28 юни 2005 г.
ДА ОТКРАДНЕШ ЧОВЕК В ЧИКАГО

      Да, и в Чикаго, както навсякъде в модерния свят, кражбата на хора става по модерен начин. Крадат личности и в други градове и държави, но нас сега ни интересува как да не ни откраднат в Чикаго.
      В нашия град, като богато място в най-богатата страна на света, кражбата на лична информация и използуването на чуждо име за различни видове мошеничество, придобива наистина епидемичен характер. От 1998 г. до сега всяка година регистрираните кражби на персонална информация се удвоява.
      В САЩ съществуват закони, благодарение на които пострадалите не губят цялата сума, открадната по електронен път от сметките им. Но те плащат определен процент от загубите, според правилата на съответните финансови организации.
      По последни данни през миналата година ужилените компании са заплатили от своя джоб средно по 4 900 долара, а частните лица - по 540 долара.
      Общите загуби при икономическите структури в САЩ от електронните кражби е 48 милиарда, частните лица са се простили с 5 милиарда.
      Особеното внимание на престъпниците - при това не само в САЩ, а и от цял свят, включително и в България, към личната информация на американските граждани е, че на практика в Америка е на лице пълен преход на американското общество към безкасови плащания. Кой, освен нашего брата имигранта, носи кесия с долари за да си плаща покупките?
      Масовото използуване на чекове, дебитни и кредитни карти, доведе до там, че достъпът до тези "лесни плащания" е максимално облекчен. Това и чакат рицарите на късмета. Комфортът да плащаш лесно веднага се превърна в нож с две остриета.
      Достатъчно е да научат твоето име и номера на кредитната ти карта за да направят покупка от твое има в Интернет, да си поръчат каквото искат по телефона, дори и момиче за една вечер, а може и с малко по-дълъг списък от "откраднати хора" да си осигури цял харем - при това с по-добър асортимент от този на Баязид.
      Ежегодно милиони американци установяват, че са купували невероятни неща или са плащали за самолетни билети и цели месеци почивка на Хавайските острови или Фиджи на свои бледолики или тъмнокожи добри непознати или на мустакати братя от Балканите.
      Тъй като повечето операции по изплащането на държавните пенсии, застраховки, пособия стават по електронен път, мошениците, които имат вашите данни, лесно могат да се възползват от тях и да получат вашата пенсия, хонорар и пр.
      Много разпространено престъпление е покупката на лека кола на изплащане от ваше име, плащане на наем, телефонни разговори, които са направили други хора и пр.
      Само преди броени дни в САЩ беше разкрито безпрецедентно по мащабите си престъпление. Компанията CardSystems Solutions, която извършва транзакции по кредитни карти, съобщи, че е открила невероятно изпипана програма за прехващане на информацията от кредитни карти. Благодарение на нея неизвестни престъпници са прехванали информацията за 14 000 000 /четиринадесет милиона!!!/ кредитни карти "Master Card" и 22 000 000 /двадесет и два милиона / - "Visa". Съобщава се, че са пострадали и притежателите на други карти.
      През настоящата година са обявени повече от 40 подобни произшествия, жертва на които са станали около 50 000 000 американци. Данните показват, че около 60 процента от държавните агентства на САЩ, в чиито архиви се пази персонална информация, са били успешно атакувани през последните години от хакери, които са похитили необходимото им за да ограбят някои от тези хора без късмет.
      Експертите твърдят, че в условията на електронното общество човек практически е беззащитен пред подобни престъпления.
      И нещо шокиращо, въпреки че ако се позамислим може и сами да се досетим: многогодишните изследвания в Университета Мичиган показват, че 70 процента при кражбата на личности се правят не от хакери, а от ...сътрудниците на компаниите, които имат достъп към информацията за техните клиенти!
      Ето и няколко интересни случаи:
      През юни, т.г. финансовата корпорация "CityFinancial" съобщи, че в резултат на дублирана информация са пострадали 3 900 000 нейни клиенти.
      През май Motorola се оплака за ОТКРАДНАТ КОМПЮТЪР, съдържащ данни за нейни клиенти. Броят на пострадалите остана тайна.
      През същия месец беше откраднат от офиса на университета в Кливлънд лаптоп, съдържащ личните данни на 44 000 човека. Лаптоп беше откраднат и от Министерството на правосъдието във Вашингтон с информация за 80 000 души.
      При техническа повреда в компютрите на Time Warner беше констатирана възможност за кражба на информация за 600 000 клиенти.
      Крупни банки, като Wachovia и Bank of America загубили 676 000 клиенти през миналата година, търпят сериозни неудачи от незаконни действия на свои сътрудници. И двете банки бяха принудени спешно да заменят всичките пуснати свои кредитни карти.
      По ирония на съдбата хакер проникна в компютрите на университета Карнеги- Мелон и пострадаха 19 000 студенти и преподаватели - точно тези, които се смятат за най-добрите в света по разработката на интернет технологии.

Екип на СтартBG,
съвместно с "Washington Profile"


Назад







Интернет дизайн