28 юни 2005 г.
САН АНТОНИО НА ВЪРХА

      Завърши сезон 2004/2005 на НБА. Един различен от всички други сезони с изключително много изненади, било то приятни или неприятни. Шампион стана Сан Антонио, а наградата за най-полезен играч грабна Тим Дънкън. Тими взе своята трета титла от този вид след блестяща игра в плейофите и на финалите. Дънкън завърши сезона със 20,2 точки на мач плюс 11,0 борби.
      Дънкън обаче не бе сам. До него стояха и ще стоят баскетболисти като Ману Джинобили, олимпийски първенец от Атина, както и французинът Тони Паркър, който е един от най-бързите гардове в Лигата. Сан Антонио също притежава Брус Боуен, един от най-добрите защитници.
      От другата страна на финала беше също достоен да притежава титлата отбор, Детройт Пистънс. С играчи като Бен Уалес (най-добър защитник за 04/05), Шанси Билипс, Рип Хамилтън и Рашийд Уалес. Отбор, който взе титлата миналата година, но недостатъчно силен сега. Всеки обаче знае, че вторият път е много по-труден от първия. Втората година напрежението е просто огромно. Уалес и компания не можаха да удържат на раменете си защитата на титлата.
      Като цяло този сезон се превърна в уникален за няколко отбора. Чикаго Булс се завърнаха в плейофите след седем години суша. Финикс завършиха като # 1 в лигата след трагичен сезон през 2003/04. Стийв Наш стана най-полезен играч, а Шон Мериън и Амаре Стадъмайър се превърнаха в доминатори. Сиатъл също постигна голям успех с присъствието си във втория кръг на плейофите. За първи път в историята на НБА, Л.А. Лейкърс и Ню Йорк Никс не бяха заедно на плейофи. Коби не успя да доминира след загубата на Шак, който пък достигна до финалите на източната конференция.
      Какво следва от сега нататък? Драфтът на лигата е на 28 юли и там ще видим много млади и обещаващи играчи. Бъдещите звезди ще бъдат избрани на това уникално шоу.

Йордан СИМЕОНОВ, баскетболен коментатор на СТАРТ BG

Назад







Интернет дизайн