19 май 2005 г.

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:
"БУДИЛНИК", ЕВРОПЕЙСКИЯТ ВЕСТНИК НА БЪЛГАРИТЕ


      В София, по време на Първата световна среща на българските издания, ще има и рожденик. На 21 май "Будилник" ще празнува третия си рожден ден. Издателите му го определят като вестник на българите в Европа.
      В момента той се разпространява чрез абонамент на територията на България, Англия, Ирландия, Франция, Холандия. Плановете се за навлизане в немския и чешки пазар. Амбициите пък са за разпространение във всяка европейска държава, където живеят българи.
      Деница Славова е главен редактор, завършила е журналистика и международни отношения и политология в Американския университет в България. Има кореспонденти в доста европейски държави.

    "НОВА ДУМА", БЪЛГАРСКИЯТ ГЛАС В ИСПАНИЯ

      Многобройната емигрантска общност в Испания също има вече свое издание - "Нова дума". Журналистите от екипа се оказват в Испания по различни причини.
      Главен редактор е Богдана Мараджийска, завършила журналистика в Мадрид. Тя е водещ на предаването "Без граници" в мадридската областна телевизия "Телемадрид".
      Мануел Мартинес Санчес е собственик на издателска къща "Нова дума", която издава вестника и сътрудничи на тема "Проблемите на имигрантите в Испания". Доктор по психология. Испанец е и един от редакторите - Хавиер Ривера Мена. Вестникът има кореспонденти в Барселона, България и Мадрид.
      По-голямата част от материалите са авторски. Всяка седмица екип на вестника посещава по един от испанските градове, където живеят сънародници и описва живота и проблемите им. Испанските институции канят журналисти от вестника на всички пресконференции, свързани с имигрантите и го сочат като един от най-сериозните чужди вестници в страната.

Диана КЪНЧЕВА
По материали на в."24 часа"

Назад


Български вестници в Европа
Български вестници в Европа
Интернет дизайн