28 април 2005 г.

БЪЛГАРСКИ ШАХ В ЧИКАГО

      Преди дебело да подчертаем, с присъщата ни деликатна скромност, че вестник "Старт" се явява, заедно с колегите от брилянтния електронен медиен събрат Еurochicago.com, организатор на турнира, ще трябва да ви съобщим, че нашата заслуга щеше да е равна на много кръгла нула, ако не съществуваше предистория.
      Първият български шахматен турнир в Чикаго нямаше да е факт, ако преди години нашият добър приятел и сънародник Светлозар Иванов, със своята съпруга Даниела Иванова, не бяха съградили едно от най-българските места на Чикаго -
      Първата BG Карго агенция
      "Полина Сървис"
,
      която може всичко!
      4833 N. Talman Ave., Chicago IL,
      Tel. 773 728 9425 и 773 895 9425

      Най-напред и перфектно може да прехвърли през океана от САЩ до България, или обратно, колет с великденските ви подаръци или цялата ви къща, заедно вас и мебелите, ако сте решили да се връщате в Родината. Това е Карго-Агенция, която ни снабдява още и с родни вафли и шоколади, както и с вестници. И минерална вода - да не ни засядат новините от катър-сезонните гърмежи в Стрелбище "България". Или от цените на тока, парното и телефоните, които, поради все по-растящия стандарт на нашите родни монополисти, можем да ги платим единствено от тук, от Америка, вместо бащи, майки, жени и деца, за които сме дошли да работим в Чикаго - чак от Балканския полуостров.
      С "Полина Сървис" сме правили досега не едно подобно чудо - и винаги успешно! Няма да забравим детската викторина, на която се изяде един вагон "Мура"и четвърт тон Аерошоколад, а за родители - диабетици беше осигурен вестник "Шок" и други подобни пасторални български издания. "Полина" беше спонсор и на знаменитата викторина, която направихме неотдавна на Родопската среща в БПЦ "Света София".
      Както пише колегата Петър Стаматов от EUROCHICAGO.COM, където е препоръчително да прочетете по-сериозната версия на репортаж за този шахматен турнир, ние сме станали направо основоположници на нещо супер -
      "FIRST BULGARIAN BLITZ CHESS TOURNAMENT 2005"!
      И това е важно обстоятелство моят приятел Илия, който участва с много чар и малко победи в тази грандиозна премиера, да почерпи. Също и Иван. Още повече, че и двамата са герои на два очерка в алманаха, издаван от "Старт" и "България 21 век" през май. В него тези строители на съвременното Чикаго са представени с писания под надслов "Меч от шведска стомана" и "Строителят от Чипровци"...
      С настоящата литературна забежка искам да подчертая, че в турнира участваха истински трудови българи, хора които здраво работят! За тях такива угодни човеку дела като спортни турнири, землячески срещи и пр. са крайно необходими - за мир и спокойствие на отрудените им дух и тяло.
      В турнира участваха и българчета, и това го направи свеж и перспективен.
      Дойдоха представители на други етноси и ние не ги върнахме. Така че можем, ако искаме, да го наречем и "международен".
      Не дойде Ицо, българинът, който беше подарил преди време един шах на своите приятели, идващи да си пият кафето, да поиграят и да прочетат някой "Труд"...или "Старт" в "Полина Сървис". Той пося, така да се каже, шахматното семе по тия места. Следващият път, Ицо, хич не се прави на зает - слагай шпайковете и идвай да стартираш на турнира! Не може без тебе!

      ГРОСМАЙСТОРИ ДАВАТ СТАРТА!
      Стартът беше даден от гросмайсторите Владимир Георгиев и Никола Митков /Македония/. Известно време те си говореха с участниците на неразбираем за мене шахматен език, като "е2 на е4...", но изглежда е ставало дума за нещо вълнуващо, защото аудиторията остана много доволна и ентусиазирана.
      После гросмайсторите се уплашиха да играят срещу нашите чикагомайстори и се направиха на заети, та си тръгнаха.
      Турнирът протече в небивала борба и много движение на фигурите по едни малки черно-бели квадратчета, с каквито бе снабдена всяка играеща двойка.
      Както се и очакваше от блиц турнир с нашите гениални участници, някои от сочените предварително за лидери претърпяха поражение. Представям си какво ще стане, ако такова нещо се случи и при българските избори на 25 юни за Народно събрание! За които ви надуваме главите още от този брой!?
      Но вие знаете това и ще участвате, защото искате да победи хубавото и правдата!
      В началото силно и стилно вървеше напред Димитър Манев, който лично се записа за турнира при мен в "Старт" и съдиите мислеха, че е мой човек, та го подкрепиха с 2 фаула и 1 дузпа. Но в четвъртия тур Сергей Елкин от Белорусия успя да се изравни с Манев. Друг един чужденец - Алекс от познатата ни държава САЩ, също беше рамо до рамо с тях.
      В последния кръг в шах-салона прелитаха, от силно напрежение, искри и светкавици, но не и коне и топове - всички бяха много възпитани, не замеряха противниците си с фигури, имаше брилянтен феърплей!

      КЛАСИРАНЕТО
      В крайното класиране на първите две места застанаха Сергей Елкин, комуто връчихме купата със златен медал и Димитър Манев - сребро и голямата награда от Генералния спонсор "Полина Сървис" - безплатно изпращане на колет за България. При условие, че няма да праща танк или слон. Има проблеми с митницата.
      Бронзът бе извоюван от Димитър Стаматов.
      При децата беше направено отделно класиране. Тук първи е Кристиян - със златен медал и купа, който има смелостта и неблагоразумието да бие по-големия си брат - Никола Труков!? Трети стана Алекс.
      Медалистите получиха право на безплатни правни консултации, като спонсорство, от
      Адвокат София Знаймер,
      ръководител чикагския офис на една от най-големите в САЩ юридически фирми - JASINSKI IMMIGRATION LAW, LLC
      2400 N. Western Ave., Suite 203, Chicago, IL 60647, Tel. 773 276 7706

      На всички участници се връчиха и красиви грамоти - артистично изваяни от партньорите ни - съорганизатори на турнира:
      www.Eurochicago.com
      и Petranka Stamatova,
      RE/MAX United,

      Tel. 847 293 7325

      Участниците получиха специалния приз на известния наш шахматен деятел и журналист от "7 дни спорт" Живко Кайкамджозов - "Антоанета - шахматната кралица", с автограф на автора. На книгата се разписа и треньорът на световната шампионка, гросмайстор Владимир Георгиев, същият, който даде стартовия изстрел на този наш ПРЪВ БЪЛГАРСКИ ШАХМАТЕН ТУРНИР В ЧИКАГО в края на април, 2005-то лето господне. /пролет - бележка на деж. ред./
      Уви, за мене книга нямаше! Което лично ме наскърби много и не мога да не се изокам /извикам/ през океана:
- Ало, Живко, няма да си травмирам повече езика с това екстремно "Кайкамджозов", ако не ми пратиш книгата! Що като не различавам офицер от пешка? Не съм ли те бил поне три пъти на джитбол, докато бачкахме в редакцията на "Спорт", или това не ти стига?

      ВСЯКА СЪБОТА - С ПОЛИНА!
      Играчите на шах по време на горещите битки се подхранваха с български закуски и захарни изделия, внесени от "Полина" и се поднапиваха с минерална вода и кафе, предоставени щедро от спонсора. Но, както казва народът, всяко добро за зло - някои подпитваха няма ли следващия турнир да направим в някоя българска Кръчма-ресторант-изба-механа-бар-дискотека?
      Не, господа! По две причини: първата - алкохолът вреди на шаха и втората - нашите ракиени босове не се сещат да ни поканят. Поне едно от двете препятствия трябва да се преодолее.
      Накрая ви препредавам съобщението, че "Полина Сървис" предоставя всяка събота сутрин своя шахматен стадион, за да могат почитателите на тази тиха любов, наречена "Шах", да тренират за следващите турнири.

Шах-кореспондент, аматьор на "Старт BG Чикаго": Климент ОХРИДЧАНИ

Назад


Шампионите и медалистите от Първия Български Шахматен Турнир в Чикаго
Шампионите и медалистите от Първия Български Шахматен Турнир в Чикаго. Сред тях е и представителката на главния спонсор на проявата "Полина Сървис" - Даниела ИВАНОВА

Гросмайсторите
Гросмайсторите Владимир Георгиев и Никола Митков /първият и третият отляво на дясно/ се срещнаха с участниците и дадоха старта на Турнира
Интернет дизайн