5 май 2005 г.

БЪЛГАРСКИ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ", ВАШИНГТОН

      Българският образователен център "Свети Климент Охридски" във Вашингтон е модел, който би се харесал на всяка наша общност в чужбина. В своя вече тригодишен маратон по пътищата към просвета и образование на младите българчета в Америка, Центърът не само постигна шампионска скорост, но и стана образец със завидния си стил и достижения.
      Преподавател по Български език и литература, или "Втори език", както е възприето, в класовете на Неделното училище в САЩ е писателката Лада Галина, която е и наш кореспондент от Вашингтон. Директорът на училището Боян Кулов, с елегантното си чувство за хумор, сподели, че веднага би сменил, ако може, директорския си кабинет с половин чин, на който да седне като ученик на Лада… Там се учи и познатата в Чикаго от публикуваното в нашата преса нейно творчество, Радина Досева, една от победителките в миналогодишния Световен конкурс на името на писателя Стефан Гечев, организиран от Агенцията за българите в чужбина, в раздела за поезия.
      - Гордея се с успехите на моите ученици - каза писателката, която всеотдайно споделя със своите малки приятели красотата на родния език.
      Макар и израсли в англоезична среда нейните ученици говорят чудесен български и, пленени от звучното слово на българските поети и писатели, сами пишат стихове и проза, достойни за любовта им към езика на прадедите.
      В тези страници "БЪЛГАРИЯ 21 ВЕК" ви представя някои от литературните опити на малките ни сънародници от Българския образователен център "Свети Климент Охридски", с които те участват в тазгодишния конкурс на Агенцията за българите в чужбина. Български деца от цял свят бяха поканени да пишат по две теми - "На кого от вашите родители бихте искали да приличате" и "С какво страната, в която сега живеете, би могла да си сътрудничи с България". Лада Галина обогати идеята, като предостави темите и за домашна работа на учениците.
      Преподавателката, която запознава децата с българското литературно наследство, е подготвила от произведенията им и от някои разкошни образци на старата българска писменост, като "Житие на Светите братя Кирил и Методий" от Свети Климент Охридски, литературна програма за предстоящия празника на Центъра.

ПЪРВИ ТВОРБИ НА МАЛКИ НАШИ СЪНАРОДНИЦИ

***********************************
      Деяна Иванова

      На кого от вашия род искате да приличате?

      Аз искам да приличам на мама, защото искам да съм нежна като мама. Също искам да се грижа като мама, защото по начина, по който тя се грижи, никой друг не може. Аз искам да съм добра и хубава като мама, защото по-добър, по-нежен, по-красив и грижовен човек от мама няма на света.

Деяна Атанасова Иванова, На 10 години
Ученичка в училище “Св. Климент Охридски”, във Вашингтон, Д.С.
Класна работа от месец Април, 2005
Учителка Лада Галина

***********************************
      Елена Попова

      На кого от моя род искам да приличам

      Аз искам да приличам на много хора от моя род. Но най-много ми се ще да приличам на братовчедка ми Васи. Тя е трудолюбива и умна. Когато си постави някаква цел, тя се бори да я постигне. Тя участва в многобройни конкурси и състезания. Кака Васи е отлична ученичка и чудесна домакиня. Много хубаво готви и е много подредена. Братовчедка ми притежава всички добри качества, които аз бих потърсила в човека. Затова искам да приличам на нея.
      Всяко лято отивам в България да се видя с кака и да науча нещо ново от нея. Обичаме често да се разхождаме из калдъръмените улици на Карлово и да гледаме и рисуваме двукатите къщи и чешми. От рисунките на Васи сякаш ще чуеш ромона на водата от старите карловски чешми, стъпките на Апостола по криволичещите калдъръмени улици и романтиката на красивите карловски къщи.
      Истинско удоволствие е в горещ летен ден да се разходиш до водопада Сучурума и да стоиш под прохлаждащите струи на падащата вода. Над нас се изправя величествената снага на стария Балкан. С песента на птичките, с прохладата на гората, с тайнствените горски пътечки, Стара Планина винаги ни привлича. С удоволствие посещаваме хижите, сгушили се в топлите й пазви.
      Незабравими за мене са екскурзиите ни до старата българска столица Търново, в Габрово, във Варна, Несебър.
      Толкова хубост и романтика има в нашата китна страна България. Очаквам с нетърпение всяка ваканция, за да се върна при моите любими хора и красиви места.

Елена Михайлова Попова
На 9 години
Родители - Дора Якова и Михаил Попов

Ученичка 4 клас в National Cathedral School, Bethesda, MD
Ученичка в училище ''Св. Климент Охридски'', отличничка, във Вашингтон, Д.С.

Класна работа от месец Април, 2005
Учителка Лада Галина

***********************************
      Марина Тамо

      На кого от вашия род искате да приличате?

      Аз искам да приличам на мама, когато порасна. Тя има много красиво име. То е Надежда. Тя ми каза, че нейното име на английски означава "hope". Мама е най-красивата и най-добрата. Тя готви много хубаво и всеки път, когато готви, аз съм готова да ям. Нейните очи са със син цвят. Всеки път когато виждам цветя, те ми напомнят на мама. Тя ме учи на много неща, като добро държание, да чета и да се грижа за себе си. Затова искам да приличам на мама.

Марина Ханун Тамо
На 10 години

Ученичка в училище ''Св. Климент Охридски'', във Вашингтон, Д.С.

Класна работа от месец Април, 2005
Учителка Лада Галина

***********************************
      Камелия Ставрева

      На кого от вашия род искате да приличате?

      Аз искам да приличам на моята майка. Тя се казва Диана и е от Сандански. Моят пръв спомен за мама е как тя ме заведе в центъра на родния ми град Прага, където видях старинния часовник "Орлой". Мама ме вдигна високо, за да видя как един по един по един дванадесетте апостола се появяват в прозореца на часовниковата кула. Заедно с мама сме видели много интересни неща. Тя обича да пътува, и аз искам да обиколя света като порасна. Моята майка обича да рисува и да фотографира. Тя ме учи да правя снимки и да рисувам красиво. Мама ми казва, че като порасна ще правя даже по-красиви и от нейните картини. Майка ми играе йога и тай-чи и е много красива и силна. Аз искам да бъда като мама, когато порасна и много ми харесва, когато ми казват, че приличам на нея.
      Също искам да приличам на мама, защото тя е умна и трудолюбива. Мама работи в научен институт и наблюдава клетки под микроскоп. За моя рожден ден аз получих малък микроскоп. Мама ми показва различни неща под микроскопа и ми помага, когато трябва да подготвя научен проект за училището.
      Аз си мечтая, че един ден също ще се занимавам с наука.
      Много обичам, когато мама е в къщи, защото тя ни готви вкусни неща. Аз обичам нейните баници и се уча да правя палачинки. Някой ден ще мога да готвя също толкова добре. Когато съм болна, мама ми помага да оздравея бързо и вечер ми чете приказки и ме пее песни.
      Моята майка е най-добрата на света и затова аз искам да приличам на нея.

Камелия Емилева Ставрева
На 8 години
Родители - Диана и Емил Ставреви

Ученичка в 3 клас на Arlington Traditional School, Arlington, VA
Ученичка в училище ''Св. Климент Охридски'', във Вашингтон, Д.С.

Класна работа от месец Април, 2005
Учителка Лада Галина


Назад


Български образователен център "Св. Климент Охридски" - Вашингтон
Десетки, стотици, хиляди са вече децата - българчета, в САЩ. За да се съхрани у тях жизнената сила на нашия народ и култура работят такива центрове като "Св. Климент Охридски" във Вашингтон, неделните училища в Чикаго и пр.

Български образователен център "Св. Климент Охридски" - Вашингтон
Миг от живота на най-малките ученици от Българския образователен център "Св. Климент Охридски" - Вашингтон

Интернет дизайн