28 април 2005 г.

Veni, Vidi, Vici
"СЛАВИЯ"- ЧИКАГО В ГРАДА НА АНГЕЛИТЕ


      В Лос Анджелес отборът на Златните момчета от Чикаго успя да победи, но и да види красивото в Града на ангелите - спомен завинаги
      Официален Лос Анджелес подкрепи българската инициатива - шефовете на града ни разказват за историята на футбола
      Момчетата от Чикаго видяха и това...

      Veni, Vidi, Vici, казва историята. "Славия" Чикаго го преведе на български в Лос Анджелес - дойде, видя и победи.
      "Единствено в Ел Ей!" Американците често повтарят тази фраза, понякога възхитени от възможностите, които предоставя "градът на удоволствията", друг път развеселени от странностите, присъщи на местните жители. "Ел Ей" - с десетки увеселителни паркове, град на индустрията, колите и блясъка. Но и на българския футбол.
      Единствено в Ел Ей! Съгласяваме се ние, и добавяме още няколко "единствени"! Единственият български футболен отбор за всички времена в града на ангелите! Единственият и първи футболен мач досега между български отбори от различни щати! Организиран от "ОБЗОР" - единственият и първи български вестник в световната столица на ентъртеймънта Лос Анджелес, единственото печатно издание на чист български език на Западния бряг. С което пак се доказва, че това е мястото в САЩ, където животът остава ексцентричен, динамичен и неповторим. Винаги нещо се създава!
      Вълшебната смес от амбиция и изобретателност, явно се е пренесла и върху българина, живеещ в градът на звездите. За да докаже, че и ние го можем онова от филмите - неповторимото и вечно запомнящо се, но успешно изиграно на сцената на живота.
      А в този Метрополис, иначе "се боричкат" десетки етнически и неформални култури в стремежа си да надделеят: латиноамериканци, афро-американци, корейци; сърфисти, баскетболисти, гимнастици, компютърни маниаци и, естествено, младежи, надяващи се да пробият в киното. И сред всички тях - нашето, родното. Е, сега е моментът да кажем, че не се срамим, да се наречем българи!
      Лос Анджелес, не случайно избран за място на новото генерално консулство в САЩ, вторият "български" град след Чикаго, с над 12000 сънародници. Общо над 25000 в цяла слънчева Калифорния. Ако искаш да го обиколиш, трябва да сипеш поне 2 пъти бензин, за да изминеш площ от 160 мили от изток на запад, и малко по-малко от север на юг. От планината до океана. От началото на пустинята, водеща от Лас Вегас, до горещата долина Сан Фернандо.
      Ще срещнеш все световноизвестни имена: Като тръгнеш от оазиса остров Каталина, излезеш на брега на Лонг Бийч с живият аквариум и пристанище в първите пет на света. Следват Сан Педро, Палос Вердес. Какво става покрай океана на запад? Там са лъчезарната Санта Моника, изкушението Венис бийч и гнездото на яхтмените Марина Дел Рей. Ето стигаме и до завладяващото Малибу, което страшно ми прилича на нашите Златни пясъци, със съчетанието море-планина. Но и гнездо на сърфисти и акули. Рай за кинозвездите, с накацали палати по стръмните скали.
      Айде сега нагоре - на север. Спираш със семейството в Анахайм с Дисниленд, Downtown с небостъргачите, ще се разтъпчеш по Булевард Уилшир, Мюзиъм Роу и Фармърс маркет. Да вземеш глътка "скъп" въздух в Бевърли Хилс на Родео драйв и Сенчъри Сити. Да се оставиш за момент в ръцете на лъскавия Холивуд и Юнивърсал Сити. Или направо да продължиш за Пасадена - мястото, което така прилича на нашата София. Още на север и хоп, вече си в Рила - езерата Ероухед и Биг Беър, където, както си по бански, можеш да се метнеш и на ските.
      Но да се върнем там - Грифит Парк, където българите се събраха за да гледат мача между "Лъвовете" от "Ел Ей" - BG UNITED и "Тигрите" от "Славия" - отборът на столицата на България в Америка - Чикаго. Защо столица ли - ами над 80 000 нашенци живеят там. Най-големият български град зад граница, както спомена външният министър Соломон Паси, при посещението си само преди няколко дни, на откриването на ново генерално консулство там.
      Ето ни на хлад и свеж въздух - Лос Фелиз - най-престижният стар квартал, с още по-известният Грифит Парк. Създаден от "бащата" на Лос Анджелес. Евроемигрантът от Южен Уелс полковник Грифит Джей. Грифит (Col. Griffith J. Griffith) (1850 - 1919) дарил за Коледа 1896г. на Лос Анджелес целия Грифит парк. Полковникът, емигрирал в САЩ 1865г., завещал пари за Обсерваторията (The Observatory, 1930г.). Грифит завършва журналистика само на 22 години, но направил пари от спекула от златните мини. Джей. Грифит не пропуска в завещанието си и Амфитеатъра (Тhe Greek Theatre, 1935г.). Само лошият късмет спира дарителя да построи и малка железница в парка. На 3 септември 1903, полковник Грифит разстрелва жена си по време на семеен спор и влиза в затвора до декември 1906, което обрича проекта на неуспех и влакът не тръгва.
      Това е най-големият парк в градски район в САЩ - 4,107 acres (1 acre = 4 046.85642 m2) със завидната елевация от 384 до 1625 фита (Inch = 2.54 cm, 1 Feet = 30.48 cm, 1 Feet = 12 Inch). Простира се до Los Angeles River на север и до Santa Monica Mountains на изток. Виждали ли сме го? Да, много пъти. Точно това е гората, която виждате по снимките, около надписа "Холивуд". Мястото, известно с "черното" си минало, там където серийни килъри са убивали звездите на Холивуд, а и не само, и са ги закопавали. Та затова казват, че огромният надпис е останал за надгробна плоча на знаменитостите. Сиянието на големия екран се долавя тук най-вече - обсерваторията в Грифит Парк, в която Джеймс Дийн е снимал култовите сцени от "Бунтовник без кауза". В района се намира и единственият гръцки амфитеатър и световно известната зоологическа градина. Отдолу, в ниското е стадион "Грифит Парк Стадиум". Преди 3 седмици е приключил ремонта и сега изглежда, като нов.

      Там е нашата среща с Хавиер Сото (Javier Soto), директор на отдел "Паркове" към кметството на Лос Анджелес и Джак Батиста (Jack Batista), отговорник на секция "Футбол". Ако искате нещо да се случи в парковете на "Ел Ей" - търсете Хавиер. Но ако това се отнася специално за футбола, то непременно ще трябва да се срещнете с Джак, човекът отдал 25 години от живота си за благото на активно спортуващите в звездният град, за футбола, тук наречен "сокър".
      Хавиер ни показва новите неща около стадиона, паркинг, тенис-кортове, басейн. Поканва ни да седнем на скромните трибуни, и ме пита: "Знаеш ли, че освен всичко "първо българско", което ми спомена, тук имаме и "наше първо". "Грифит Парк Стадиум" е първото футболно игрище в цяла Южна Калифорния".
      "Построено е през 50-те години - добавя Джак, и продължава, - Много усилия ни взе, за да го направим. Преди 24 години се събрахме всички треньори и съдии, аз тогава бях един най-мразените съдии (смее се...), и подписахме петиция до кмета на "Ел Ей". И се преборихме, започна строежа му. Всички активни спортни деятели идваха да помагат с каквото могат".
      "Колко мача се играеха по онова време - питам аз и изваждам вестниците "Обзор" и "Старт", за да им покажа спортната секция. - Ето това са наши вестници в Америка, добавям с гордост.
      "За първи път виждам български вестник в живота си - учудено споделя Хавиер, и започва да разлиства, като се опитва да прочете нещо. - Доста интересно изглеждат, но трябва да ме научиш да чета на български. Сега да ти кажа за мачовете. Всеки уикенд, реално всяка неделя - по 5 мача са се играли - казва Хавиер, вече изправил се и ми сочи игрището с пръст - Ето тук, ама нямаше този перфектен "зелен килим", който сега виждаш".
      Джак се намесва разгорещен: "Не само 5, и не само в неделя. Играеха се по 13 мача на седмица. Предимно латино-отбори. Нали и аз съм от такъв произход, както и повечето хора, които се занимават с футбол в Щатите".
      Малко обидено питам нямало ли е и европейци?
      "О-о-о, Стоиков го нямаше! (смее се и ми показва албума на Христо Стоичков, който вече си е закупил). - Но имаше много бивши звезди от Европа. Знаеш, че ние не сме професионална платена лига, за разлика от МЛС (Профи-лигата на САЩ), но винаги събираме "бившите". Но мога да кажа, че тук може би също са се разигравали много пари около мачовете. Къде законно, къде незаконно. Даже, са ми разказвали случаи, когато "комарджиите" купували или наемали професионални играчи, само и само, за да печелят. И сега, като че ли го правят. Защото виждам, че във вашия отбор играе Вивиан Кембъл (Бел.ред. китаристът на Def Leppard). Ще ти кажа едно име: попзвездата Род Стюарт. Род играеше за "английския" Ексайлс (Exiles) в нашата лига. 12 години, и то само за пари. Имали сме отбори от италианци. Арменците винаги са учавствали. (Бел.ред. Съседният на стадиона квартал Глендейл е един от най-гъсто населените арменски райони в света) Ще добавя и едно "първо" и за нас, и за вас - вашият български BG UNITED е първият отбор от Източна Европа в Лос Анджелес. Наистина имате голям успех българите".
      Не знаех това, учудено отвръщам, обидата ми минава, обръщам се към Хавиер, и го питам, кои срещи са най-посещаваните.
      Най-много хора идват на мачовете между Салвадор и Армения. (Бел.ред. Тук така ги наричат, по имената на държавите. Това ме прави още повече горд, че ние се "водим" България!)
      "Залозите са най-високи, по 2000 човека разпределят суми за хиляди долари, добавя Джак.
      Свирил съм един такъв мач, страшно беше. Извадих 7 жълти и 3 червени картона. Щяха да се изтрепят. А публиката - направо полудя. Викахме шерифа, да ги успокоява. Замеряха се с каквото намерят, гледах само и мен да не ме уцелят. Идва при мен една бивша звезда и ми заявява, знаеш ли кой съм аз. Направо му извадих още един жълт картон и вънка"!
      "Колко отбора има в лигата?", питам пак аз, като вече съм се опънал удобно в ложите.
"Преди 20 години бяха 60 отбора. Само четири години по-късно станаха двойно - 120, ентусиазирано отговаря Джак, който точно по онова време "застъпва" на служба към кметството на Лос Анджелес.
      Сега сме общо 131 отбора. От които, 15 са във вашата дивизия на "бившите", играят мачовете си през седмицата. Други 66 тима са в 5 други дивизии и играят мачовете си в неделя. И още 50 отбора, които са асоциирани към федерацията по футбол", заключава Джак, като ми разгръща подробна схема с всички отбори.
      Кои са другите игрища?
      "Комплексът Фереро (Ferrero Soccer Field) има 8 стадиона. Освен него Джаки Робинсън и Балбоа. Бих искал да благодаря на вашата българска медия тук "ОБЗОР", и на "Старт" от Чикаго. Правилно ли казах имената? (Бел.ред. Слага ударението на първото "О" и ме поглежда изпитателно, на което аз му правя знак за "горе-долу" и двамата се смеем, за "Старт" му е лесно) "Обзор" успя да организира този мач със "Славия". Ето сега разговаряме и с вестник в Чикаго. Това, че вие медиите по света, помагате на спорта, е едно от най-благородните дела, които се случват. Това е морален стимул и за нас. А и жива реклама на нашата дейност и прекрасните места за спорт и отдих, с които разполагаме. Това значи, че и печалбата се увеличава, нараства шанса за по-сериозни и по-големи ремонти на съоръженията...", ръкомаха Джак и ми прави знак, че времето напредва. Предварително ме предупредиха, че разполагат ще е само половин час. Трябваше да се върнат в кметството.
      Задавам последен въпрос: "Приятели, много ни помогнахте! Ако сега тук застане нашият министър на спорта, какво бихте му пожелали?"
      "Да мисли за хората! Не само за активните спортисти. Да заделя пари от професионалните отбори за развитие на базата. Да строи нова и да стимулира всеки опит за прогрес", завършва Хавиер Сото, директор на отдел "Паркове" към кметството на Лос Анджелес.
      "Джак, ти ще ни кажеш ли нещо, на нас българите"?
      "Първо да станете шампиони в Лос Анджелес. Разбрах, че другият отбор от Чикаго, е шампион на лигата там. Това не значи, че няма да ги победите. Да заприличате повече на Христо Стоичков - упорити и безмилостни докрай.
      Джак и Хавиер се качват на електромобила за голф, и се отдалечават към паркинга. Около стадиона, бензин не е разрешен, особено ако се играе мач. Глобите са от $75 нагоре.
      Оставам сам и си мисля: Колко много хора обичат футбола и колко е хубаво, че тази игра прави по-сладък и интересен живота им!

Евгени Веселинов
Главен редактор на в. "Обзор" - Лос Анжелес


Назад


Грифит Парк Стадиум
Грифит Парк Стадиум

Лос Анджелес
Лос Анджелес
Интернет дизайн