26 май 2005 г.

Първа световна среща на българските медии по света
Изказвания и коментари на следобедните заседания - 23 май 2005 г.

      МИНИСТЪРЪТ НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ СОЛОМОН ПАСИ
      Гласуването на предстоящите избори е начинът по който българите зад граница ще демонстрират политическа сила.

      Министър Соломон Паси беше специален гост на организираната от БТА медийна среща. Участниците коментираха някои пречки пред сънародниците ни в чужбина да упражнят правото си на глас.
      Много от зададените му въпроси повтаряха тези, които поставихме и ние на министъра в Чикаго, по време на гостуването му в града ни.       Оказва се, че благодарение на двете срещи с Паси - в българските православни църкви "Света София" и "Свети Иван Рилски - Чудотворец", българите в Чикаго са добре информирани и подготвени за участват в изборите. Дял за това има и новото българско консулство в Чикаго и, разбира се, българските чикагски медии.
      В София стана въпрос за необходимостта от български паспорт, но мнозина вече не го притежават, защото живеят постоянно в чужбина.       Други нямат и постоянен адрес в България.
      Министър Паси призова всички, които имат право, да дадат своя вот - тогава и гласуваните в Парламента бъдещи закони ще отчитат внимателно интересите на българите в чужбина.
____________________________

      БЪЛГАРСКО РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ В МОНРЕАЛ ЛИЛИ ГОЛЕМИНОВА
      Сред емигрантите в Канада има много сериозни намерения за връщане в България.

      Лили Големинова направи своеобразен преглед на настроенията у нашата имиграция в Канада. Тя съобщи, че в Канада има хора с определени професии, които постепенно се подготвят и завръщат в родината. На първо място сред тях са лекарите.
____________________________

      БЪЛГАРСКА СЕКЦИЯ В РАДИО SBS - АВСТРАЛИЯ ФИЛИ ЛАДЖМАН
      15 000 българи живеят в Австралия и мнозина от тях слушат българската емисия на австралийското радио SBS.

      Фили Ланджман подготвя веднъж седмично - в неделя - радиоемисия, която се ползува с голям авторитет в тази най-далечна от родината ни страна.
____________________________

      В. БЪЛГАРСКИ НОВИНИ - ГЪРЦИЯ ИВАН ПЕТРИНСКИ
      Ние имаме много ресурси да доставяме новини от живота и труда на нашите сънародници в Гърция.

      Петрински сподели, че вестникът му стига до далечни и близки градове и острови в южната съседка на България, където има много наши работници. На юг се разпространява чак до остров Крит.
____________________________

      ДИРЕКТОРЪТ НА DTH МАРТИН ЗАХАРИЕВ
      Очаквайте от 1 октомври 2005 г. специалните програми за българите в чужбина на 4 телевизии и 4 радиостанции!

      Мартин Захариев очерта амбициозен проект на българските ни колеги, които подготвят специални и постоянни програми за българите в чужбина. Четирите телевизии са: Би Ти Ви и Нова телевизия, които ще излъчват денонощно 3 осемчасови блока. Сателитният канал България на БНТ ще предава 18-часова пряка програма и 6 часа архив. Новост ще бъде Музикалната българска телевизия.
      Пакетът от радиостанции се състои от Дарик радио, Ретро радио, Радио Гонг и Сигнал плюс. Те ще се представят с пълна, 24-часова, програма.
____________________________

      НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ ГЕОРГИ КОРИТАРОВ
      Журналистът Георги Коритаров сподели пред Форума, че би искал да направи предаване по въпросите на идентичността на българина в страната и в Европа.
____________________________

      В. ЗОРНИЦА - МОНРЕАЛ ИВА БЕЛИЧКА
      Българските вестници в чужбина трябва да подпомагат създаването на български училища, хорове, да разпространяват българската култура.
____________________________

      В. ФОРУМ - КАНАДА БОРИС НИКОЛОВ
      Медиите ни да са посредници между българската общност и обществото в дадена страна.

      В Канада сега се издават три български вестника - Форум, Зорница и Български хоризонти. Те се стараят да сближават българите с държавните институции. В Канада властите имат много голям интерес към имигрантите. И там, както при нас в САЩ, около 70 процента от вестниците са безплатни.
____________________________

      ВЕСТНИК И РАДИО БЪЛГАРСКИ ХОРИЗОНТИ - ТОРОНТО МАКСИМ БОЖИЛОВ
      Българските медии в Канада са в помощ на своите читатели.

      Ние подкрепяме и ще сътрудничим с Алексения Димитрова, която си е поставила благородната задача да помага на хората да открият своите роднини в чужбина - каза Максим Божилов.
____________________________

      ВЕСТНИК 24 ЧАСА АЛЕКСЕНИЯ ДИМИТРОВА
      Ако вашите медии се заинтересуват, можем да помагаме заедно на хората да издирят своите роднини.

      Изказването на Алексения Димитрова на Срещата беше посрещнато с особен интерес. Носителката на най-престижната българска награда в журналистиката "Черноризец Храбър" сподели опита си в своето призвание - да съдейства при събирането на разделени и загубили следите си близки хора. Почти няма наша имигрантска медия по света, където да не са идвали хора с молба за помощ и съдействие в решаването на проблема им. Вестник Старт публикува в брой 155 от 27 януари 2005 г. обширно интервю с Алексения, където нашите читатели могат да се запознаят с благородната дейност на нашата колежка, успяла до сега да намери и свърже хора от петте континента с българските им роднини.
____________________________

      В. БЪЛГАРСКИ ВЕСТИ - РУСИЯ ВАЛЕРИ ТОДОРОВ
      Необходима е ясна държавна политика за стимулиране на българските инициативи в чужбина.

      Валери Тодоров е още и кореспондент на БНТ в Русия и издаваният от него вестник е сред най-професионално списваните ни емигрантски медии. Той се спря на финансовите проблеми пред всички, които работят в медийния сектор в чужбина. Истината е, че ако се игнорират медиите с чисто комерсиална цел, които не са много, почти във всички български редакции по света ще срещнете хора предани не на материалната, а на моралната страна в тази трудна, но високо ценена в днешния свят професия - журналистиката.
____________________________

      АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ПО СВЕТА
      На Първата световна среща на българските медии беше решено да се създаде Асоциация на българските медии по света с председател генералния директор на БТА Максим Минчев.
      Член на Асоциацията може да бъде всяко от средствата за масово осведомяване.
Обмен на новините и всякакъв вид сътрудничество ще се осъществяват чрез създаването на Български информационен пул.
_______________________________

Материалите от Първата световна среща на българските медии са подготвени от екипа на българските вестници в Чикаго "България 21 век" и "Старт BG": Кина БЪГОВСКА, Диана ЦАНКОВ, Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад


Соломон Паси и Максим Минчев
Министърът на външните работи Соломон Паси беше специален гост на Първата световна среща на българските медии и на нейния главен организатор - генералният директор на БТА Максим Минчев.

Алексения Димитрова
Журналистката от 24 часа Алексения Димитрова направи едно от най-топлите изказвания и предложения за съвместна дейност между медиите в България и на българите по света.

Интернет дизайн