28 юни 2005 г.
С КАКВО БИ СЕ ХРАНИЛ ИСУС ХРИСТОС В НАШИ ДНИ

      Никога не пишете книга за хората около вас. Те не обичат да четат за себе си. Има една изпробвана в света на поразените от звездния блясък умове, система. Трябва да шокираш съзнанието на колкото се може по-голяма маса хора. например на вярващите. Да напишеш разюздано антихристиянски роман като Ден Браун. Или да изпечеш готварска книга като тази на нашия добър непознат от Флорида д-р Дон Колберт. Но със заглавие, което да заинтересува всички. Като "Това, с което би се хранил Иисус".
      "Всеки, който действително би искал да следва Иисус, не може да игнорира неговият вкус и начин на хранене" - пише авторът. И той завършва с това, че "...всеки вярващ човек или дори човек, който се интересува само от това да бъде строен и жизнерадостен, би трябвало да си зададе въпроса преди да седне на масата: "А дали това би избрал и Иисус Христос?"
      - Нашият Спасител - пише д-р Колбер, - е употребявал предимно продукти в тяхната натурална форма - преди всичко плодове, ядки и бобови храни. Употребявал също така и хляб, изпечен от пшенично брашно, пиел с литри вода и червено вино.
      Месо употребявал само при особени случаи, вероятно веднъж в месеца. Но рибата била постоянно блюдо. И още нещо: Иисус и неговите ученици не скъпели времето си да останат на масата по-дълго време. Това е напълно различно от съществуващите сега "фаст фуд", гълтане на залъците бегом...
      Това е и добре познатата старогръцка традиция, наречена "симпосийон", откъдето идва и днешното "симпозиум". Елините се хранели бавно, смесвайки добрата храна и десерти със спокойни беседи.
      От това, което четем в Библията можем да направим заключение, че в тази книга е заложено не само духовното, но и телесното. Особено свързаното с правилната храна. Диета без излишен холестерин и без много калории. Там добре е представено онова, което е съхранявало духа и тялото на хората в сухата и гореща природа - хляб и вино.
      Месото е било рядкост. Например при завръщането на Блудния син бащата позволява да се сложат на масата месни ястия. Тук следва да се добавят и типичните продукти от района - олио от маслини, грозде и други плодове.
      Разбира се някои пасажи от Библията могат и да ни смутят. Има ги особено много в Стария Завет. В своята Трета Книга Мойсей съветва да се храним с добре опечени скакалци...

Самуил КАВАРДЖИЕВ

Назад







Интернет дизайн