7 април 2005 г.

ГОДИНАТА НА НОВАЦИТЕ

      Преди два сезона Кармело Антъни, ЛеБрон Джеймс и Дуейн Уейд направиха първите си крачки в НБА и оправдаха очакванията на специалистите за добър първи сезон. ЛеБрон игра феноменално в Кливленд, Кармело помогна на Денвър да се класира на плейофи, също както и Дуейн Уейд.
      А как са тазгодишните младоци? Вървят ли по пътя на батковците си?
      Много хора ще попитат: Успяха ли?
      Отговорът ще бъде Да!
      Този сезон в лигата пристигнаха отлични играчи от цяла Америка. Да започнем с Бен Гордън, който е най-големият кандидат за наградата 'Младок на годината' (rookie of the year) с Чикаго Буулс. Бен има около 15 точки за мач. И повечето прави в най-важната 4-та четвърт. Гордън реши не един и два мача тази сезон с блестящите си тройки и атаки към коша. Феновете няма да забравят онова прекрасно изпълнение срещу Ню Йорк, когато в оставащите няколко секунди от мача Бен дриблира в полето на Никс, отиде до аут линията и стреля с една ръка. Топката прониза коша, взриви Медисън Скуеър Гарден и напълни душата на Скоти Пипън, който наблюдаваше мача. От близо 7 години Чикаго не са се класирали на плейофи, но тази година "Биковете" са се запътили към мачовете за титлата с пълна пара. Не, всичко това не се дължи само на Бен Гордън, или Бен 'Джордън', както го нарекоха в Чикаго, но дори и 'Въздушният' не спечели 6-те титли сам. В Чикаго е важен духът на отбора, а Бен е голямо парче от пъзела.
      При Емека Окафор нещата са малко по различни. Шарлот Бобкетс не са се запътили към плейофите, като Чикаго, но това е допустимо за отбор, който е първа година в лигата. Емека, който бе съученик с Бен Гордън в ЮКон (UConn, университет в Кънектикът) също се отличава с отлична физика и желание за победа. Окафор също има по 15 точки и фрапиращи 10 борби на мач, което е номер 4 в лигата, след играчи като Бен Уалес и Кевин Гарнет. Гигантът, роден на 28 септември 1982 година, е висок 2,08 и тежи 114,3 килограма, може да играе и център поради ръста си. След години той може да бъде доминатор в лигата като Шак, но сигурно няма да стане с Шарлот.
      На миналия драфт (2004) Орландо Меджик имаше правото да избира пръв. Те взеха Дуайт Хауърд от Джорджия. Към края на този сезон шефовете в града на Дисни Ленд не съжаляват за избора си. За разлика от миналата година отборът се бори за място на плейофите, независимо че Трейси МакГрейди се подвизаваше там. Хауърд не впечатлява толкова със свойте 11 точки на мач, но, както при Чикаго, в Орландо се разчита на отборната игра, а не на индивидуалните изпълнения.
      Младоците се справят отлично със задачата си този сезон и оценката за тях е висока. Само, разбира се, парите и славата да не им изиграят някой лош номер, както е ставало с някои други млади НБА играчи.

Йордан СИМЕОНОВ,
баскетболен коментатор на "Старт BG Чикаго"


Назад


НБА
Интернет дизайн