28 юни 2005 г.
ПРОЕКТ 2005:
ЧЕСТЕН ПЪТ КЪМ ЛЕГАЛЕН СТАТУС ЗА ТРУДОЛЮБИВИ И ПОЧТЕНИ ХОРА


      "Ако човек прочете прочутите на своето време "Хелзинкски документи" за светлото бъдеще на хората, които щели да живеят в един свободен свят, при който щяло да има свободно движение на идеи, стоки, на ХОРА и като че на още нещо движещо се свободно, той е в правото си да мисли, че това е писано или от профани или от големи лъжци."
      Това е мнението на един от милионите имигранти по света, който живее нелегално в Париж и очаква със свито сърце новите хайки, които Франция е решена да направи, за да се спаси от... 50 процента от своите незаконни нефранцузи.
      Но, независимо, че мнозина добре разбират, как такъв свободен полет на хората по планетата е възможен само в детско стихотворение, всички нелегални продължават да живеят с мисълта за чудото, наречено "амнистия", което ще ги върне в нормалния живот.

      И ето, че в Америка, най-богатата с нелегални имигранти страна, се появи видение, което може да стане реалност.
      Нарича се
      SECURE AMERICA AND ORDERLY IMMIGRATION ACT OF 2005
      Създаден от сенатора Джон Маккейн, републиканец от Аризона, Едуард М. Кенеди, демократ от Масачусетс и члена на Палатата на представителите от вашия щат Илинойс - Луис Гутиерес, този законопроект за пръв път "...Не се опитва да реши кървящия проблем с бинтоване, а предписва радикално хирургическо вмешателство" - както обяви един от поддръжниците му, членът на Палатата на представителите Джим Колб - "Ние трябва да се примирим с действителността и да създадем добра програма за работниците-имигранти, за да запълнят те на законно основание работните места, от които се нуждае нашата икономика, но които са непопулярни за американците.”

      Проектозаконът наистина съдържа в себе си много привлекателни моменти, които могат да се харесат не само на имигрантите, получаващи статус на постоянни жители на САЩ, независимо от "дългия си нелегален стаж в страната", но и на американското общество. И това е така, защото в основата му е концепцията, че много в САЩ зависи от работните ръце на нелегалните имигранти, които са вече над 12 милиона. Те извършват най-непрестижната и нископлатена работа, като миене на чинии, грижи за възрастни хора и деца, селскостопанска работа, строителство и пр. Някои сенатори твърдят, че в САЩ вече съществуват цели отрасли на индустрията и стопанството, където практически работят само нелегални или хора без право на работа в САЩ.
      Законопроектът е разработен внимателно и точно за двете възможни категории - за работници, които се очакват да дойдат в САЩ и за тези, които вече работят тук нелегално.
      Той ще отвори прозорците за повече светлина на милиони нелегални, те ще излязат от сенчестата си дейност и ще узаконят труда си. Предвижда се да внесат глоба от 2 000 долара. Но ще имат правото да работят легално 6 години и след това да поискат статус на постоянен жител на САЩ.
      Разбира се поведението на хората през тези шест години ще бъде основният тест за получаване на мечтаното гражданство.
      Законопроектът, който може да се разгледа от Сената още тази година, среща и противници. Но Коалицията на консерваторите и крупните предприемачи на САЩ, начело с Джейкоби и Джеф Бел, смята, че "законът е в съответствие със съществуващите реалности". Националната асоциация на ресторантите в САЩ, която също разчита на работници от цял свят, приветства проектозакона като "разумен подход към икономическите проблеми на страната". Всички отрасли в сферата на обслужването също са твърдо за приемането на тези норми, защото те са "честният път към легален статус за трудолюбивите и почтени хора".

Чарлз БЕНЕТ, Ню Йорк
Специално за "Старт"

Назад







Интернет дизайн