26 май 2005 г.

БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ПО СВЕТА С ЕДНО ЖЕЛАНИЕ И ЕДНА ЦЕЛ: БЪЛГАРИТЕ - ЗАЕДНО НАПРЕД!

      Първата световна среща на българските медии по света се нареди сред най-успешните идеи, реализирани в обозримия период от време, в което нашето поколение журналисти се е трудило на българската информационна и културна нива.
      Дълбок поклон на тези, които го замислиха и направиха!
      Но да кажем чувствата си и с две думи, както го правим от трибуните на стадиона или на масата с приятели:
      БРАВО, БТА!

_______________________________

      В Националния дворец на културата в София се събраха 70 журналисти от 60 български медии в 24 страни по света. Да пишат за срещата дойдоха 200 колеги от България.
      Аудиторията, която ще чуе за тази среща е по цялата планета - там навсякъде вече има българи...
_______________________________

      ПРЕМИЕРЪТ НА БЪЛГАРИЯ СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ:
      Вашата дейност е благородна! Вие спомагате сънародниците ни да не изгубят връзката с България, да съхранят език, култура и българската си идентичност.

      В своето приветствие до Срещата, прочетено от зам. министър председателя Пламен Панайотов, премиерът Симеон Сакскобургготски засегна темата, че основен принцип на правителствената политика към медиите в Република България е ненамеса в тяхната дейност, равнопоставеност и уважение към свободното слово.
      Наистина - при такова отношение понякога се плаща висока цена, но правителството спазва това демократично правило. Опитите за политически натиск са оставени в миналото. Въпрос на избор на самите медии е въпросът как ще се отнесат към свободата, която им е гарантирана.
      Премиерът изрази надеждата, че журналистите ще спазват своя етичен кодекс, който наскоро беше подписан в България.
      Вероятно и в Чикаго, както и във всички страни по света, където има български медии, ще коментираме този кодекс - за отношението на медиите към обществото и отделните личности, за които пишат и за професионалните им отношения като медия с медия. Още повече, че в нашия град вестниците станаха достатъчно много, за да избираме вече пътища, по които в бъдеще да работим по-добре за общото благо.
      Премиерът засегна и въпрос, който преди няколко месеца беше основен в интервюто му, дадено на чикагските ни медии при посещението му във Вашингтон. "С моя 50-годишен опит на изгнаник - каза той, - добре разбирам всички чувства и емоции на вашите читатели, слушатели и зрители. Пред празника 24 май искам да кажа, че българите сме ученолюбиви, любознателни и умеем да работим..." Той подкрепи виждането, че медиите са призвани да споделят на страниците си този позитивен образ на нацията ни.
_______________________________

      ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА БТА МАКСИМ МИНЧЕВ:
      Позволете ми, в навечерието на най-светлия български празник - 24 май, денят на светите създатели на нашата писменост, Кирил и Методий, да ви приветствам с ДОБРЕ ДОШЛИ!

      Той е, вероятно, главният виновник за реализирането на добрата идея. Неговото ведро лице на снимката, където показва поканата да се срещнем в София, обиколи света и ни учи, че когато иска и може българинът е способен на много хубави дела.
      Думите му бяха и кратки и ясни - България има нужда от сънародниците си зад граница. Страната ни сега е пред прага на едно дълго завръщане към мястото, което ни е отредено заради добрите качества на народа ни и заради духът български, в който се крие много сила и възможности.
      На всички ни се стори, че с такъв човек може да се работи. И с такава сериозна институция - Българската телеграфна агенция - първата медия, създадена само месеци след освобождението ни през 1878 година...
      Максим Минчев се оказа и фен на Чикаго, по-точно човек, който познава нашата преса. Беше сред първите, които получиха книгата "Български щрихи в американски пейзаж", и не можа да се спаси от атаката ни - в следващия том на тази своеобразна чикагска хроника да присъства и той с интервю, което просто беше неудобно да откаже...
_______________________________

      ЗАМ. МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БЪЛГАРИЯ ПЛАМЕН ПАНАЙОТОВ:
      България се нуждае от всички българи, където и да се намират по света.
      Нека събираме все повече българите по света, а не да ги разделяме.

      В своето слово Пламен Панайотов подчерта, че свещено правило за хората, които формират общественото мнение, за журналистите, е да приближават българите към своята родина, а не да ги отдалечават от корените им.
      Медиите могат да държат будна тезата, че човек един ден ще се върне отново в родното си място, където ще се чувства и най-добре. Каква по-добра чест за него да реализира след време своите планове в родината си, да заслужи своето добро име там, където е роден и израсъл?
_______________________________

      ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БЪЛГАРСКАТА МЕДИЙНА КОАЛИЦИЯ Доц. ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ
      Ако играеш на терена на свободната журналистика - играеш ли и на терена на националния и държавен имидж?

      Доц. Георги Лозанов постави на обсъждане един от най-парливите въпроси в журналистиката. Дали медиите трябва да си поставят граници при стремежа да отразяват по най-атрактивен начин събитията? Дали лошата новина, украсена с майсторството на журналиста да рисува нещата по-черни дори и от действителността - нещо много търсено от някои читатели, трябва да бъде приглушено, за да не страда образът на       България и българинът от това?
      И решението на този въпрос е много драматично като се има преда вид, че сега образът ни по света е негативен.
      Това състояние на нещата не може да не пробуди в отговорния за народа си и родината журналист желание за съпротива и промяна. Това е контрол, който всеки професионалист трябва да поема сам за себе си.
      Тезата на доц. Лозанов звучеше твърде близко до мотивите, изложени от журналистите на чикагските "България 21 век" и "Старт БГ". Това подсказва, че по страниците на вестниците ни, особено в чужбина, трябва да се пише отговорно - не само при третирането на една случка, но и при поемането на риска какъв пожар може да се запали с не балансирани и безотговорни публикации.
      Най-рационалното е, според доц. Лозанов, медиите да дават различни гледни точки при всяка ситуация.
_______________________________

      ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО ПОЛЯ СТАНЧЕВА
      Предстои много работа пред българските медии при информиране на сънародниците за бъдещето на страната ни в Европейския съюз.

      Българското радио и по-точно "Радио България" сега предава по 14 часа дневно програма за десетки страни по света. Възможни са по-добри контакти и сътрудничество между колегите в радио ефира в България и в чужбина.
_______________________________

      ГЛАВНИЯТ РЕДАКТОР НА В. "ОБЗОР" - ЛОС АНЖЕЛИС ЕВГЕНИ ВЕСЕЛИНОВ
      В нито една програма на политическите партии не става въпрос за българите в чужбина.

      Евгени Веселинов съобщи, че при миналите избори от около 10 000 българи в Лос Анжелис са гласували само 322. Според него и сега интересът към парламентарните избори в България не е висок.
      Той каза още, че в САЩ има глад за българска телевизия, но от края на миналото лято не приемаме програмата на "Телевизия България".
_______________________________

      ДИРЕКТОРЪТ НА "ТЕЛЕВИЗИЯ БЪЛГАРИЯ" ЕКАТЕРИНА ГЕНОВА
      Причината е неизгодно сключен договор и некоректен американски дистрибутор. В момента се правят опити да се намери добър дистрибутор.

      Екатерина Генова представи пред форума новата програма, по която се работи, за да бъдат предаванията на българската телевизия за българите в чужбина далеч по полезни и интригуващи от познатото до сега. От един месец в Европа вече гледат собствена продукция на екипите на "Телевизия България".
_______________________________

      ПРЕДСТАВИТЕЛЯТ НА В. "БУДИЛНИК" - ПАРИЖ АЛЕКСАНДЪР ГРАДИНАРОВ
      Българите в чужбина познават психологията на хората в страните, където живеят. Те могат да работят добре с тях и да допринесат много за       България при икономическите контакти и за постигането на по-добър имидж на страната ни.

      Градинаров призова политиците в България да правят повече за това българите да се върнат един ден в своята родина. Той спомена, че във Франция, където има 200 000 българи има само 3 бюра за гласуване на предстоящите избори.
_______________________________

      ЗАМ. МИНИСТЪРЪТ НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ СИЛВИЯ НЕЙЧЕВА
      По наши данни сега в чужбина живеят от 1.5 до 2 милиона българи. На предстоящите избори нашите сънародници в 78 страни ще могат упражнят правото си на глас.

      Тя призова българските медии в чужбина да се включат активно в информирането и подготовката на изборите.
_______________________________

      СПИСАНИЕ "ДИАЛОГ" - Холандия ДАНИЕЛА ГОРЧЕВА
      Не смятам, че светът не знае за България. Въпросът е какво знае за България?

      Даниела Горчева се спря на въпросите за негативния образ на българина в Западна Европа и за отговорността на медиите пред своите читатели за това какви теми и настроения представят по страниците си.
_______________________________

      СЪЗДАТЕЛЯТ НА ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ IDE.LI - АВСТРАЛИЯ ПАВЕЛ КАЛИНОВ
      Предлагам да бъде изграден общ уеб портал, който да обедини всички български медии извън България.

      Това беше сред най-практичните, най-ясни и най-осъществими предложения.
      Павел Калинов предлага утвърдилият се вече негов портал да бъде основа, да се използуват неговите структури и създадената вече общност на потребители. Да се заимства, заедно с това, и техническата компетентност и ресурси на Netinfo и така да се създаде многомедиен център. В него всяка медия ще има своя платформа за публикуване, чрез което да създаде свой собствен сайт. Този сайт ще си бъде на самата медия - с неин собствен дизайн и адрес и в същото време ще участва в общия портал.
      Така информацията ще стига до силно профилирана аудитория. Рекламата ще се появи в много медии едновременно...
      Нарочно оставихме това предложение на този удивителен българин от Австралия за накрая. Като вкусен десерт, който може почти веднага да бъде изяден. Още неколцина с подобни конкретни идеи и ще видим, че не само Световната среща на българските медии, направена в лято 2005-то, ден преди празника на Светите братя Кирила и Методия, стана тъкмо навреме, но и като че ни даде старта към едно по-мъдро време - когато ще работим заедно и ще си помагаме. Ние, медиите от България и от българските краища - навсякъде по света...
_______________________________

Материалите от Първата световна среща на българските медии са подготвени от екипа на българските вестници в Чикаго "България 21 век" и "Старт BG": Кина БЪГОВСКА, Диана ЦАНКОВ, Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад


Първата световна среща на българските медии
Президентът Георги Първанов и премиерът Симеон Сакскобургготски проявиха голям интерес към Първата световна среща на българските медии.

Първата световна среща на българските медии
Вицепремиерът Пламен Панайотов, Генералният директор на БТА Максим Минчев и Генералният директор на БНТ Уляна Пръмова.


Първата световна среща на българските медии
Генералният директор на БТА Максим Минчев показва пощенския плик на тема Първа световна среща на българските медии.

Интернет дизайн