26 май 2005 г.

ПАСПОРТЪТ ТУК СЕ КАЗВА ШОФЬОРСКА КНИЖКА
НОВИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ В САЩ


      Стана по-трудно да се получи нова шофьорска книжка или да се продължи срокът на старата. Необходими са вече поне четири документа, потвърждаващи личността на кандидата. Сред тях са
      1. Акт за раждане
      2. Оригинален сошъл секюрити документ
      3. ID с фото
      4. Документ за легалния ви статут в САЩ
      Това е повече, отколкото се иска за получаване на американски паспорт.
      Неудобствата за хората са повече от очевидни. Очакват се дълги опашки за документи. Всеки трябва да се яви лично. Усещат се вече някои неразбории. Какво ще стане, когато някой покаже свидетелство, че е роден в СССР? Такава страна вече няма.
      Вече и дума не може да става за онази лека и безболезнена процедура, при която американците получаваха шофьорските си книжки по Интернет. Говори се, че удължаването на валидността на посочения документ може да остане и занапред чрез Интернет, но все пак ще има допълнителни правила.
      Шофьорските книжки, издадени от някои щати, но не отговарящи на новите правила, няма да се признават на федерално ниво. Дори и да дават право да се кара моторно превозно средство те няма да важат като документ за самоличност - при качването в самолет, например.
      Независимо от всички тези минуси Сенатът гласува закона със 100 гласа от 100 възможни. Това рядко се случва. И то означава, че проблемите на борбата с тероризма и сигурността дават сериозно отражение в американското общество.

      Тук обезателно изниква и въпросът за тези, които биха стояли и месец на опашката без да проронят и думица в упрек, но които просто няма защо да се редят. Милионите нелегални имигранти в САЩ.
      И този въпрос е тежък не само за нелегалните. Евтината работна сила е нужна на американската икономика. Новите правила са катастрофални и за много американски бизнеси и частни лица.

      Емигрантските проблеми се обсъждаха много сериозно. Говореше се и за това да се дава временен имигрантски статут.
      Но новият законопроект блокира възможността хората без документи да получат шофьорски книжки. На практика - документ за самоличност. Паспорт.

      Оптимистичната новина е, че промените влизат в сила след три години - през 2008 г. От тогава навсякъде в САЩ ще се приемат като документи за самоличност само шофьорската книжка или лична карта, издадени по новия закон. До 11 септември 2005 г. всички щати ще трябва да се включат в системата на Министерството на държавната сигурност, която потвърждава или не законния статут на дадена личност.
      Най-дългия срок, за който може да бъде издадена шофьорска книжка е 8 години, за хората с временен статут - докато са в легален престой, или само за 1 година.

Старт BG

Назад


Интернет дизайн