21 април 2005 г.

БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБОРИ В ЧИКАГО

      На Изборите за Български парламент преди четири години в Чикаго гласуваха около 1200 души.
      Всички българи в САЩ, които използваха правото си на глас, бяха малко над 4000 души.
      Ако се доверим на още две цифри, повече или по-малко точни, че общо в Чикаго сега има повече от 100 000 българи, а в САЩ - над 300 000, /абстрахирайки се от факта, че преди четири години цифрите са били по-други/ ще получим следната аритметика:
      1. Нашите сънародници в Чикаго са 1/3 от всички българи в САЩ.
      2. Въпреки, че процентът на гласувалите е по принцип отчавайщо нисък, вниманието на политиците и партиите, които този път ще се борят упорито за всеки глас, трябва да се насочат безпрекословно към нашия град!

      Има ли значение Чикаго?
      Разбира се значението на човека с бюлетина в Чикаго е много по-малко отколкото това на българските граждани от турски произход в Бурса и Истанбул. Техният вот ще натежи значително на везните на ДПС.
      Но не само бройките бюлетини създават цялостната атмосфера при изборите за Народно събрание в една страна. Можем да бъдем абсолютно сигурни, че гласовете ни в Чикаго ще бъдат добре огласени в България.
      И това е защото, искаме или не, българите в Америка сме сред онази част от българския народ, която определено стои в челото на важните процеси в развитието на България. Тези процеси протичат сега и ще са още по-значими в бъдеще.
      Към такива мисли ни насочват и онези 100 - 200 милиона долара, които прелитат през океана и са съществена помощ за отделни хора и цялостната икономика на страната ни.
      Към такива разсъждения ни насочват и фактите, че все повече българи, добри стопани и добри бизнесмени, ще се завръщат с капиталите си в родната страна и ще влияят върху нейното развитие.

      Капитал, с името Политически манталитет
      Сред тези капитали е и техният политически манталитет.
      Няма съмнение, че ще дойде ден, когато българин от Чикаго ще стане голям предприемач, банкер, министър в България, а защо не и премиер?
      Така че разглеждайки резултатите, които ще се получат на 25 юни т.г. след преброяване бюлетините в чикагските урни, сегашни и бъдещи политици ще имат по-ясна представа в какъв цвят и каква посока се формира бъдещето българско управление, бъдещата политика.
      Това е достатъчен повод за всеки, който има обществено мислене, да си направи труда и отиде до избирателния пункт.
      Па дори и да мисли само за личните си интереси, човек пак трябва да гласува - за програмата на онази партия, която съвпада най-вече с неговите планове.

      Новата фигура в нашето Комюнити
      Този път в Чикаго има още една институция, която ще се включи активно в подготовката на изборите - Генералното Консулство на Република България. Това е сигурна гаранция, че недоразуменията, на които станахме свидетели преди четири години, няма да се случат.
      В разговори с България и с посолството ни във Вашингтон "България 21 век" и "Старт BG Чикаго" научиха, че на идващите избори ще можем твърдо да разчитаме на младите им, още непознати, но сигурно в добра кондиция, сили.

      От своя страна нашите издания, с пълна толерантност към всички партии и бюлетини, ще бъдат в помощ на онези от вас, драги наши читатели, които погледнат дълбоко и отговорно на този сюблимен момент от демокрацията - участието в изборите, от които зависи бъдещето на нашата стара и прекрасна, Родина България!

"България 21 век", "Старт BG Чикаго"


Назад


Чикаго
Чикаго
Интернет дизайн