19 май 2005 г.

Максим Минчев:
Когато разбрахме, че толкова много български медии съществуват по света, ние решихме, че е време да ги съберем в София


Българско национално радио, Програма "Хоризонт", "12 плюс 3", 27 април 2005

      Водеща Людмила Железова: Първият гост на "12 плюс 3", както ви обещахме в началото на днешната среща, е Генералният директор на Българската телеграфна агенция. Поводът е срещата, която агенцията организира, Световната среща на българските медии. Добър ден, г-н Минчев.
      Максим Минчев: Добър ден.

      Водеща: Откъде се роди тази идея за тази среща?
      М.Минчев: Сега, когато сме в навечерието вече на провеждането на този наистина, надявам се, забележителен форум, и аз се мъча да си спомня кога, но някъде преди 6 или 8 месеца по време на едно от моите пътувания по... мисля, че в Русия беше, успях случайно да доловя, че и на други места хората в други страни се грижат за своята диаспора по света и една от формите на тази грижа е да поддържат тесни контакти с медиите. След това пак съвсем случайно от Агенцията за българите в чужбина разбрахме, че в целия свят, от Австралия до Канада и от Русия до Испания, има много български медии. Първата цифра, която получихме от Агенцията за българите в чужбина, беше около 70. Това нас в БТА ни запали да потърсим къде по света съществуват български вестници, радиа, телевизии, списания, сайтове, които са популярни сред българите, живеещи в много страни, а както знаем, разбира се, цифрите са различни, но няколко милиона са българите...

      Водеща: Да, казват, че са над 3 милиона.
      М.Минчев: Възможно е, възможно е, но над 3 милиона български сънародници, наши сънародници има по света и това е една изключително мощна диаспора. Тогава, когато започнахме да разузнаваме, се оказа, че медиите са 108 и голяма част от...

      Водеща: Това е голяма цифра, 108 български медии в чужбина.
      М.Минчев:
Сто и осем български медии в чужбина. Голяма част от тях са със солидна история, други са сравнително нови. Някои имат големи тиражи, други имат голямо присъствие, трети имат голямо влияние сред българите в чужбина, четвърти обслужват много интереси в нашите общности, пети имат желание да се разрастват, но всички тези 108 медии като че ли имаха нещо, което не им достигаше, а това е именно връзката с България.

      Водеща: И сигурно много се зарадваха, че вие се поинтересувахте от тях. С колко се свързахте от тези 108 медии, колко български журналисти ще дойдат?
      М.Минчев: Когато разбрахме, че толкова много български медии съществуват по света, ние решихме, че е време, дошло е времето ние да ги съберем в София. Нормално е това да стане под егидата на Българската телеграфна агенция, националната информационна институция, която поддържа тесни връзки и чиято информация, както знаете, двупосочно тече в много страни. Избрахме не произволно, но тези медии, които имат най-голямо присъствие, влияние, най-голяма и най-редовна периодичност, не спорадично излизащи. Избрахме 65 от тях, отправихме покана и резултатът беше повече от поразителен за нас. Отсрещната страна, независимо дали тя беше в Сидни, в Чикаго, в Лондон или в Кишинев, реагираше по един и същ начин - или със спонтанна радост.

      Водеща: Най-накрая сме ги потърсили.
      М.Минчев: Най-после някой се сети за нас, някой все пак разбра, че има и български медии, че на български език се говори, че на български език излизат новини, излизат публицистични материали, че на български език се списват списания и вестници. И тогава разбрахме, че сме ударили в десетката, защото, отправяйки покана към тези 65 медии, ние получихме нещо уникално като отговор - всички до един се съгласиха да дойдат в България.

      Водеща: И това е чудесно наистина.
      М. Минчев: И сега последното, което имаме като данни, са към днешна дата, мога да кажа, че ще дойдат български главни редактори, журналисти, представители на различни медии в 26 държави от 4 континента и над 75 представители. Те ще дойдат навръх празника Кирил и Методий на 22, 23 и 24 май и ще се срещнат не само с родината, но ще се срещнат и с българските медии тук. Това ни даде и самочувствието да обявим, че този форум е първа световна среща на българските медии и те са на българските медии както по света, така и у нас.

      Водеща: Добре, какво очаквате да произтече от тази мила среща?
      М.Минчев: Не, във всеки случай няма да заложим на сантименталните чувства, няма да заложим на ортодоксалното родолюбие, то си е част от тази среща. Напротив, искаме най-после да направим така, щото българските медии да работят в някакъв тип синхрон. Имаме желанието да се постави началото на един, нека да не бъде институционализиран, но да съществува един български медиен пул, информационен пул по целия свят, в който да участваме всички ние, българските медии. Тази година не е много популярна тази годишнина, не знам защо, но се навършват 1150 години от създаването на славянската азбука през 855 година. Ние затова решихме това да бъда слогът на нашата среща - 1150 години кирилица, 1150 години българска азбука, и това ще бъде един от акцентите, който още повече ще ни обедини. Искаме да направим един работещ форум, форум, в който няма да дискутираме специфичните проблеми на нашите емигрантски или на други общности по света, нито само финансовите проблеми, а искаме да направим така, че да се чуе първо за нашите медии по света, да се чуе техният глас. Второ, те да се запознаят помежду си. Трето, те да се запознаят с българските си колеги и да създадем, аз вече го използвах веднъж, една паяжина, която да обхваща всички, които всеки божи ден някъде по света пишат или говорят на български.

      Водеща: Темата на срещата е "Българските медии и европейските отговорности на България". Преди малко, когато разговарях с нашата колега от Мадрид Богдана Мараджийска и я попитах как й изглеждат от Мадрид българските медии, и тя каза, ами по-скоро малко по-английски или немски стил на журналистика, малко по-жълти. На вас как ви изглеждат? Вие сте се запознали с част от тези издания. Като как виждате българската журналистика в чужбина, вие сте контактували с тези хора, доколкото имате възможност?
      М.Минчев: Да, доколкото имам възможност. Действително, повярвайте ми, разнопосочни са оценките. Има медии от тях, които са доста концентрирани върху проблемите на съответните общности, има и други, които преследват чисто търговски цели, но факт е, че повечето от тях са насочени като аудитория към хората, които са в чужбина, и като информация това, което става и в България, т.е. те са един духовен мост между родината и... Във всеки случай трудно ми е да дам една цялостна оценка, но се надявам, че когато се съберем в София, ще изградим един образ на българските медии по света.

      Водеща: Виждам, че ще има и ВИП гости, световни медии.
      М.Минчев: Да, използваме този случай, тъй като става дума за среща, която е месец след подписването, тържественото подписване в Люксембург на договора за Европейския съюз, самата страна е обект на голям интерес и решихме да използваме случая да поканим на този първи форум на българските медии известни журналисти от известни световни медии. За наша радост и те откликват. До този момент ни потвърдиха медийни босове, президенти, главни редактори на "Дойче веле", на радио "Свободна Европа", на Асошиейтед прес, генералният директор на ИТАР-ТАСС, на украинската агенция, на арменската, всички балкански колеги - от ТАНЮГ, Анадолската агенция. Очакваме потвърждение от Австрия, преди малко от Испания се обадиха, че ще дойдат, очакваме колегите и от Франс прес, и от Би Би Си, и от Си Ен Ен, където работят и българи.

      Водеща: Да, разбира се.
      М.Минчев: Очакваме от много места и се надявам да дадем възможността и на чуждите гости, и то на представителни личности, да се запознаят с днешна България.

      Водеща: Вие бяхте на подписването в Люксембург. Какво настроение усетихте на 25 април? Как се представиха българските медии? Минаха такива гласове, че може би румънските ни събратя малко повече са били и като брой, и като начин на изява. Какво е вашето лично впечатление?
      М.Минчев: Знаете ли, аз не считам, че... още в процеса на присъединяването на България, още когато вървяха преговорите с европейските страни, когато откривахме и затвърждавахме глави, аз съм противник на каквито и да е било състезания. Не мисля, че... Нашият шанс, за да може да бъде успешният ден 25 април, беше да бъдем в екип заедно с нашите северни съседи, и мисля, че това изигра изключително положителна роля. Не считам, че присъединяването ни към Европейския съюз в момента е състезание между нашите страни и защо ли трябва да го превръщаме в състезание между нашите медии. Румъния е по-голяма държава. Те имаха... може би аз не съм броил журналистите в пресцентрове или виповете, може да се имали повече представители, но нима това има значение. По-важното е, че България подписа договора за присъединяване към Европейския съюз. Това стана с един както вътрешен консенсус, който, надявам се, ще бъде потвърден и на следващия референдум за приемането ни в Европейския съюз, така и в забележителен консенсус сред европейските страни. България, както каза президентът Георги Първанов, подписа може би най-важния договор в своята история и мисля, че това е по-важно. Българските медии си свършиха професионално работата. Тяхната работа не беше да вдигат шум повече, отколкото е необходимо, а да се отрази точно това, което стана в Люксембург, а това, което стана, категорично е добре за България.

      Водеща: Благодаря ви за тази среща. Надяваме се да ни предоставите и някои от вашите гости журналисти...
      М.Минчев: Да, може да разчитате.

Назад


Максим Минчев
Максим Минчев
Генерален директор на Българската телеграфна агенция
Интернет дизайн