21 април 2005 г.

ТЕ ПОБЕДИХА!
Златните момчета на Чикаго с победа в мача
БГ Юнайтед - Славия Чикаго 2:5


      Специално за "Старт" и "България 21 Век", Чикаго, Евгени Веселинов, гл. редактор "Обзор" - Лос Анжелес

      Лос Анджелес. Те победиха! Златните момчета на Чикаго от отбора на "Славия" постигнаха убедителна победа с 2:5 срещу първият в историята български клуб в Лос Анджелес БГ Юнайтед. В първият в историята футболен мач между български отбори в чужбина, организиран от "Обзор" - първият български вестник на Западният бряг. Veni, Vidi, Vici, казва историята. "Славия" Чикаго го преведе на български в Лос Анджелес - дойде, видя и победи.
      Уникалната спортна проява се превърна в победа за всички българи. Най-после, и ние показахме, че можем да бъдем обединени, макар и на хиляди мили един от друг, и от Родината.
      Обединителят пак се оказаха спорта и медиите.

      Атмосферата на стадиона
      Българската имиграция в САЩ доживя своя звезден спортен ден. И пак Цар-футбол е в основата на всичко. Шампионът на лигата в Чикаго "Славия" гостува на 16 април на сънародниците си от Лос Анджелес - "БГ Юнайтед".
      Мачът се игра на обновеният стадион "Грифит Парк Стедиум" в най-престижния стар квартал на Ел Ей - Лос Фелиз. Хладен и свеж въздух, благодарение на още по-известният Грифит Парк, създаден от "бащата" на Лос Анджелес, евроемигрантът от Южен Уелс полковник Грифит Джей. Грифит.
      Всичко бе българско - от трибуните до точката на дузпата. Мачът бе обявен от 2:00 след обяд, но стадионът започна да се пълни още в 1 часа, с почитатели на Цар-футбол. И не само, но и хора просто дошли да утолят жаждата за родно, мило събиране. Младо и старо бе отвърнало на призива на "Обзор" - "Хайде на мач"! Просто ей така - от сърце повикани, и от душа дошли.
      Един от първите на трибуните си качи новият консул в Лос Анджелес - Андрей Трънски с цялото си семейство и знаме в ръка. Генералният консул и лют спортен фен Георги Пейчинов, със съжаление бе изпратил специално поздравително писмо до редакцията на местния вестник и до двата отбора, поради отсъствието си от щата. Официална футболна София също бе научила за големия футболен празник. Още преди мача бе пристигнала срочна телеграма лично от генералния секретар на Българския футболен съюз Стефан Капралов.
      Двама от футболистите на Славия, Тони Тодоров и Жоро Разменов, спряха камиона си пред стадиона, точно 15 минути преди мача, 2 дни били път, за да отдадат своя дан за отбора. И успяха - Тони се "разписа" два пъти.
      Първо играчите бяха повикани на стадиона от отец Христо от Българската православна църква, за благословия и молебен.
      След духовната част, на специално построената и озвучена сцена се качиха известните представители на наша музика в САЩ, семейство Цветанка и Иван Варимезови, преподаватели по българска народна музика в един от най-големите университети Ю Си Ел Ай (UCLA). "Варимеза" така наду гайдата, и Цеца запя родопски песни.

      Футболният спектакъл
      БГ Юнайтед започна без петима от титулярите, поради контузии в последният си мач, най-тежък за този сезон, срещу водача във временното класиране - Армения Депортиво. Отбор без нито една загуба, но загубил от нашите в лигата на "над 30-годишните" в Града на ангелите.
      Първите 10 минути бяха, както обикновено за проучване. Опитният състав на Славия Чикаго, шампион на лигата в Илинойс, успя обаче, първи да налучка правилния ритъм на играта.
      В 15-тата минута с дълъг пас по крилото център-нападателят на "Тигрите" от Чикаго Валентин Войнов получи пас от дълбочина и отбеляза първият гол във вратата на "лъвовете" от Ел Ей - 0:1.
      Последваха най-силните минути и за двата отбора в мача. Атака след атака и в двете посоки, с много импровизации и отлични включвания на нападателите.
      Последва естествената реакция на отбора на Ел Ей. Атака след атака. Отлично включилият се Борислав Зоев по дясното крило, "гръмна" шут от около 30 метра, който бе спасен по чудо от вратаря на Чикаго Жоро Разменов.
      Само след 5 минути, след грешен пас на защитник на домакините, другото острие на чикагското нападение Тони Тодоров излезе сам срещу вратаря, "подкопа" топката "А ла Жеков" и успя да прехвърли излезлият да покрива пропуск на защитник, отлично игралият страж на БГ Юнайтед Иван Божинов. 0:2.
      В 27-мата минута, още във втората атака след гола на чикагци, нападател на Лос Анджелес бе фаулиран пред наказателното поле. Последва непряк свободен удар, добро късо подаване и рязък силен шут на Румен Янков - 1:2.
      В 35-та минута пропуск на защитата на БГ Юнайтед - грешно изтегляне за засада, даде възможност на отлично включилият се Тони Тодоров, да отправи бомбен шут от лявото крило по диагонал и топката се оплете в мрежата. 1:3 за Славия.
      Само 5 минути по-късно невероятен пас на нападателят на Ел Ей Георги Марков, постави топката на главата на връхлитащият му колега Милен Киров отдясно, който я заби в мрежата на Чикаго 2:3.
      Така и завърши първото полувреме. С надежда за второто - БГ Юнайтед да обърне резултата, и желание за Славия Чикаго да довършат започнатото.
      Втората част започна по-вяло. Момчетата се бяха поизморили. Все пак, и двата отбора играят в Лигата на по-възрастните - над 30-години.       Играеше се повече "на пас" и "на изчакване".
      В 55-та минута Вальо Войнов се откъсна в наказателното поле на пртивника и под малък ъгъл в стил "А ла Сократес" с пета отбеляза 4-ият гол за Чикаго.
      Костадин Везьов проби отляво в 75 минута и подаде отново на отлично пласиращият се през целият мач "голаджия" на отбора Вальо Войнов. И тогава дойде звездният миг на реализатора - отбеляза своят 3-ти гол в мача и затвърди впечатлението от минали прояви.
      Валентин Войнов не случайно прави Хек-трик. Миналият сезон за купата и първенство отбелязва 39 гола, точно толкова голове, колкото общо имаше вкарани вторият отбор в класирането в Лигата на Илинойс. След кратката пауза, която бе направил, Войнов се завърна в Славия Чикаго с най-голямото извинение, което може да се направи - отбелязването на цели 3 гола, и то като гости.
      Мачът завърши при краен резултат 2:5 за отбора на Славия Чикаго.
      Отборът на Славия е на пълна издръжка на Ричард Денизов от 3 години.
      Хората от трибуните преживяха сякаш спортна революция в Америка. Родена от един български вестник и от няколко прекрасни български момчета, обещали си да бъдат приятели. Обединени от две неща - футболът и България. Разделени само в пространството, но не и във времето.

      Мнението на треньорите
      Красимир Иванов - Къната, треньор на Славия Чикаго.
      В: Мачът свърши, победата е факт. Какво стана?
      О: Стана един много добър мач. Нещо, което досега лично на мен не бе ми се случвало - един много добър приятелски мач между два много добри български отбора. Благодаря ти от сърце Евгени за организацията. Оказа се, че медиите можете и друго.
      В: Поведохте с 1:0. Като че ли в началото и двата отбора се "опипваха". Какво каза на момчетата?
      О: Бях сигурен, че отборът ще заиграе добре. Казах им, още в началото да наложим нашият начин на игра. Успяхме, но след отбелязването на нашият първи гол играта на BG United стана много агресивна и получихме силен отпор. Следващите минути на първото полувреме бяха най-силните от целия мач, с най-много отбелязани голове и равностойна игра.
      В: Какво стана на почивката?
      О: Видях, че BG United игра сравнително добър футбол през първата част и разбрах, че не можем изцяло да контролираме играта. Направих някои промени, съобразно грешки през първото полувреме. Заложих повече на защитна игра пред наказателното поле. Блокирахме най-опасните Ви нападатели със зонално пазене.
      В: Каква е схемата Ви на игра? На паса ли разчитате повече, на контраатаката ли?
      О: Стилът, който се опитваме да изградим през тези години, стил на силно владеене на топката през по-голямата част. Организирана атака от всички линии. Реално не можахме да постигнем точно това, защото отборът на BG United не ни позволи. Но все пак си мисля, че с по-голямо задържане на топката и с повече пасове успяхме да овладеем положението.
      В: Какво е най-важното от тук нататък?
      О: Най-важното е да навлезем стабилно в нашето първенство, което започва от следващата седмица. Мисля, че почти сме готови за сезона, в смисъл като отбор. Като организация и бъдещи събития мислим да не изпускаме възможността, която ни бе дадена от Вас, че отворихте една врата към едни инициативи, които трябва да продължат. Това е едно много добро начало и трябва да продължим в същия дух. Мисля, че ще успеем щом веднъж инициативата е намерила отзвук.

      Атанас Атанасов, треньор на БГ Юнайтед
      В: Мачът свърши. Това загуба ли е, или един добър старт за БГ Юнайтед? Какво стана?
      О: Можем по-добре да играем и по-достойно да се представим от това, което се видя на мача. Отсъствието обаче на 3-ма по уважителни причини и 3-ма контузени от основните играчи остави BG United само с 6 основни играча. Като прибавим и тежкият мач само ден преди това, положението се оформи. За Калин мачът беше втори за деня. Много съжалявам, че хора които виждат BG United за първи път не бяха удовлетворени от показаното на терена, но се надявам, че ще има по-добри и по-радостни моменти. Независимо от всичко това, аз съм много щастлив и се радвам, че се срещнахме с друг български отбор, от другия край на САЩ. Благодарение на нашето българско вестниче "Обзор". Дано занапред се намерят хора, като тези българи, за да има още много такива поводи и футболни срещи с други български отбори. Като резултат този мач бе загуба, но в действителност това е един много добър старт за БГ Юнайтед за в бъдеще.
      В: Как се разви според теб играта?
      О: През първото полувреме логично догонвахме в резултата. Опитвахме се да играем комбинативно, но грешахме доста в подаванията. Все пак създавахме опасни положения, имаше и удари към вратата. Основният ни център нападател, Румен, беше много зорко пазен и не му бе даден никакъв шанс. Нямаше идея и синхрон между подаванията и взаимодействието между играчите ни. Казах на моя помощник, Андрей Радев, да пуска на определени интервали младите момчета, за да видя как ще се представят срещу много по-добър отбор и на голям терен. Чака ги доста работа и ако имат желание и амбиция да се научат вероятно ще се получи.
      В: Как ти се видя играта на гостите от Чикаго?
      О: Славия Чикаго показаха образец на игра за възрастта си. Много добре разиграват и си подават топката, стоят правилно по терена. Нападението е много бързо и е в синхрон със средната линия. Разиграват топката с едно докосване, като се стараят повече да я задържат. Много добре сработен отбор и си личи, че са работили много. Има какво да се поучим от тях и тази среща беше много положителна за нас. Много.
      В: Какво искаш да направиш с играта на BG United като треньор?
      О: Искам да обединя материала, с който разполагаме. Да се използва силата на отбора. Всеки индивидуално е много добър, а като че ли не можем да играем комбинативно и да си използваме силата. Трябва да имаме силна игра. Славия Чикаго има силна игра, повече задържат топката в тяхно владение. Ето това искам да направя. Трябва да се смени стилът и почеркът на игра.
      В: Време ли е да кажеш на момчетата да слушат малко повече?
      О: Да, но те не го правят съзнателно, така са свикнали. Тепърва предстои да се изкорени това. Иначе няма да се получи синхрон, а да не забравяме, че футболът е колективна игра. Трябва да се учим да играем правилно и по-простичко, по-улеснено.
      В: Оказа ли влияние опита на играчите? Накъде отива БГ Юнайтед?
      О: Нека не забравяме, че Славия Чикаго играят заедно повече от 5 г., а ние сме отбор от по-малко от 1,5 г. В момента BG United се представя много добре и много убедително в групата - вече 5 поредни мача сме без загуба и сме на 2-ро място в групата. Очакват се още 4 мача, които няма да са никак леки. Идеята ми е да играем на плей-офите и да се преборим на финала. Благодаря на всички момчета за участието и пожелавам здраве. На Славия Чикаго успех през настоящия сезон и да се срещнем отново.

      Мнението на официалните лица
      Ричард Денизов, президент на транспортна фирма "АТА", генерален спонсор на "Славия" Чикаго.
      В: Ало, Здравейте г-н Денизов. Не успяхте да присъствате на спектакъла на вашите момчета в Лос Анджелес. Бизнесът ви спря. Но затова и отборът е на ваша пълна издръжка. Знам, че сте много зает. Моля Ви, да ни отговорите само на един въпрос. Какво ще кажете на момчетата след мача?
      О: Победихме - е това е!.(гласът му ехти в слушалката). Първо искам да благодаря на "Обзор" за идеята и организирането на първото такова събитие. Как сте се сетили, не знам!
      На момчетата ще кажа първо, повече пасове. Подавайте момчета. На терена, в живота - бъдете приятели с хората. Недейте побеждава толкова, че не мога да осигурявам толкова агнета. (Смее се) Ще трябва да назначавам и овчар, за да отгледа цяло стадо, за да мога да черпя след всяка ваша победа. Ако трябва ще го направя.
      Пак ще кажа, благодаря Ви за шума който вдигнахте. Резултатите вече са налице. Получихме покана от български отбор в Ню Йорк, за който не бях и чувал преди.

      Ангел Георгиев, Президент на фирма Gutli International, Ltd.- фирмата, която доведе отбора в ЛА, фирмата, която помогна на Славия Чикаго да изиграе този прекрасен мач.
      В: Г-н Георгиев, какво Ви накара да го направите?
      О: На 1-во място любовта към футбола. Знаете, че всеки един българин с раждането е наполовина футболист. Всеки разбира от политика и от футбол. За мен бе удоволствие и чест да съм заедно с отбора на Славия в този драматичен мач с домакините от BG United В ЛА - първият мач на български отбори извън пределите на България. Обстановката беше много приветлива, благодарим на организатора, в-к ОБЗОР, за специалната програма, подготвена от домакините, за гостоприемството още веднъж. Още веднъж, след днешния ден, искам от името на отбора да отправя официална покана към теб, и чрез теб към домакините за "добре дошли" на Чикагска земя. На въпроса какво ме накара - тези момчета, които работят с такова усърдие през седмицата, кой шофьор, кой по 15-16 часа, отделиха от времето си и се лишиха от своите възнаграждения, за да дойдат в ЛА. Моето е нищо в сравнение с това, което те дават.

      Георги Марков, мениджър на BG United.
      В: Как се чувствате след първия такъв мач досега в света?
      О: Чувствам се много оптимистично настроен, след събитие №1, което се случи тук в ЛА, два български отбора далече от родината да играят един сещу друг. Благодаря на момчетата и на двата отбора. Това беше един много интересен мач. Искахме да "сверим часовниците", да видим къде стоим ние спрямо Славия Чикаго, знаейки, че те са шампиони за втора поредна година и са взели купата на Чикаго. Искахме да проверим нашето ниво спрамо тях. Те показаха един много модерен, добър футбол за възрастовата група, в която играем. Много ни хареса. Използвам момента да благодаря най-напред на в. ОБЗОР и на теб като главен редактор, който организира този хубав мач. Това е начинът да намерим приятели и спонсори на футбола - маркетингът, който Вие провеждате чрез този мач, давате известност на нашия отбор, за което искам лично да благодаря. Още искам да благодаря на нашия спонсор от България -г-н Манол Велев, който в е изпратил специален екип. Също и тук в САЩ има много приятели на футбола и спонсорират отбора. Виждам след този мач, който беше организиран още веднъж от в. ОБЗОР, че много хора се свързаха с мен още и по време на самия мач и предложиха спонсорство, за да се запази традицията жива. Явно това е начинът - повече мачове и медиино отрязаване.
      Дори получихме писмо от България, подписано от ген. Секретар на БФС г-н Капралов. Искам да използвам този момент и да благодаря на ръководството на БФС за оказаната чест, това беше една много приятна изненада и голям подарък, който ще запазим в отбора.

      Съперниците
      "Славия" Чикаго е на 1-во място в лигата North-West Suburb Division с 42 точки, 8 точки разлика пред втория. И разликата на вкараните голове е завидна - почти 2 пъти повече. В дивизията са 8 отбора, в цялата лига стават 2х8-16 отбора.
Историята на силният български футбол в Чикаго започва от 1994г., от Световното по футбол, разказва мениджърът на "Славия" Чикаго Милен Христов. По-късно през 1996г. започва да пристига голяма вълна българи. Първите 2-3 год. са трудни за всички и едва ли не, се грижиш само за оцеляването. Към 1998-99-2000г. който вече се е позакрепил започва през свободното си време да се връща към любимото си занимание - спорта, и в частност - футбола. През 1999-2000год, в различни сръбски, гръцки и македонски отбори участват около 6-7 момчета българи. За начало на Първия само български футболен клуб Балкан, може да се обяви 2000г., когато на Динко Динев, вече бивш президент, му идва идеята да се направи български отбор, с българско име и създаден единствено от българи. 2000г. е годината на подготовка, 2001г. отборът е официално записан и участва в първенството.
      Първият мач е 2001г., пролетта. Започват няколко любители, но това е в сила само за първата година. През втората година нещата минават на доста професионално ниво. Половината от създателите, които участват само като любители, постепенно отпадат и така през втората година се ражда идеята, че 1 отбор е тесен и се правят 2. В началото са два отбора Балкан към един Клуб. По-късно вторият отбор се отцепва като самостоятелен клуб. Тогава се гласува Славия и започва самостоятелна дейност.
      Известни имена от миналото също се изявяват. Румен Чакъров, играл с Пирин. Мирослав Митев - дълги години вратар на Пирин, Тодоров - Миньор и Металург. Иван Донин - Вихрен и Пирен, и Тошко Пармаков. Бившият национален вратар Митко Попов се появява през 3-тата год. и изкарва 1 сезон. Венци Динков, племенник на Янко Динков. Стоян Дъбов, който е един от основателите на отбора, играл в "Ботев" Враца и Плевен.
      Скъп спомен за играчите от Чикаго остава 2003-та година. Вальо Михов идва на гости на Христо Стоичков. Той като по-свободен човек с по-малко ангажименти, намира време и прави футболна среща. Обещава конкретна подкрепа и за сезона пристигат нови екипи. Извикват Гибона от Вашингтон и го правят. Михов събира стари имигранти и мача се играе със Славия Чикаго.

      BG United е по-млад клуб. Ражда се в Лос Анджелес ноември 2003-та година. Дивизията е за играчи над 30 год. Първият официален мач е на 6 март 2004. Първоначално са 14-15 човека, а по-късно идват и други хора. Повечето са аматьори, но имат амбицията и желанието. Сезонът за "Лъвовете", както ги наричат в Ел Ей, започва през пролетта и се движи в рамките на няколко месеца до началото на юни, може би до средата на юни в зависимост от това дали има отложени мачове. Кратка пауза и после започва есенният дял. В началото отборът върви бавно по стълбата на успеха. Едва 8 място. Тази година нещата се развиват успешно и вече е на втора позиция, която му гарантира участие в плейофите.

Снимки: Лазар ГУШЕВ


Назад


"Славия" Чикаго
"Славия" Чикаго
Прави: Ангел Георгиев, Пламен Бежански, Валентин Войнов (к), Красимир Иванов-Къната (треньор), Емил Миланов, Жоро Разменов, Любомир Бонев, Жоро Пищялов, Тони Тодоров.
Седнали: Йордан Гочев, Иван Драганов, Жоро Стоянов, Димитър Атанасов, Милен Христов (Менаджер), Костадин Везьов


Момент от мача
BG UNITED трудно спираше атаките на "Славия"

Варимеза
Варимеза наду гайдата
Интернет дизайн