21 април 2005 г.

Чикаго участва в
ПЪРВАТА СВЕТОВНА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ


      Журналистите често пишат за добри идеи, които чрез медиите стигат до общности, държави, до целия свят.
      Би трябвало да сме свикнали.
      Но някои още се питаме как се получи така, че идеята на Българската Телеграфна Агенция да събере в първа среща досега журналистите от българските вестници, радио и телевизии по света за един професионален разговор в София, толкова много ни хареса и ни развълнува!
      В чикагската редакция на "България 21 век" и "Старт BG" решихме, че е така, защото "му е дошло времето"! И нашите домакини са почувствали, че е крайно необходимо.
      Кой, ако не ние, трябва да държим буден духа на нашите общности в Америка, Европа, Австралия и Африка дори, за да има повече витална сила у българите, при нашия не лек път в новия ни свят?
      Не е ли това форумът, където ще обсъдим нашата професионална дейност и, събрани заедно, ще открием неизползувани досега възможности?

      Очакваме много от тази среща
      В Деня на Българската писменост и култура представителите на чикагската българска преса ще има какво да кажат от трибуната на форума в НДК. Както подобава на медии с петгодишен опит, на медии, списвани от професионални журналисти и дизайнери, на медиите на най-голямата българска общност в чужбина.

      Поставяме началото на Световен BG-информационен пул
      Импонира този чист, ясен и безпрекословен мотив, с който БТА ни кани на първата по рода си среща:
      "В момента извън страната работят повече от 100 български медии. Всяка една от тях е посланик на българския език, култура и работи за съхраняването на българската духовност и национална идентичност.
      На тази среща ние си поставяме няколко цели: България да чуе за всеки от вас, да се запознаете помежду си, да се срещнете с изявени български журналисти и медийни експерти, да създадем една възможност за професионален диалог, да сложим началото на Световен BG-информационен пул".

      Въпроси без милост
      Ние сме готови за дискусията на Форума в София по въпросите, които стоят пред българските медии в чужбина.
      Това са въпроси без милост.
      Ние сме ги изпитали на гърба си. Имаме и много горчив опит и опит, който ни дава кураж.
      Опит при най-динамичния конгломерат от общности, какъвто е американското общество. Тук сме сред шеметния ритъм на Чикаго, където са сбрани много от най-будните, решителни и неукротими личности на планетата. Тук българският дух и съзнание са изправени пред неподозирани изпитания.

      Журналистиката е отговорност
      Каква е отговорността на журналиста и изданието за създаване добрия имидж и доверие към българската общност в многоликата палитра на динамично развиващото се общество?
      Какво постигаме като съобщим на всеослушание, че български бизнесмен, инженер, свещеник, журналист, учител, оперна певица или всички ние, българите, взети заедно, сме корумпирани, нечестни, не се мием достатъчно често и не се уважаваме едни други? И какво губим ако не се отдадем на сензацията?
      Да изберем ли произшествието като стимул за тиража или да предоставим страниците на сериозната и отговорна журналистика?
      Да употребим нашето журналистическо умение и подготовка и, като вложим много труд и сили, да пишем и коментираме събитията в общността и живота на хората. Или да пуснем крана на Интернет за декорация на отпечатваните по нашите страници реклами?
      Да се обединяваме помежду си, като всеки прави онова, което може или всеки сам да прави всичко - дори и онова, що не може.
      Да продаваме тиража или да продължаваме да го предоставяме безплатно?
      Да спазваме моралния кодекс на журналиста или да го заменим с онова, което е изгодно?
      Как да представим по-добре нашите талантливи български деца, ученици, студенти, научни работници, строители, шофьори, изпълнители, спортисти?
      Как да помогнем на новите, които пристигат, на слабите, на несигурните и болните?
      Как да стимулираме създаването на българско лоби от почтени и отговорни личности, които да имат лице и възможности да ни представят и защитават?
      Можем ли да помогнем за създаване български културни празници, филмови фестивали, литературни клубове, спортни комплекси за 18 000 българчета в Чикаго и събърбите, детски заведения, българска сцена, екран, зали за срещи, репетиционни зали, художествена галерия?

      "България 21 век" и "Старт BG Чикаго" на СВЕТОВНАТА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
      В България ние ще се срещнем с нашите стари учители по журналистика, дизайн, които с примера си ни плениха и ни направиха "вестникари", дизайнери, "телевизионери".
      Ще срещнем партньори.
      Вестниците "България 21 век" и "Старт", специално, ще представят нашия град Чикаго и с фотоизложба за развитието на нашата общност от 2001 година до сега.
      На форума представяме и книгата "Български щрихи на американски пейзаж", която ще се поднесе топла от печатницата в София на делегатите на Световната среща. Надяваме се, че репортажите, очерците и интервютата, които екипът на изданията е правил за личности и за общността ни през последните пет години в Чикаго и САЩ, ще бъдат интересни за българите на стотици места по света, където се създава и израства новият Български Свят на Планетата.

"България 21 век" и "Старт BG"


Назад


БТА
Интернет дизайн