16 юни 2005 г.
ИЗБОРНАТА РЕШЕТКА

      Количеството на мигриращите българи и развитието на демокрацията в България създадоха възможност да се приеме, че българските имигранти по света трябва да имат своя дял в управлението на България. В тази връзка някой политически групи погледнаха с надежда към имигрантския електорат. Интересно е доколко това желание съвпада с възможностите на българските имигранти за гласуване в чужбина.
      "Старт BG" с обърна с молба към проф. д-р Никола Чаракчиев от Българския научен център в Чикаго да направи един, макар и първичен, анализ, който да ни ориентира приблизително за рационалността на появилата се идея.
      - Моето мнение, както и това на някои други мои сънародници в Чикаго - каза г-н Чаракчиев - е, че условията и обстоятелствата, които определят възможностите за гласуване в САЩ са следните:
      1. Документална осигуреност за гласуване на потенциалния гласоподавател;
      2. Физическа възможност на потенциалния гласоподавател да посети избирателна секция. Ще припомним, че над 90% от българите в САЩ са служащи и една част от тях ще работят в изборния ден;
      3. Наличие на място за гласуване. За да може да се осъществи гласуване е необходимо да съществува окомплектована изборна секция. Условно може да се приеме, че нейната отдалеченост от месторазположението на имигранта, равностойна с ежедневните му транспортни преходи, не представлява проблем за гласуване;
      4. Желание на имигранта да гласува;
      5. Партийна или коалиционна ориентираност на имигранта;
      6. Индивидуални критерии и специфична характеристика на имигранта.
      Формираният по-горе алгоритъм показва пътя на имигранта, през който той трябва правно, физически и психологически да премине, за да отдаде своя изборен вот. Този алгоритъм може да послужи на партийните групи и коалиции да формират своята изборна стратегия.
      Г-н Никола Чаракчиев каза още, че настоящето изложение има илюстративна стойност и само маркира някой организационни предпоставки на избирателната активност сред българската диаспора.

СТАРТ БГ

Назад



Интернет дизайн