8 юни 2005 г.
КЪЩА В АРИЗОНА
ARIZONA HOUSE MARKET

      Интервю на Васил Цончев, кореспондент на в. "Старт" в Аризона
      с Мариета Арнаудова, Realtor от Финикс


      - Г-жа Арнаудова, благодаря ви за това интервю, което ще бъде отпечатано в страницата на Аризона в чикагските вестници "България 21 век" и "Старт БГ". Нека да започнем с това, какво ви доведе във Финикс, столицата на щата Аризона?
      - Не знаехме нищо за този щат и този град, когато съпругът ми получи покана да работи тук по специалността си. Сега сме много благодарни на тази щастлива възможност: Финикс е едно от най-добрите места в САЩ, където може да се живее прекрасно!

      - На какво се дължи това?
      - На първо място - въпреки, че е един от най-големите в САЩ, Финикс е много чист и много добре поддържан град. Още по-голямо преимущество е неговият чудесен климат. Това води и до доста по-ниски материални разходи, необходими за един добър живот. Градът е с много добре уредена инфраструктура и модерен дизайн, както на новостроящите се райони, така и на по-старите квартали, които имат свой собствен чер. Пътищата и магистралите са чисти, здрави и широки, няма тежък трафик, както в другите мегаполиси на Америка. И дори само това да беше - значи тук вие се спасявате от този проблем без милост в САЩ!
      Притегателната сила на Финикс се крие още - и то не на последно място - във все още съществуващата възможност за купуване на собствена къща или друг недвижим имот на сравнително по-ниски цени от други места в САЩ. Тук е съвсем нормално човек със средни доходи да живее в красива и просторна къща със собствен басейн или джакузи на открито, където се чувства райски през лятото.

      - Какво ви накара да се насочите към бизнеса с недвижимости? Трябваше ли да се преориентирате след идването си в Америка?
      - През последните седем години преди идването ни в САЩ, имах кантора за покупко и продажба на недвижими имоти във Варна и за мен беше голямо предизвикателство да продължа и тук тази дейност, като се запозная с новите правила и възможности за работа.

      - Какви са перспективите за развитие на Финикс и, естествено, на бизнеса свързан със строителството и бизнеса с къщи и сгради?
      - Финикс е един от най-бързо развиващите се градове в страната и вече е на пето място по население - около пет милиона жители. 130 000 души са се преместили само през миналата година да живеят тук от другите щати на Америка. Тази година очакваме да дойдат повече - над 160 000.
      Естествено е да расте и нуждата от работна ръка, нови жилища, нови търговски и промишлени обекти... Всичко това обещава много активен и динамичен пазар на недвижимото имущество през следващите години.

      - Какъв тип е строителството във Финикс?
      - Строителството е със съвременен дизайн, изключително олекотено, правят се комфортни и просторни жилища. Преобладават едноетажни и двуетажни къщи със собствен двор, който всеки може да оформи според своите предпочитания - с басейн и външно барбекю, градина с трева и дървета или да направи съчетание от тези неща. При новото строителство видът на предния двор, обикновено, се избира от купувача и се изпълнява от строителя. Както се вижда и от снимките почти винаги присъстват типичните за Аризона кактуси и храсти. Улиците на самия град повече приличат на добре поддържани ботанически градини.

      - Какво бихте казали, какво бихте посъветвали българите от другите щати на Америка, решили да се преместят или само да инвестират във Финикс?
      - Да не се бавят и да използуват все още съществуващата добра възможност за закупуване на основно жилище или да направят инвестиция в недвижим имот, преди цените да са стигнали върховите стойности, както се случи с Калифорния и Невада. Тенденцията за повишаване цените на имотите във Финикс ще се задържи и през следващите години. Имот, закупен днес, ще донесе много добра печалба на собственика си в близкото бъдеще. Много българи от Аризона и от други места вече направиха тази крачка.
      Специално на българите, решили да живеят във Финикс ще кажа да не се колебаят нито минута, да не отлагат този момент. Да дойдат под това прекрасно небе, в модерен дом, на спокойно място, да забравят какво е това "трафик" и да го направят на все още много достъпните цени...

      - Какво бихте предложили, ако някой още сега поиска да си купи къща в Аризона?
      - Най-напред ще му осигуря контакт с компания за жилищно финансиране. Ще изслушам внимателно неговите изисквания и предпочитания. Ще му предложа варианти как те да бъдат изпълнени по най-добрия начин. Ще получи компетентна професионална информация за моментната пазарна стойност на имота. Ще му осигуря целия процес на покупко-продажбата.

      - А какво бихте пожелали на новодошлите в САЩ българи?
      - Много здраве, радост, успех и късмет. Да започнат с първоначално стабилизиране, а после бързо да се ориентират към закупуването на къща. Това ще им осигури спокоен живот и възможност да се възползуват от големи данъчни облекчения. Нека не забравяме, че едно от основните финансови средства в осигуряването на личен пенсионен фонд за всеки гражданин на САЩ е недвижимото имущество и навременното изплащане на вноските по закупеното жилище.
      Бих се обърнала към всички българи, дошли и идващи в САЩ, с пожеланието:
      Елате във Финикс!

Назад


Мариета Арнаудова
Мариета Арнаудова
недвижими имоти
22035 N. 45 Place, Phoenix, AZ 85050
480 330 0444
Fax: 480 361 8132
marieta2605@yahoo.com

Аризона

Аризона

Аризона

Интернет дизайн