28 април 2005 г.

СПЕЦИАЛНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА "СТАРТ BG ЧИКАГО" ЗА БЪЛГАРИЯ
Доц. д-р Ефрем ЕФРЕМОВ
е новият
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ НА СПОРТНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ


      Малцина знаят, че Българската асоциация на спортните журналисти е сред най-активните и добре организирани български институции, имащи и голям авторитет в чужбина. Това, разбира се, се дължи твърде много и на спортистите, за които сме писали и пишем. Техните добри резултати и победи в глобалния спортен свят датират от години. Затова и когато сестри Малееви играеха на Централния корт на Уимбълдън и нашето място в журналистическите ложи беше на пет метра от английската кралска ложа. Или когато идвахме на световния супер шампионат при тенисистките "Вирджиния Слимс" в Медисън Скуър Гардън, нашият хотел беше в Манхатън, а не в Бронкс...
      Българските спортни журналисти получават доста повече и по-добри акредитации за такива световни мегафоруми като Олимпийските игри, повече отколкото спортните журналисти от сходни по територия /да не говорим по икономика/ страни като Ирландия, Уругвай или Швейцария. Нашата спортна журналистика има сериозни традиции и тя информира своите читатели така, както подобава на завършени професионалисти. За разлика от онази тесноока журналистика, която вижда само своите и не казва нищо за другите. Затова и българският спортен читател е бил винаги един от най-информираните в света.
      На този отряд пишещи братя само преди броени дни стана председател един млад човек, който сякаш беше специално воден по този път от провидението.
      Ефрем Ефремов влезе в спортното слово, разбира се, от "Старт". Той дойде в нашата редакция, която се намираше на стадион "Васил Левски" в София, точно над трибуните. И още от първия ден ни накара нас, безпардонни хашлаци от спортната менажерия, дошли по ведоми и неведоми пътища в редакцията, да го уважаваме. Беше прочел повече книги, отколкото всички ние, взети заедно, плюс нашите приятелки и техните роднини... Говореше почти като бог английски, френски и руски, та изведнъж в редакцията ни сякаш се отвориха поне пет големи прозорци към световния спорт. Вече нямахме проблем, когато някой от редакцията, с добър костюм и поносими маниери, трябваше да вземе интервю от министър, от Хуан Антонио Самаранч или да се срещне с президента на ФИФА.
      Ефрем Ефремов беше и е един 300-процентов запалянко, но от тези, които имат и ум в главата си. Страстта му е баскетболът, където се е подвизавал под коша, футболът, който познава до дъно и тенисът, където се сражава и днес на корта с други запалени по спорта интелигенти.
      Преди време стана преподавател по журналистика в Софийския университет "Свети Климент Охридски", направи докторат, написа учебници и книги по журналистика, създаде ред и свърши много работа в кабинета на министъра на правосъдието Станков.
      От създаването на "Старт" - Чикаго той е и наш представител за България. Благодарение на неговото перо вие сте чели материали за някои от последните спектакли по баскетбол между звездите на НБА, за които мачове идва редовно в САЩ, както и за удостояването с честта нашата баскетболистка Ваня Войнова да бъде в Американския Пантеон на славата и пр. Благодарение на Ефремов ние сме и винаги информирани и подкрепени в нашите идеи и стремеж да бъдем добра медия.
      "Старт" - Чикаго честити на Ефрем Ефремов новите грижи и новия товар, които слага на плещите си, но сме сигурни, че да бъде председател на Българската асоциация на спортните журналисти /БАСЖ/ е за добро - на спорта и на спортните хора в България, всякъде където те СТАРТИРАТ със спорта към своето, и на родината си, бъдеще...

Климент ВЕЛИЧКОВ
"Старт BG Чикаго"


Назад


Книга на Ефрем Ефремов
Интернет дизайн