14 април 2005 г.

"ЗВУЦИ ОТ ЦВЯТ" В ИЗКУСТВОТО НА ВАНЯ ПЕТКОВА

      Преди няколко месеца галерия ТZ представи за първи път творчеството на Ваня Петкова, което беше и дебюта на художничката в Съединените Щати. Повече от 24 акварелни творби в продължение на 4 седмици твориха енергия на кристална нежност, топлина и изтънченост, усещане, което продължава да витае в пространството на галерията.
      Уникалността на това събитие може би се крие в липсата, в нашата ежедневна реалност на това, което изкуството на Ваня носи в себе си: безкрайна откровеност, чистота изпълнена с любов, хармония и мир, силно усещане за присъствие на висша душевност. Звучи обикновено, но е изключително истинско.
      Ваня е родена в Кърджали през 1969 година. Животът й започва с трагедия, медицинска грешка, свръхдоза антибиотик, която довежда до постоянна загуба на слуха. Драмата в живота на една човешка душа сякаш се явява като уникална възможност за разкриване на вътрешната сила и безкрайни заложби.
      С подкрепата на семейството си Ваня посещава местното обществено училище. Независимо от добронамереността и вниманието на близки и приятели, тя преминава през дълбоки вътрешни противоречия и трудности в приемането на новата реалност в живота си, търсейки себе си в отношение с околния свят. Открива го в света на изкуството.
      През 1987 година Ваня Петкова завършва с отличие средното си образование, след което става частна ученичка на известната местна художничка Станка Димитрова, с която тя работи през следващите 3 години.
      Първата изложбена изява за Ваня става възможна през 1993 година в международна изложба на художници с увреден слух, където тя спечелва специална награда на журито. Това може би се явява нов стимул в усъвършенстването и себеоткриването на чувствителната душа на тази млада жена, потърсила и намерила хармония.
      Следват, откриването на 4 самостоятелни изложби и повече от 12 групови изяви с повече от 120 творби на художничката. Нейни картини са притежание на частни колекции в Германия, Франция, Англия и Испания.
      Неотдавна Посолството на Словакия в България прави поръчка за серия от акварели на българската художничка.
      Един от най-големите българи и духовен учител, Петър Дънов, в навечерието на Втората световна война заявява:
"Изкуството е истинска и уникална форма за духовно търсене и израстване.
      Творете и бъдете свободни!"
      Това е и посланието в творчеството и търсенията на Ваня Петкова изпълнено с истина, финес и красота, правейки ни по-добри.

Ралица М. Владимиров

Назад


ТАНЦ ТРИ...
ТАНЦ ТРИ... (Акварел),
Ваня Петкова
Интернет дизайн