28 април 2005 г.

СЪЗДАДОХ "ОБЗОР" - ОТ ЗОР!

      "Хората от Столицата на България в САЩ - Чикаго ми помогнаха да направя това, което никой българин не бе правил в чужбина!"
      Евгени Веселинов, гл.редактор на Обзор: "Не е лесно да бъдеш Първи и Единствен Български вестник в Лос Анджелес".

      "Единствено в Ел Ей!" Американците често повтарят тази фраза, понякога възхитени от възможностите, които предоставя "градът на удоволствията", друг път развеселени от странностите, присъщи на местните жители. "Ел Ей" - земята на увеселителните паркове, град на индустрията, колите и блясъка. Но вече и на българите.
      Единствено в Ел Ей!? Добре - тогава и "първи и единствени български": български клуб на Западния бряг, футболен отбор БГ Юнайтед, футболен мач между български отбори в чужбина! И идва ред на организатора на този знаменит мач - "ОБЗОР" - единственият и първи български вестник в световната столица на ентъртеймънта Лос Анджелес, единственото печатно издание на чист български език на Западния бряг. С което пак се доказва, че това е мястото в САЩ, където животът остава ексцентричен, динамичен и неповторим. Винаги нещо се създава!
      А в този Метрополис, иначе "се боричкат" десетки етнически и неформални култури в стремежа си да надделеят: латиноамериканци, афро-американци, корейци; сърфисти, баскетболисти, гимнастици, компютърни маниаци и, естествено, младежи, надяващи се да пробият в киното.
      Сред тях - и нашето, родното - "ОБЗОР".
      Разговарям с Евгени Веселинов, гл.редактор на "Обзор" - главният "виновник" за единствения и първи футболен мач досега между български отбори в чужбина - Славия Чикаго срещу БГ Юнайтед Лос Анджелес.
      Чувам гласа му в слушалката и го предупреждавам, че този път Чикаго задава въпросите, а редакторът от Лос Анжелис отговаря. Питам го как се чувства след пълните с напрежение дни за организирането на това блестящо спортно събитие сред българите в Америка - футболният мач между "БГ Юнайтед" и "Славия" - Чикаго
      - Определено изморен. Но умората може да бъде приятна и неприятна. Физически я чувствам, но съм повече от щастлив. Благодарение най-вече на момчетата от Славия Чикаго, които поеха предложението ми с огън и биха дълъг път, някои от тях и с камиони, за да изнесат един чудесен спектакъл. Да направят спортното чудо - първият и единствен футболен мач между български отбори в чужбина. Хората от Столицата на България в САЩ - Чикаго ми помогнаха да направя това, което никой българин не бе правил в чужбина! Естествено, че и нашите момчета застанаха зад идеята. Благодаря от сърце!
      - Разкажи ми за "Обзор" - след сто години българска имиграция по Западния бряг на САЩ се появи и добър, професионален, вестник. Как го направи?
      - Ще ти кажа честно, Климент! Защото си професионалист! Познаваме се още от медиите от България от преди много години. Ако размениш само една буква ще разбереш - Създадох "Обзор" - "От-зор"! И Първата причина бе, че това ми позволи да работя в САЩ това, което мога и което обичам. Бях кореспондент на наши медии в България, но това не стигаше. Свързаха ме с в-к "България" в Чикаго и започнах да пиша и за българския печат в Америка. После се поогледах и хоп - роди се "Обзор"! Мислех, че ще бъде временно, но той взе, че тръгна много добре. И сега съм повече от доволен! А вече ме "рови и отвътре" - хареса ми! Вестникът укрепна, увеличи се рекламата, абонамента. Натрупах страшно много контакти на Западния бряг. И най-важното - работя това, което ми е работата! Професионализмът е най-важното нещо за мен! Искам да правя това, което мога!
      - Дай Боже всекиму такъв късмет! Но зная колко е трудно...
      - Не е лесно да бъдеш Първи и Единствен Български вестник в Лос Анджелес! Оказва се и на целия Западен бряг. Отговорността и ангажимента са големи. Поне така аз го чувствам. Освен, че и работата е доста. Ставаш публична личност и всеки те гледа "през лупа". Но пак припомням, умората е приятна. Хората ми помагат. Доста народ "плаче" от сънародниците си. Аз съм повече от доволен. А и удоволствието от работата ми вече е толкова голямо, че спиране няма. Само едно ще кажа за българите в Америка! Хич не са глупави - всичко виждат. Ако си постоянен и предоставиш нещо интересно, не го изпускат. Е, ако пък чак толкова, някой ти завиди - дай му двойно, тройно! На теб господ ще ти даде всичко!
      - А сега с какви мисли се събуждаш? Какво още ще направиш?
      - А, така! Заби ме! Главата на българина винаги е пълна с идеи. Дай нещо по-конкретно?
      - Добре. Какво ти се иска да "ремонтираш" в Америка?
      - В Америка ми се иска да поспирам времето. Или да "намаля скоростта на стрелките". Сигурно ще ме помислят за луд, но това е! Искам да ми стига времето, а и от сърце го пожелавам на българите.
      Ще ти издам и една тайна: Искам да помогна да се направи нещо, като в Чикаго, но в Лос Анджелес. Силно, Родно! Защо да няма България в Америка? Ако забравиш миналото и произхода си, то значи трябва да забравиш и за бъдещето си. Или просто ще си останеш "послушник" на суровата действителност.
      В Живота си искам да имам около себе си, естествени и позитивно настроени хора. А не черни и намръщени, изпълнени със съмнения лица. Отрицателно заредените хора не "раждат" нищо. Напротив, те създават напрежение и подтискащо поле около себе си, което мачка и спира развитието. Убиват човещината и приятелството. Животът е като затвор - влизаш и ставаш, такъв какъвто е този до теб! Пазете се!
      - А семейството? Родината и родата твоя?
      - Номер едно! Всички думички, които започват граматически с основата "РОД": родина, родител, роднини са свещени! Ти не ги избираш - те теб! Господ ти ги дава! Тръгнеш ли срещу природата - ще те отнесе!
      Запомнете, никой българин не е избягал от Родината България, той е напуснал Държавата!
      - Нещо добро за чикагци, че и мен покрай тебе, да погледнат с по-добро око в Града на ветровете?
      - Щастлив съм, че разговарям с Чикаго! Столицата на България в САЩ. Писах един материал за Чикаго, още преди 2-3 години. Помниш ли как го кръстих?
      - Много добре! "Чикаго е България". Даже се плеснах по челото - що не се сетих аз да го напиша...
      - А, така! Та за последно! Българи в столицата на Родината ни в САЩ - Пазете я! Както се очертава, друга няма да има! Бъдете здрави, позитивни и с късмет! Господ да ви пази!
      Обичайте и уважавайте хора, като Златните момчета на Чикаго - "Славия"! Такива хора ще ви представят и ще ви радват! Ако можете помагайте им! Те дадоха - вие сте наред! И усмивката е поощрение!
      А идва и Цветница, Великден! Бъдете великодушни и добри българи!
      Цветна Цветница и Светъл Великден на дечицата и техните майки! Пълни джобове на бащите! Радост на душите!.

Интревюто с колегата от Запада направи Климент ОХРИДЧАНИ

Назад


Евгени Веселинов
Евгени Веселинов
Интернет дизайн