28 юни 2005 г.
НАРОД И ВОДАЧИ

      Колко често казваме: "Не случих на началник... Брои ми секундите и не ме смята за човек..." Или: "Не случих на жена. А без добра жена дом не се прави..."
      И грешката, която отдаваме само на своя късмет, а то си е наша грешка почти винаги, след като дълго сме избирали, много сме внимавали и сме били наясно, се оказва много неприятна...
      А какво остава като се изправиш пред избирателната урна и пред тебе се са изпъчили гърди 22 чети от кандидати да те водят цели четири години през непонятното и мъгливо поле на съвременната политика и икономика на държавата? Кого да избереш да те впрегне в хамута и да почнеш да му теглиш колата?
      Може да те закара на добро място, но може и да се вози на нея само за свой кеф и полза.
      Сигурно с такива мисли мнозинството от малцината гласували е сгънало гигантската бюлетина и я е пуснало в кутията. Па каквото стане!
      Известно е, че преди изборите кандидатите за водачи на народа леят реки от мед и масло за избирателите и хвърлят катран и помия по конкурентите си. И това е първият скрит белег по който ще ги познаете.
      Прегърбеният от труд и грижи човек обича да седне в кръчмата с някой нов и непознат бабаит, който с цветисти и нагли думи нарязва на парчета големците, чиято каруца е теглил до този момента. Мед капе на сърцето му, като чуе как този смел човек ги нарича бандити, крадци, мошеници сатани и античовеци. И като се наслуша, вземе та го почерпи.
      При избори тази почерпка е неговият глас, даден за непознатия бабаит.
      Само че когато тази юнак изобщо изчезва след изборите, защото може само да ругае другите за всичко, което са направили, а самият той никога не е направил нищо, няма и да направи.
      Но това е по-добрият вариант.
      По-лошият е когато попаднеш на способен кандидат за водач, който има и дар слово и даже си е повярвал, че може да разруши старите порядки до основи и да издигне нов олтар. И обикновено стига до там, докъдето стигна Адолф Хитлер. Само до разрушението и огромните страдания - уви - и на невинни и неизбрали го за техен водач, хора.
      Блажени са там, където умовете на хората преценяват не по революционните лозунги на случайни и ненаправили нищо до момента кандидати за водачи, а по идеите от които се гради управленческата стратегия на избираните. И тогава дава своя глас за хората, които са се съобразили най-добре с нуждите на обществото от което той произхожда.
      Може би за пръв път в България мнозина са мислили така и затова толкова много партии и коалиции получиха достъп в Парламента. Това на пръв поглед е опасно, но при една разумна политика с корективите, които всяка политическа сила в управлението може да прави, ще се избегне тоталната корупция, настъпваща често когато всичко се върти от група "свои хора".

Самуил КАВАРДЖИЕВ

Назад







Интернет дизайн