21 април 2005 г.

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ - 2005 г.

      Скъпи сънародници,

      На 14 април 2005 г. президентът Георги Първанов подписа указ, с който насрочи изборите за ново Народно събрание за 25 юни. Пътят към поредното свободно волеизявление на българите е открит.
      Най-новата история на България убедително показва, че парламентарните избори не са тривиален или формален акт. Българският народ вече е достатъчно опитен в демократичния избор, за да "познае по делата им", както е казано в Библията, претендентите за негови представители.
      България днес е на крачка от обетованата земя. Вече член на Северноатлантическия алианс, страната ни е изправена пред широко отворената врата на Европейския съюз, особено след убедителното гласуване на Европейския парламент от 13 април в подкрепа на нашата кандидатура. Историческите обстоятелства и задачи изискват силен български парламент и правителство, които да въведат страната ни с достойнство в европейското семейство. Членството в НАТО и ЕС са и най-убедителната препоръка и "лична карта" на всеки от нас, българите, където и да живеем по света.
      Както веднага след Освобождението - по времето на писателя Симеон Радев, така и днес градежът на съвременната българска държава като част от евро-атлантическата архитектура се нуждае от своите строители. Тези строители могат да бъдат определени само чрез вота на всички български граждани, в страната и в чужбина, на 25 юни 2005 г.
      Великият американски президент Франклин Рузвелт е казал, че ако хората изберат по демократичен път правителство, което е достатъчно силно, за да ги брани "от страх и глад", тяхната демокрация ще успее. Всички ние желаем българската демокрация да успее. Бъдещето на България се нуждае от нашите гласове - нека ги дадем на 25 юни в нейно име!

ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА
Извънреден и пълномощен посланик на Република България в САЩ


Назад


Елена Поптодорова
посланик Елена Поптодорова
Интернет дизайн