28 април 2005 г.

ПАЗЕТЕ ЗЪБИТЕ - ТЕ СА СКЪПИ!

      Да си зъболекар в САЩ е много престижно. И много добре заплатено.
      През 2004 година американците са заплатили на своите зъболекари хонорари за 34.8 милиарда долара.

      Трудно е да се повярва, но заплащането на зъболекарите в САЩ по различните щати е много различно. В столицата Вашингтон средното годишно възнаграждение е около 132 хил. долара, в Кентъки пада до 109 000. В Чикаго е 123 000.
      Стоматолозите, обаче, са след хирурзите, гинеколозите, специалистите по анестезиология, вътрешни болести, педиатри и психиатри...
      Около 80 процента от американските дентисти работят самостоятелно. През миналата година в САЩ са били регистрирани 17.6 милиона малки зъболекарски бизнес-организации.
      Американският Център за Контрол над Заболяванията е изчислил, че за да поддържа добре зъбите си, американецът плаща средно по 100 000 долара на зъболекарите през живота си. Болките по зъбите струват на американското общество средно 25 милиарда долара годишно.
      Принципно здравните проблеми в Америка са сред най-острите за цялото общество. Разходите за поддържане здравето достигат астрономически суми. При това положение мнозина не могат да платят своята визита при лекаря или предписаните лекарства.
      През 2004 г. средностатистическият американец е изразходвал 5 617 долара за прегледи и лечение.
      Като пример - визитата при стоматолога струва средно 480 долара!
      По данни на министерството на търговията в САЩ средностатистическият американец печели по 28 272 долара годишно.
      В резултат на всичко това 108 милиона жители на САЩ /при население около 286 милиона/ нямат застраховки, което не им позволява да се възползват от съвременните достижения на зъболечението.
      По други данни разходите за поправяне грешките при зъболечебната практика достигат до 10 милиарда годишно. Някои анкетирани лекари смятат, че основната причина за тази висока цифра се крие в слабата подготовка или в стремежа да се вземат повече хонорари от лекуващите се.
      Експертите от Националната асоциация за зъболечебната помощ предлагат редица съвети на пациентите.
      На първо място - да получават информация дали лекарят посещава курсовете за повишаване на квалификацията си.
      Освен това почти задължително е да се направи снимка на всичките зъби преди визитата при зъболекаря, за да може с това да се докаже качеството на последвалите действия върху зъбите на пациента. Ако се окаже, че е била нанесена вреда на лекуващия се, той може да съди лекаря. Юридическата фирма Тролман, Гласер и Личтман съобщават редица случаи, при които се получава компенсация: когато лекарят не е успял да спре кръвотечението след изваждане на зъба, извадил е здрав зъб, използвал е нестерилни инструменти, от което е последвала инфекция, извадил е зъб, но в челюстта е останала част от корена и др. Има срок, до който може да се повдига обвинение - в някои щати е до 30 месеца след посещението на зъболекарския кабинет.

      ДИЕТА ЗА ЗЪБИ
      За да не се разрушава зъбният емайл, да не се появява зъбен камък, за да не ви мъчи пародонтоза, необходимо е да спазвате профилактична диета. Ето някои новости и някои познати неща, които могат да ви спестят хиляди долари и, най-важното - да запазят вашето здраве.
      Едни от най-невинните човешки занимания, като пиенето на горещо кафе и насладата от сладоледа могат да ви причинят много неприятности. Употребата на контрастна храна - гореща и студена, води до неподозирани страдания. Мнозина обичат с глътката горещо кафе да приемат и лъжичка сладолед. Това е много опасно и води до разрушаване обвивката на зъбите.
      Но даже и да се приема поотделно горещата и студена храна, нейното вредно въздействие си остава. Постепенно върху емайла се появяват пукнатини. Те се получават и ако човек има навика да чупи орехи със зъбите си или да надвива с тях на други твърди храни.
      При младите калцият успява да опазва зъбите им. Но с годините идва време за строго спазване на редица здравни правила.
      Враг на зъбите е и захарта. И не толкова в чист вид, не с чая, а в захарните изделия. Особено различните дъвчащи и подобни на тях бонбони. Ако ви се иска сладко - направете си сок от някакъв плод.
      И нещо важно - не изяждайте сладкото накрая, а по време на храненето. Много важно е финалът да е с ябълка, краставица или праскова. Това очиства много добре зъбите.
      С годините човек трябва да променя храната си като се ориентира към повече млечни храни /1 - 2 % масленост/, млечни продукти, зеленчуци, плодове.
      Мнозина мислят, че пастата за зъби е главният герой в борбата за опазване на зъбите. Оказва се, че това не е така. Може би по-важна е ролята на четката, която трябва да се употребява два пъти дневно. Движението е нито встрани, нито отгоре - надолу, а кръгообразно. Трябва да се измива и вътрешната част на зъбите. И особено важно - миещата част на четката да е направена от средно твърди косми с различна дължина. Това помага те да проникват между зъбите и да вършат добре своята работа.

Материалите са предоставени от нашата консултантка по здравни въпроси
Мартина Габровска и Washington ProFile


Назад


Зъбите
Интернет дизайн