16 юни 2005 г.
ФЛОРЕНЦИЯ: ГАЛЕРИЯ ЗА РАЗМИСЪЛ

      Преди няколко броя ви запознахме с Елена Шаханова, волейболистка от българския национален отбор, играла в ЦСКА и в елитни италиански клубове.
      Сега живее и работи като журналистка в Италия. Тя е сред най-активните кореспонденти от чужбина на Българското национално радио.
      Елена Шаханова е предвидена и като един от специалните европейски кореспонденти в новата структура на екипа на "Старт БГ Чикаго", който ще има удоволствието в бъдеще да ви запознава с най-големите спортни и други обществени събития на Стария Континент.

      Флоренция е градът на величието за изкуство и култура, който всеки мечтае да посети. Този път, задачата ми там беше по-скоро спортна - мачът от серия "А" на Фиорентина с Милан и срещата с българския футболист Валери Божинов. Това не значи, че спортът е извън културата, която предлага Флоренция, защото той е също вдъхновение за изкуство, факт, който кой знае защо се пренебрегва дори с презрение.
      Никой не се сеща, че църквата и богатите през средновековието са поръчвали и плащали за изображения, в които възвеличават каноните или самите себе си, желания, които са били дори в противоречие с художниците тогава. Те и за това са велики, защото успели всеки по своему, да изрази себе си извън догмите.

      Състезателните надпревари са забавление и зрелище, с които човекът винаги е съжителствал. Феодалната страст към принадлежащ цвят, махала или селище е най-запазеното чувство и в днешния италианец. Такива са и чистокръвните запалянковци от квартал "Сан Фредиано" на Флоренция.
      Дете родено там ако прояви влечение към Ювентус, се счита за недъгаво и го хвърлят в река Арно. До като не се оправи не го вадят от там и когато това стане, то остава завинаги вярно на родната Фиорентина.
      Това "масовият" турист не го знае. Дори е заблуден, че статуята на "Давид" на Микеланджело на площад "Микеланджело" е оригиналът.

      Покрай масовия туризъм и благоденствието на местните жители, Флоренция е загубил своя типичен дух. Отсъствието на флорентинеца, като главно действащо лице по магазини и заведения в ролята на обслужващ персонал, намалява въздействието на града като цяло. Заместващите го африканци, азиатци, южноамериканци и източно европейци, колкото и да са любезни, не e същото. Тълпите туристи от цял свят изморяват този, дошъл за наслада от изкуство и местни нрави. Амбуланти от къде ли не с кич изделия и сергии създават хаос и стрес и "масовикът" вместо да се наслади на красотата, бърза да обиколи забележителностите. А такова тичане не е нито спорт, нито култура.

      В централните заведения типичните флорентински гозби или са далечен вариант на действителните или изобщо ги няма, че даже не са чували за тях. Тъй като кулинарията е също изкуство и култура, за да се усети духът на града в този смисъл, нейните произведения се намират в гостоприемници из тесните улички на стария град или най-добре при традиционните майстори на така нареченото лампредото (дамар), които гласовити хора разнасят на колички, тази най-характерна за Флоренция гозба.
      Един от тях изненадан, че у нас също има подобни неща, покани българите на гости на Флоренция, да отидат при него да хапнат лампредото, измислено преди фамозната флорентинска телешка пържола: "Елате всички българи на улица Джоберти, по възможност не на куп, защото няма да смогна, за да опитате най-типичното от изкуството на флорентинската кулинария". Сърдечно, спонтанно, открито. По флорентински.
      Такива са все още общинските полицаи и служителите в музеите. Заслужава да се започне от този на художествената Академия, където е оригиналът на Давид на Микеланджело. Опашката там е поносима. Тълпата, пред четириметровия символ на свободата на Флорентинската Република, пресъздаден от маестрото чрез младия благороден атлет в тръпнещо очакване да победи или да загине, е търпима.
      За галерията Уфици... тя е колосална. Журналистът се спасява с разрешение от управата само срещу сериозна мотивировка:" Целта е да се съчетае изобразителното изкуство със спортната култура"- обяснявам аз на служителката и уточнявам, че след Уфици е ред на интервю с Валери Божинов. За такъв художник тя не беше чувала, за футбол изобщо, а за спорта и художественото изображение, че могат да имат връзка по между си, въобще не й беше хрумвало. Обяснението й се стори странно,но новаторско. Нищо, че скулптори и изображения от древна Гърция представят точно тази връзка, силата, атлетизма и съвършенството на Давид на Микеланджело, скулпторите на Джамболоня в Палацо Векио, за да стигнем до платното в галерията Уфици на Жан Баптист Шарден - художник от 18 век, на което е нарисувал "Момиче с ракета и перце за федербал" или Гоя с "Портрет на Мария Тереза Валабрига на кон".
      И понеже галерията Уфици е пълна с красота, отразяваща най-различни аспекти на художественото вдъхновение, подбудено от многообразието на живота, човек избира нещо, което му е най-близко в дадения миг. Аз избрах радостта от живота: "Старият мост" (Ponte Vecchio) над река Арно - най-красивата жива картина, която се вижда от прозорците на галерията Уфици, залата на Ботичели с "Раждането на Венера" и "Алегория на пролетта" и "Старецът" на Рембранд, в очакване да разкаже нещата от живота, на който е готов да го изслуша...
      Mъдър в този смисъл е 19-годишният Валери Божинов пред изданието на отбора на Фиорентина "Виола":" Не бих пренесъл нищо италианско в моята земя, защото хората нямат нужда от това" - категоричен е младият футболист и се надява в България да настъпят по-добри времена, хората да виждат отвъд границите онези положителни неща, които пораждат желание за развитие, защото без ценности не може и младите хора да имат опорни точки.
      Опора на красотата е камбанарията на Джото и катедралата Санта Мария дел Фиоре до нея, където на съответния площад тълпата едва не удушила Валери и съотборника му Миколи за автографи.
      Не удушава ли самото общество стремежът към ценности и автентичност, като заключва дори с надписани катинарчета желанията си на оградата на паметника на Бенвенуто Челини на "Понте Векио"? И това не е единствения случай на публична изява на просташки култ: стената в двора на Жулиета във Верона е цялата облепена с дъвки и любовни послания!
      Част от това общество нахлува като ураган, безлично и неблагопристойно, а другата нехае, носена от вятъра на благоденствието. Една всеобща вихрушка, която не е култура, а неин повърхностен консуматор, което е също култура, но без стойности.

Елена Шаханова, Флоренция
Специално за "СТАРТ BG ЧИКАГО"


Назад


Флоренция
Миг красота, уловен за нас във Флоренция, прекрасният град на добрата наша Стара Европа...

Флоренция
Флоренция

Интернет дизайн