28 юни 2005 г.
Последна минута

      След големи премеждия и отчаяна борба със системата за разпределяне на депутатските места, наречена Д,Ондт, минути преди редакционното приключване на броя, разбрахме, че седемте партии и коалиции, които влизат в парламента получават следните мандати:
      1. Коалиция за България /с водеща партия БСП/ - 82
      2. Нац. движение Симеон Втори - 53
      3. Движение за права и свободи - 34
      4. Атака - 21
      5. Обединени демокр.сили /с водеща партия СДС/ - 20
      6. Демократи за силна България /Иван Костов/ - 17
      7. Бг.нар.съюз /Мозер, Софиянски, Каракачанов/ - 13

      Най-спряганата коалиция - БСП/ДПС събира 116 мандата, което значи, че не им достигат 5 депутати, за да образуват правителство на мнозинството. Става ясно, че внезапното извисяване на 'Атака' е изиграло наистина важна роля за това положение, защото много крайни социалисти подкрепиха нейните също крайни позиции и така лишиха БСП от мечтаното абсолютно мнозинство.
      Една коалиция между центъра НДСВ и десните ОДС, ДСБ и БНС събира 103 мандата. Също недостатъчно, за да се управлява.
      При това положение двете взаимно изключващи се формирования - етническата ДПС и новите от 'Атака' с дъх на ксенофобия, парадоксално стават много важни фигури в българското политическо пространство.
      Ще трябва много търпение и много мъдрост, а не пещерна партизанщина, за да се пречупи тази егоистична бариера между леви и десни. Ще могат ли те този път да докажат, че това блато, в което сезонно вкарваха държавата и народа не е премислено и удобно за строителите на собствено богатство? Ще избегнем ли този път една удобна за любителите на бързо забогатяване анархия или симулативна идеологическа "борба" без грижа за българския народ, в която България може да бъде разграбена до почти клинична смърт?

BG21

Назад







Интернет дизайн