19 май 2005 г.

ХУМАНЕН ЖЕСТ НА ПРЕЗИДЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА САЩ КЪМ НЕЛЕГАЛНИТЕ ИМИГРАНТИ

      В началото на май администрацията на президента Буш обяви старта на правителствена инициатива с голямо значение за нелегалните имигранти в САЩ. Става дума за един хуманен жест с висока стойност.
      От 10 май 2005 година до 30 септември 2008 година държавата ще заплати лекарски и болнични грижи за хората без документи на стойност 1 милиард долара.
      Конгресът на САЩ гласува положително за това предложение след сериозни дебати, базирайки се на думите и опита на сенатора Джон Хил - републиканец от Аризона, който бе подкрепен и от други сенатори - главно от пограничните щати. Там съществува остра необходимост от подобно облекчение живота на нелегалните.
      Причините са две - на първо място липсата на средства, което прави за тях американската медицина недостъпна и на второ - боейки се от депортация, те не прекрачват прага на лекарските кабинети и болниците дори и в най-критични за живота им ситуации.
      От 10 май тази година /може би някъде малко по-късно заради уточняване правилата на поведение и помощ/, нелегалните имигранти могат да потърсят безплатна медицинска помощ при тежки случаи, свързани с опасност за живота им, при заразни болести, при необходимост от бърза медицинска помощ, независимо от материалното състояние и статута си.
      При приемането и прегледите докторите могат да запитат за възможността на имигранта сам да заплати за лечението си, но без да настояват излишно за доказване на противното.
      Д-р Марк Маклелан, федералният администратор на Медикер и Медикейд, предупреди, че са недопустими преки въпроси за уточняване какъв е статутът на имигранта - легален или нелегален.
      Но дори и да стане ясно от някои косвени въпроси, че имигрантът е нелегален, информацията няма да се дава на правоохранителните органи. С изключение, ако се касае за криминално престъпление. Тази ситуация стана възможна благодарение борбата на правозащитните организации, които организираха много акции, подкрепящи тезата, че всички хора трябва да имат равни, или поне не много различни, права и възможности за опазване своето здраве и живота си.
      От друга страна много общественици се изказаха, че имигрантите без документи, които се страхуват да потърсят медицинска помощ, за да не бъдат разкрити и депортирани, представляват опасност за американското общество, ако не лекуват своите заболявания. Такива имигранти се превръщат в източник на инфекции и последиците могат да станат непоправими.
      Най-щедри дотации за лечението на нелегалните получават щатите Калифорния /70.8 милиона/, Тексас /46 милиона/, Аризона /45 милиона/, Ню Йорк / 12.3 милиона/, Илинойс / 10.3 милиона/.
      Белият дом не съветва да се правят детайлни проверки преди и по време на лечението на хора, които изглеждат чужденци, за да не се нарушава равнопоставеността на хората по раса, цвят, език, етнос... Така е записано в инструкциите,, които са подготвени и изпратени по лекарски кабинети и болници.
      Мнозина намират сумата от 1 милиард за твърде малка и незадоволителна за съвременното състояние на здравеопазването при нелегалните имигранти. Но това е само първата крачка.
      Тя символизира новия подход на Федералното правителство към този въпрос и показва, че САЩ поемат и носят отговорност за здравето и живота и на нелегалните чужденци, дошли да живеят и работят в страната.

Собствена информация на "България 21 век"

Назад




Интернет дизайн