21 април 2005 г.

35 БЪЛГАРСКИ МЕДИИ ОТ 22 ДЪРЖАВИ ПРИСТИГАТ В СОФИЯ ПРЕЗ МАЙ

      Представители на 35 български медии от 22 държави пристигат в София през май за Първата световна среща на българските медии, организирана по инициатива на БТА. Националната медия покани 50 медии от 24 държави. Акредитацията на участниците в първата по рода си професионална среща на български журналисти продължава.

      Първата световна среща на българските медии, ще се състои от 21 до 25 май в София. Темата на срещата е “ Българските медии и европейските отговорности на България”. Обединяващата идеята на форума е, че българските медии излъчващи извън страната работят за опазване на националната ни идентичност и едновременно подпомагат интегрирането на българите в глобализиращия се свят. Всички медии в България, също ще участват в професионалния форум. Техни представители влязоха в Обществения съвет на Срещата, където ще работят заедно с видни интелектуалци, писатели, преподаватели и общественици.

      Картата на българската журналистика до момента се простира над три континента. Най-далечната точка е “Българско радио”, Мелбърн , Австралия. Влиятелните български секции на “Радио Ватикана”, Радио “Дойче веле” и ВВС също ще изпратят представители. “ Българско радио” излъчва и в Берн, Швейцария. В София през май пристигат журналисти от радиопрограма “Български хоризонти ” и вестник “Български хоризонти” от Канада.

      Българските медии на Балканите – в Гърция, Сърбия и Черна гора, Хърватия, Румъния ще са представени от пресата. В Молдова и Украйна има голяма българска диаспора. От там идват журналисти от съответно 4 и 5 медии, сред които и два телевизионни канала - Обществена национална компания “Телерадио-Молдова” и Телевизионна програма Роден край, Одеса.

      Най-голямата българска общност в САЩ - тази в Чикаго също ще бъде представена в срещата. Най много читатели там имат три вестника: в. “България 21 век”, в. “Старт BG ”, в. “България”. Вестник Globul News , излизащ в Лас Вегас също ще участва в срещата.

      От Франция и Великобритания идват журналисти от големия вестник “Будилник”, които се разпространява на територията на двете страни. Журналисти от пресата пристигат и от Унгария, Австрия, Испания и Норвегия. Те се очертават като най-многобройната група делегати, представляващи 20 медии.

БТА


Назад


БТА

Интернет дизайн