21 април 2005 г.

ИВАН ЧЕПАРИНОВ - ДЕТЕТО ЧУДО СТАВА МЪЖ
“Голямата ми мечта е световната титла” - интервю с настоящия шампион на България


      Визитна картичка
      Роден 26 ноември 1986 в гр. Асеновград. На година и девет месеца за първи път се учи да подрежда шахматните фигури под ръководството на своя баща Неделчо Чепаринов (инженер, майстор на спорта, който става и първият му треньор). На четири години вече играе с гръб към дъската (блинд). На пет години умее да чете и се увлича по математиката - свободно решава задачи с умножение и деление. По това време успява да се пребори с големите чичковци и взима трето място на откритото градското първенство в Асеновград. Когато играе, за да вижда дъската с фигурите, поставят по две сгънати одеала и възглавничка върху стола, на който седи. На следващата година го приемат първокласник, но учителите съветват родителите му да премине на индивидуално обучение. Повече никога не влиза в клас на занятия - явява се само на изпити. На 12 години е шампион при юношите ни до 18 г и 4-ти на световното до 12 години в Кан. През 2000 година се извършва качествен скок в кариерата му – след като завършва трети на турнира за мъже във Вайк ан Зее, следва званието международен майстор, а скоро след това е и най-младият състезател в историята, включен в мъжкия национален отбор за европейското отборно първенство в Леон. Именно от пролетта на 2000 г. негов мениджър и наставник става Силвио Данаилов, който с присъщия си нюх за таланти открива в невисокото и слабичко момче характер на победител. (Не случайно той е менажер и на някои от най-ярките звезди на съвременния шахмат - на най-силния ни състезател Веселин Топалов и на екс-световният шампион Руслан Пономарьов). За игровата подготовка на Иван се грижи Йордан Иванов, който е и постоянно до него по време на турнирите в чужбина. А те стават все повече и по-представителни. Шампион е на България за 2004 г. Официално обявен за гросмайстор на ФИДЕ от октомври 2004 г. От началото на тази година се подвизава най-вече в Испания, където е едноличен победител в последните шест състезания. Но по-радостното е, че вече работи и с най-силния ни шахматист за всички времена – Веселин Топалов, което е гаранция за нови още по-големи победи. В момента коефициентът ЕЛО на Иван Чепаринов е над 2620, което му отрежда място сред първите осемдесет в света.
      Ето сега и нашето интервю с него:
      · По колко време на ден отделяш на шахматната дъска?
      И.Ч.: Като бях по-малък, някъде на 7-9 годишен, отделях от 8 до 10 часа на ден. Сега вече над 10 часа.
      · Имаш ли любим шахматист?
      И.Ч.: Моят идол за играч винаги е бил Боби Фишер.
      · Кое според теб е най-важната ти победа?
      И.Ч.: Една от най-важните до момента беше на олимпиадата в Калвия, Майорка (Испания) над Гришчук. (Тази точка на Иван донесе и отборната ни победа над Русия. Няма друг спорт в който от последните 4 олимпиади да имаме 3 победи над руските национали! (Бел. Авт.)
      - Състезанията, които са оставили най-ярки спомени в теб?
      И.Ч.: Първият ми по-голям успех, който бе много важен за моето развитие във Вайк на Зее когато бях на 13 години (трето място и покрита норма за международен майстор). Освен това двете олимпиади, в които участвах и победата ми на последния шампионат на България.
      · Ще участваш ли в националното ни първенство тази година или ще бъдеш в Испания по това време?
      И.Ч.: Ще участвам, но навярно това ще бъде последния ми финал, на който ще играя.
      · Разбирахме, че в Линарес, където Веселин Топалов победи Каспаров, ти си останал да помагаш на нашия най-силен шахматист?
      И.Ч.: Да, щастлив съм, че има възможност да работим заедно. Радвам се на неговата изключителна победа.
      · Занимаваш ли се с друг спорт освен шаха? Кой спорт ти е любим?
      И.Ч.: Обичам футбола. Когато съм в къщи играя футбол за удоволствие и като физическа подготовка.
      - Как мислиш, че ще завърши предстоящия след малко мач България-Швеция?
      И.Ч.: Естествено победа за България - 2:1 за нас. (интервюто бе дадено през март, преди злополучната загуба от Швеция с 3:0, но се надяваме, че Иван като силен шахматист е разчел вариантите далеч напред и прогнозата му ще се окаже вярна за мача в Стокхолм (Бел.Авт.)
      · Имаш ли хоби и любими занятия?
      И.Ч.: Компютри, слушане на музика.
      · Каква музика харесваш?
      И.Ч.: Всякаква хубава музика - не харесвам чалга и рап.
      · Какво мислиш за компютрите в шахмата? Играеш ли срещу тях, използваш ли ги при подготовката?
      И.Ч.: Компютрите навлязоха много силно в нашата игра, но все още няма измислен добър алгоритъм и за сега са по-слаби от човека. Те са много необходими при анализи - изчисляване на варианти и изследване на позиции.
      · Каква ти е мечтата в живота и в шаха - какви цели преследваш?
      И.Ч.: В живота, както всеки човек, искам да имам щастливо семейство, а голямата ми мечта в шахмата е да стана световен шампион.
      · Къде са ти любимите места в България и по света?
      И.Ч.: Най-хубавото място където бях наскоро е Велико Търново. Харесвам и моя роден град Асеновград.
      · Бил ли си в някога в САЩ? Има ли някой, който би искал да поздравиш в Чикаго?
      И.Ч.: Не съм бил и до края на годината едва ли ще бъда - програмата ми е много наситена, надявам се през 2006-та да намеря време. Научих, че сега при вас е гросмайстор Владко Георгиев – предайте му специални поздрави.

Д.Стаматов


ЕuroChicago.com и в-k “Старт”-Чикаго стискат палци за младия гросмайстор и му пожелават да постигне мечтите си. Поздравите за гросмайстор Вл. Георгиев ще предадем лично по време на Първия български блиц турнир, който ще се проведе в събота 23.04.2005 (вход свободен за всички участници и любители на шахматната игра).
Справки и записвания на адрес: www.eurochicago.com или на телефонa на редакцията (в. “Старт BG”): 773-517-2143


Назад


Иван Чепаринов
Иван Чепаринов
Интернет дизайн