматьорство. Погледнато реално и разделянето да се гласува за премиер и после за структура и министри беше необяснима работа!
      В края на краищата и на Станишев бе разрешено да гласува, както и на останалите кандидат-министри, които също преди гласуването са само депутати. Остана да се чака резултатът...
      Резултатът дойде - очакван и неочакван.

      За структурата на кабинета гласуваха 120 срещу 119. Също като за кандидат-премиера Станишев.
      За предложените министри се получи обратният резултат: 119 срещу 120 против. Проектокабинетът и Мандатът на Коалиция за България /БСП/ се сгромолясаха!

      За да има правителство и премиер беше необходимо да бъдат спечелени и трите резултата.

      Гласуваха всичките 239 депутати. Отсъстваше само Анастасия Мозер, която беше в САЩ, поради операция на съпруга си.

      КАКВО ПО-НАТАТЪК?
      Председателят на БСП трябва да върне мандата.
      Президентът Георги Първанов ще връчи нов мандат за кандидат министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група - Национално Движение Симеон Втори!

Станислав СТРАНСКИ

      НЕУСПЕЛИЯТ КАБИНЕТ
      Сергей Станишев - премиер
      Ивайло Калфин - вицепремиер и министър на външните работи и европейската интеграция
      Емел Етем - вицепремиер и министър на природните бедствия и аварии
      Доц. Пламен Орешарски - финанси
      Румен Петков - МВР
      Ангел Найденов - отбрана
      Бойко Коцев - правосъдие
      Димитър Калчев - държавна администрация
      Румен Овчаров - икономика и енергетика
      Петър Мутафчиев - транспорт
      Асен Гагаузов - регионално развитие
      Джевдет Чакъров - околна среда и води
      Нихат Кабил - земеделие и гори
      Хасан Адемов - труд и социална политика
      Проф. Радослав Гайдарски - здравеопазване
      Проф. Венелин Живков - образование и наука
      Стефан Данаилов - култура
      Весела Лечева - младежта и спорта

Назад





Интернет дизайн