19 май 2005 г.

В ЧИКАГО ПЛАЧАТ ПО КОН ОТ РОДОПИТЕ
Историята за стопанина му от Чикаго написал бивш танкист в една от 12-те медии, които информират българската общност

      Кон от родопско село чува гласа на стопанина си в телефонната слушалка и започва радостно да цвили. От другата страна стопанинът му, който е в Чикаго, пък започва да реве от умиление и мъка. Това е истинска история от едно родопско село, където кон и стопанин едва се разделят, за да тръгне той за Америка.
      Това се случва в разказа "В нощта на раздялата", публикуван в чикагския вестник "България 21 век", който излиза на български. Негов автор е бивш български танкист, който вместо танкове сега командва боен отряд от чистачки на чикагското летище.
      От писмата и отзивите в сайта разбираме, че разказът е разплакал българското Чикаго. Редакторът на вестника Климент Величков* е професионален журналист, работил в България в култовите спортни вестници "Спорт" и "Старт". Сега, заедно с Кина Бъговска**, списват излизащите на български вестници "България 21 век" и възстановяват популярния преди години у нас спортен вестник "Старт". Дори запазват главата му същата.
      Те се подписват като Климент Охридчани и Кина Родопчани. Вестниците им обхващат всички теми, които са актуални за българите от България и за българите от Чикаго. Затова и ще бъдат делегати на първата световна среща на българските медии, организирана от БТА.
"Изданията ни се правят не само в редакцията, нашите читатели са и нашите автори на идеи и теми. Всеки от тях е нашият потенциален автор, "наш човек", на редакцията...
      Редовните автори обаче нямат нищо общо с журналистиката като професия, разказва Климент. Сред тях има атомен физик, който сега кара "тракове" - огромните американски камиони и е "любимец на американската пътна полиция, която той постоянно спонсорира с глобите, които плаща".
      "Американка, кандидатирала се за сенатор на САЩ, писателката Лада Галина и най-обикновени българи, намерили щастието си в Америка, също пишат за вестника ни", обяснява Климент Охридчани.
      Друга категория автори са доктори, които спасяват сънародници, нямащи пари да си платят скъпи процедури, българи - специалисти по недвижими имоти, чрез които нашите си купуват къщи, мениджъри и треньори на българските футболни отбори в Чикаго.
      Отговорът на въпроса колко са българите в Чикаго е труден. Ориентировъчно в града и предградията живеят между 25 000 и 50 000 души. Реалната цифра обаче е над 100 000.
      Затова не е чудно, че точно там има най-много медии, които излизат на български език - 12.
      Един от най-професионално списваните вестници е "България", създаден през 2001 година и бързо достигал обем от 48 страници.
      През 2002 година изданието се разделя на два вестника. Издателят Хем Русев запазва името "България", а другият издател Динко Динев с редакторите Величков и Бъговска създават седмичника "България 21 век".
      Журналисти от "България" създават още две издания. Ани Ваяр списва първото луксозно списание "Пътят", а Ана Русева - двуседмичния бизнес вестник "Chicago BulNews", със страници и на английски език. Агентът по недвижими имоти Стоян Стоев издава двуседмичник "Български форум", орган на "Българо-американския съвет". Изданието специализира в областите икономика, политика, история, недвижимо имущество, право.
      Нов е литературният двуседмичник "Златорог" на поета Йордан Ганчовски. Продължава да излиза създадената през 1987 г "Чикагска хроника" на Димитър Евтимов.
      Интересен сайт www.eurochicago.com акцентира на бизнесотношенията между САЩ и България.. Има специална рубрика за пътувания и туризъм с актуална информация за български природни забележителности, курорти, както и връзки с туристически агенции.
      Емигрантите ни в Чикаго си имат и свое тв предаване. "Алеко" се излъчва два часа всяка неделя. Главни продуценти са братя Стефан и Спас Димитрови. Радио "България" е с продуцент журналистката Елена Цанева. Има и българско интернет-радио с управител Стоян Борисов.
      Емигрантите ни в Чикаго чувстват българските издания твърде близки до себе си. Често се появяват съобщения за сватби, честитки по случай "новородени американци" от българско потекло и т.н. Бързо навлизат и рекламите и малките обяви заради многото практикуващи български юристи и агенти по имоти.
      Изключително постижение е приемането на българския език като официален при администрирането на данъчните операции в общината Кук, Чикаго. От 2003 година общината издава материали на български език и това е единственият случай в САЩ.

Диана КЪНЧЕВА
Поместено в"24 ЧАСА", 3 май 2005

* Климент ВЕЛИЧКОВ е завършил Полиграфически техникум в София и Филологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Започва като литературен сътрудник и репортер във в."Спорт", където по-късно е първи зам.главен редактор. Бил е, също така и зам. главен редактор на "Старт" и главен редактор на "Български свят". Пише за най-големите спортисти и спортни прояви на планетата - той е в българските журналистически екипи на седем Олимпийски игри, отразява световни първенства и турнири в България и по света. Написал е няколко книги и сценарии за спортни документални филми и много спортни репортажи, статии, интервюта... Бил е състезател по лека атлетика и тенис. Участвал е на състезания като световното първенство по тенис за журналисти в Бертесгадън, на Световни ветерански игри в Нова Зелaндия и Австралия, на турнири в Бразилия, САЩ, Канада.
През 2001 година, получава покана от Динко Динев, създател и член на издателския борд на в. "България" в Чикаго да стане главен редактор на изданието. Продължава и сега като журналист да прави единственото нещо, което може и което обича в изданията "България 21 век" и "Старт BG Чикаго".

** Кина БЪГОВСКА е магистър на изкуствата. Завършва живопис и графичен дизайн в Академията за изящни изкуства - Лодз, Полша. След двадесетгодишен преподавателски стаж в Художествената гимназия в София тя идва в САЩ и от 2000-та година започва да твори и работи в Чикаго. Поканена е да работи за в. "България" още в първия ден от създаването му. Бързо става ясно, че художничката може да рисува и с думи. Тя се включва активно и като журналист и фоторепортер в старите и по-нови български чикагски вестници. Член е и на двата творчески съюза - на художниците и на журналистите. В нейно лице "България 21 век" и "Старт" имат професионален изкуствовед и художествен критик, но това е само част от широката й дейност в полза на българската общност в Америка. Нейните материали са с разнообразна тематика - като се започне от проблемите на българките, които се грижат за американските къщи и се стигне до интервютата й с личности като българския премиер Симеон Сакскобургготски и видни американски художници, общественици, политици.
Сътрудничи и на американското списание "Спирит". Участва активно в художествения живот на Чикаго. Член е на Съюза на чикагските художници и на американската галерия ARC, където е куратор на българската изложба "Сини мостове" през 2004 г. Изучава компютърна графика в колежа на Дю Пейдж и изработва каталозите за 30-годишнината на Галерия ARC. Участва в много изложби - Ню Орлеанс, Ню Йорк, Медисън, Финикс и е носител на международната награда в Маями на "Жени на изкуството 2004". Има картини в офиса на губернатора на щата и в общината Кук Каунти - Чикаго. Нейна изработка са иконите на Апостолския фриз в Българската православна църква "Свети Иван Рилски - Чудотворец" - Чикаго.

Назад


Чикагски български вестници
Интернет дизайн