8 юни 2005 г.
МЕЧТА, НАРЕЧЕНА СЕСИЛ

      В българския тенис се появи нова звезда. След Златния век на сестри Малееви - Мануела, Катерина и Магдалена, изгря Сесил. Мечтата на всеки треньор по тенис.
      Сесил Каратанчева беше в много добри отношения с прочутите червени кортове на Ролан Гарос, където още през миналата година стана шампионка при девойките. Но никой не предполагаше тогава, че след година това момиче на 15 години и 10 месеца ще играе тук четвъртфинал сред кралиците на тениса.
      Ролан Гарос са едни от тези четири корта, на които се разиграва така нареченият "Голям шлем". Мечтата на всеки тенисист е да стане победител на супер-кортовете Аустралия Оупън, Ролан Гарос, Уимбълдън и Ю Ес Оупън. Но да се представиш добре дори и само в един от тези четири храма на световния тенис - пак е много!
      Само три други тенисистки, в годините на Сесил, са достигали до четвъртфинал при много по солидните по възраст и опит прими. Това са Габриела Сабатини - 1985, Моника Селеш - 1989, Дженифър Каприяти - 1990. И трите след това са били на върха на женския тенис. Това е показател, който би трябвало да даде отсега нататък криле на Сесил.

      Ролан Гарос е много богат тенис турнир. Играчите получават след всяка победа все повече и повече. Сесил, която във всичките си турнири досега беше спечелила общо 79 000 евро тук, стигайки четвъртфинал, спечели наведнаж 110 370 евро. Общата сума, която се дава като награден фонд на Ролан Гарос е 13 550 000 евро.
      Но тя спечели на този турнир нещо много по-ценно от шестцифрената сума в евро. Влезе с един скок в центъра на световния тенис. Отсега нататък всички турнири, целият рекламен космос, в който живее големият тенис, е отворен за нея. И за българския тенис.
      Голямата си победа Сесил извоюва срещу страхотния шоколодово-тенисен идол Винъс Уйлямс. Имаше време, когато не можехме да си представим, че ще се родят по земята тенисистки, които да побеждават сестри Уйлямс... Сесил прескочи Винъс в три сета - 6-3, 1-6, 6-1.През целия мач тя не само играеше, но и мислеше - така, както рядко мислят 15-16 годишни момичета. С великолепните си тенис-качества, но и с тактика, Сесил блокира страхотния сервис на американката, убийствения й бегхенд, непробиваемата й игра от дъното на корта.
      "Така стана защото бях много уплашена - каза след мача, - Страхът ме накара да мисля и постоянно да се контролирам. Иначе щях да скачам като луда и да изям един сладолед".
      Сесил е тренирала известно време при Ник Болетиери във Флорида. Но истината е, че като човек и като тенисистка - тя е изцяло произведение на баща си. Тенисист любител, по точно - безумно-любител, той успява да пренесе всичките си неспечелени мечти за победи в мечтата Сесил - световен шампион. И като че ще успее...
      Сеасил загуби на четвъртфинала от рускинята Лиховцева - 6-2, 4-6, 4-6. Но сега е вперила очи към Меката на тениса - Уимбълдан, който турнир започва в края на юни. Натам ще гледаме и от Чикаго...

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад


Сесил Каратанчева
Сесил Каратанчева

Сесил Каратанчева
Сесил Каратанчева

Интернет дизайн