21 април 2005 г.

ПО ПЪТЯ ЗА ТИТЛАТА

      Отново е време за сметки, анализи и мнения в Националната Баскетболна Асоциация. На 23 Април започва истинската битка за Трофея на Лари О'Брайън или така наречените плейофи.
      Но кой ще води битката тази година? Много сметки правени преди сезона бяха разбити на пух и прах от неочаквани отбори. Ако си спомняте, преди първото хвърляне на топката от реферите, специалистите предсказваха, че Минесота са един от отборите с най-големи шансове за спечелване на титлата... Да, но те дори няма да играят на плейофи след трагичен сезон и 9-та позиция! Което доказва, че баскетболът е непредвидим спорт до последната секунда.
      Да започнем на Изток, където се подвизават нашите Чикаго Булс. След като започнаха сезона с девет поредни загуби момчетата на Скат Скайълс бяха отписани и обречени на нов провал. Да, обаче, сега е краят на сезона и Чикаго не само са на плейофи, но ще имат и домакинско предимство срещу своя противник в първия кръг. В града на ветровете бяха забравили ликът на плейофни билети, но след седем години суша баскетболът се завръща в дома на Джордън.
      Малко по на изток, в Кливленд, Охайо, беше коронован един 19-годишен 'Крал' на име ЛеБрон Джеймс. В началото на сезона Кливленд едва ли не бяха гласени за шампиони, а ЛеБрон за MVP. До този момент, обаче, 'Кавалерите' са 9-ти - равни мачове с Ню Джърси, но с по-трудна програма до края на сезона. Ако за втора поредна година Джеймс не помогне на отбора си да играе след края на сезона, то аз не виждам какво му е толкова 'кралското'. Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против номер 23, но е твърде рано до го гласим за следващия Майкъл Джордън. Ако искате сравнение - неговият връстник Кармело Антъни ще пътува за плейофите за втора поредна година.
      За едно нещо бяха прави всички. И това е, че Маями Хиит ще доминира Изтока с Шакийл О'Нийл. Маями е сериозен претендент за титлата, а Шак е един от конкурентите за МVР.
      Както бе споменато, на Запад нещата се завъртяха на 360 градуса онзи ден. Сиатъл, които са една от изненадите тази година, победиха Минесота със 109:94 и ги елиминираха от плейофите. Отборът на Кевин Гарнет не можа да се пребори със Мемфис Гризлис, които бяха преобразени от новият си треньор Майк Фратело. След най-успешния сезон в историята на отбора от Минесота миналата година, когато вълците достигнаха финалите на Западната конференция, дойде и неочакваният провал.
      При приятните изненади най-спокойно можем да сложим Сиатъл, който със същия отбор, изпуснал влака миналата година, сега ще завърши на 3-та позиция в Запада.
      От всички отбори най-голям импакт направи Финикс Сънс. Отборът е на път да спечели 63 мача този сезон - за първи път от времето на Чарлз Баркли, когато Слънцата бяха победени от Чикаго Булс на финалите. За втори път в историята на НБА отбор, който е загубил 50 и повече мача миналия сезон, ще спечели повече от 60 мача. Безспорно един е човекът, който вдъхнови Финикс. Името му е Стийв Наш, пойнт-гардът, който пристигна от Далас през лятото и е един от кандидатите за МVР титлата.
      Да не оставяме самотния Коби Брайънт и Л.А. Лейкърс, които за пръв път от 1994 година ще пропуснат плейофите. Брайънт не успя да дирижира отбора, който трябваше да ръководи. На Лейкърс им липсва Шак и това се доказа с този сезон. Промените в треньорското ръководство и контузиите объркаха бизнеса на Джери Бъс (собственик на Л.А. Лейкърс). В Холивуд отново се заговори за Фил Джаксън и евентуално завръщане на 'зен-господаря'.
      Това е картинката в НБА сега. Много приятни и не толкова приятни изненади. Плейофите са пред вратата ни. Ето и двубоите в тях, ако нещата се запазят както са сега:
      ИЗТОК:
      1 Маями - 8 Ню Джърси
      2 Детройт - 7 Филаделфия
      3 Бостън - 6 Индиана
      4 Чикаго - 5 Уошингтон
      ЗАПАД:
      1 Финикс - 8 Мемфис
      2 Сан Антонио - 7 Денвър
      3 Сиатъл - 6 Сакраменто
      4 Далас - 5 Хюстън
      Позициите на отборите могат да се променят. Плейофите започват на 23 Април.

Йордан СИМЕОНОВ,
баскетболен коментатор на "Старт BG Чикаго"


Назад



Интернет дизайн