21 април 2005 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ /БТА/ е инициатор и организатор
на ПЪРВАТА СВЕТОВНА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ от 21 до 25 май в София


      На празника на българската писменост и култура журналисти от най-големите български медии зад граница ще дискутират в НДК с колегите си, работещи в България, професионални проблеми. Обединяващата идея на работните заседания ще е отговорността на медиите при информирането за европейските реалности и за запазването на националната идентичност в рамките на обединена Европа.

      Със срещата като инициатор БТА си поставя целта България да научи повече за българските медии в чужбина и за реалните проблеми на българските общности там, обясни Максим Минчев. Форумът цели и да се състои професионален и конструктивен диалог между журналисти, медийни експерти и специалисти по евроинтеграция. Идеята е на срещата да се постави и началото на световен ВG-информационен пул.

      Световната среща на българските медии за първи път ще обедини представители на вестници, списания, радиа, телевизии, електронни издания, работещи в чужбина и в България. Максим Минчев посочи, че в момента извън страната информират около 108 български медии. Всяка една от тях е посланик на нашия език, култура, работи за съхраняването на българската духовност и национална идентичност, отбеляза генералният директор на БТА.

      Националната информационна агенция е изпратила покани за участие до над 50 медии от 22 държави. Като официални гости на срещата са поканени шефовете на АFР, АР, Reuters, DРА, ИТАР-ТАСС, ВВС, Дойче веле, националните агенции на балканските държави, представители на международните журналистически организации.

      Поканени са Ралица Василева, Олег Попов, Юлия Кръстева, Цветан Тодоров. Някои вече са приели поканите устно, каза Максим Минчев.

      В Обществения съвет на форума ще влязат български журналисти, издатели и интелектуалци. Вече са потвърдили участието си в него Любомир Левчев, Георги Лозанов, Мартин Захариев, Деница Христова - председател на Агенцията за българите в чужбина. Към Обществения съвет са поканени да се присъединят главните редактори на всички български медии, каза Максим Минчев.

      Генералният директор на БТА посочи, че форумът няма да струва много скъпо и ще бъде финансиран изцяло с пари от спонсори и реклама. В момента се водят разговори с трима големи спонсори - големи национални компании. Максим Минчев очаква до 2 седмици да има договори.

БТА


Назад


Максим Минчев
Максим Минчев -
Генерален директор на БТА

Интернет дизайн