14 юли 2005 г.

БРАТЯ БЪЛГАРИ ОТ ЧИКАГО И АМЕРИКА

      България не помни по-тежко природно бедствие.
      Българско Чикаго, Америка - дайте рамо на родната страна!

      АПЕЛ НА "СТАРТ"
      Скъпи сънародници,
      Знаем, че дарението е много личен въпрос и не бива да се прави шум около него.
      Но сега помощта за пострадалите от природните бедствия в България е толкова необходима, че нашата редакция ви моли да ни съобщите за вашите дарения и оповестите адреса на получателя. Ние обезателно ще се свържем с хората, на които помагате и ще публикуваме разказа им за случилото им се нещастие и как употребяват помощта, която идва от Чикаго и Америка.
      Ако наши, български, лица и институции се заемат с това дело резултатът би бил много по-голям. Но ако това не стане, вашата лична инициатива може да спаси здравето и живота на много хора в страната ни, които живеят с точно преброени левчета и природният катаклизъм ги обрича на непознат сега за нас, в Америка, ад.
      Започнете! Поставете началото! Стартирайте! Съобщете ни за вашата помощ за нашите бащи, майки, семейства, приятели и сънародници в България!

      БРАТЯ БЪЛГАРИ ОТ ЧИКАГО И АМЕРИКА
      Преди няколко дни Светият Синод на България се обърна с молба към българските граждани и институции за помощ и християнско милосърдие към пострадалите наши братя и сестри от природните бедствия, сполетели Родината ни.
      Светият Синод моли всички българи да забравят своите разногласия и различия по идеи, партийност, обществено положение и вероизповедание дори, да се обединят и да помогнат със средства и вещи на пострадалите в страната ни от опустошителните наводнения. Синодът апелира към нашето християнско братолюбие и милосърдие - да спасим от страдания и смърт наши сънародници!

      Спомняте си как българите в Америка откликнахме, и то не веднъж, при подпомагане на пострадали хора - след терористичния акт на 11 септември 2001 година, при катастрофалното наводнение в Югоизточна Азия миналата година, за спасяването на български деца и болни хора, за подпомагане на домове за сираци и инвалиди...
      Сега отново сме изправени пред една катастрофа, на пръв поглед не толкова страшна, но убийствена за бедните наши сънародници, които след наводненията и стихиите в края на юни и началото на юли са останали без покрив над главата си, без хляб и без лекарства и средства за каквото и да било! Много от тях ще загинат - не от рани, без кръв и ужас, но от глад и безнадеждност...
      Можем ли да останем тук, в Чикаго, със скръстени ръце?
      Можем ли да сме толкова прокълнати, че увлечени в препирни за легитимни и нелегитимни църкви и имоти да забравим Бога и Божиите закони - да помагаме на ближния? Можем ли да сме толкова проклети, че да нямаме нито един сред нас, който да спечели доверието ни и да ни поведе към акция за животоспасяване на наши сънародници в бедстваща България? Или вечно ще сме разединени и вечно глухи за общите ни БЪЛГАРСКИ грижи?
      Имаме в Чикаго две прекрасни църкви, които изпаднаха, къде повече, къде по-малко, в крамоли и краят им не се види, ако хората не си подадат ръка, не си простят и престанат да служат на своята гордост, прищевки, интереси, а да се сплотят под единното Христово и Божие слово.
      Сега това трябва да стане! България и българите са пред тежко изпитание и всеки, който вярва в Бога и е християнин може да прости и да поиска прошка, ако е сгрешил. Всеки, които има възможности да помогнат със средства на пострадалите ни сънародници трябва да направи това!
      Сега е времето да изберем няколко достойни сред нас и да създадем едно водещо тяло, което да поеме на раменете си служенето на българското - на онова, от което сме произлезли, та да изведем своите братя към по-доброто и по-близко до Бога битие на тази трудна земя...
      Вие знаете имената и къщите на тези, с които можете да се съберете и да помогнете. Усмирете гордостта и неприязънта, забравете обидите и съберете силите си за да помогнете!
      Спомнете си законите на Битието. Не са завръщайте към човещината тогава, когато е твърде късно! Бъдете хора, докато сте още силни и здрави, бъдете опора на слабите и нуждаещите се, скъпи наши читатели!
      Българи от Чикаго и Америка!
      България е сполетяна от бури и наводнения, каквито не е имало у нас от векове. Залети са и унищожени къщи, стопански сгради, мостове, десетки хиляди декара земеделски земи с новата реколта. Евакуирани са хиляди семейства, които няма къде да живеят. Разрушени са мостове, прекъснати са пътища. В болниците няма лекарства, хората нямат пари за храна. Плачевно е състоянието на българските домове за възрастни и сираци, болниците ни са в трагично състояние. Потопът заля 500 къщи в Пазарджишко, хиляди по други краища на страната ни.       Загинаха хора. Четириметрова вълна помете баща и син в село Драгиново, докато се опитвали да спасят животните си от потопа...
      Правителството отпусна 13 милиона лева за ликвидиране на щетите, но само за поправката на железопътните линии са необходими 80 милиона лева. Пълният размер на щетите може да се изчисли едва след като се оттеглят водите - вероятно към края на юли.
      България очаква помощ и от нас, които сме в Чикаго и Америка, но все още се смятаме за българи, за християни и за човеци!
      Братя и сестри от Чикаго - не чакайте - обадете се и се срещнете едни с други - помогнете на своя роден край!

      НОВИНИ ОТ ФРОНТА
      България изчислява щетите от природни бедствия, които продължават.
      СДС настоява президентът Първанов да свика консултативния съвет по национална сигурност. Загубите, причинени от поройните дъждове и градушки, от ураганния вятър през последните два месеца са незапомнени за страната ни.
      2 000 000 души от седем милионното ни население са пострадали.
      Наводнени са 6 300 сгради, пострадали са 52 моста, 420 улици и над 35 километра ж.п. линии.
      Оценката на загубите досега възлиза на 75 000 000 евро.
      За възстановяване на железопътната мрежа са необходими 43 000 000 лева.
      В тези милиони не влизат милионите от унищожената селскостопанска реколта, които ще се стоварят върху българите в следващите месеци.
      Калофер е без питейна вода. В Сливо поле са наводнени 180 къщи и 20 обществени сгради. Янтра е повишила нивото си с 2 метра. В Габрово са разрушени улици, наводнението е направило негодни детски градини, складове, администрации. Във Великотърновско над сто души са без подслон. В селата Бутово, Ресен, Кесарево живеят във фургони. ЖП инфраструктурата в Горна Оряховица е в аварийно състояние. В Тутракан и Силистра градушки са съсипали реколтата. Влаковете не пътуват или закъсняват поради свлачища и пропадания по железопътното трасе.

      Това са само заглавия на бюлетини в дните 11 и 12 юли. България е като в бедствие след война.
      Българи от Чикаго и от САЩ - да помогнем на нашите деца, майки и бащи, на нашите семейства, приятели и сънародници България се нуждае от нашата грижа сега.

България 21 век

Назад


Природно бедствие


Природно бедствие


Природно бедствие

Интернет дизайн