31 март 2005 г.

БЪЛГАРИЯ - ШВЕЦИЯ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ЦВЕТАН ЙОНЧЕВ

     Събрахме се за мача шарена дружина и потеглихме вкупом за хранително-футболното бижу на известния от близкото ни минало футболист на ЦСКА и Националния отбор на България, Цветан Йончев, сега треньор в американска футболна школа в Чикаго и стопанин, в свободното си време, на много вкусна пицомайстория от веригата SARPINOS PIZZERIA.
     Предвождаше ни също така известният футболен съдия в България и в Чикаго, специалният кореспондент на "Старт" Валентин Рударски, заедно със свой приятел, който носеше почти денонощно до сърцето си снимка с автограф на Бербатов.
     Отивахме специално там да гледаме мача, а не в къщи или на друго място, не само заради големия футболен тв-екран, с който разполага заведението, не толкова и за сладката пица, с която ни нагостиха, но и защото вярвахме, че с гръмогърлогласен колектив като нашия сигурно ще бием шведите в София.
     ...Когато всичко свърши, пицата ние изядохме мълчаливо и съсредоточено, като обмисляхме всички, с всичкото си останало сиво вещество, какво трябва да се направи, за да не ни вкарват повече шведите 8 гола в 2 мача. 5:0 на Европейското първенство в Португалия. И сега - 3:0 в София на квалификациите за Световното първенство "Германия 2006".
     По едно време един от компанията, който беше съвсем откачил, почти като колегите ни журналисти от София, които търсят причините за падението в сатаната и сатанински личности край него, но не и в играта, рече:
     - Ама как гадно се минаха шведите, а? Сега къде ще ни фанат за налъмите в Германия да ни вкарват 9 гола! Свърши тяхната!
     Да, трудно вече ще стигнем световното догодина...

     Запитахме професионалиста, Цветан Йончев, какво мисли за мача.
     - Трябва да бъдем откровени и точни, ако искаме да поправим нещата - каза Йончев. - Мачът не беше на кой знае какво ниво. Видя се ясно, че шведите имат по-добри играчи и отборът им е с по-добра класа. И на Европейското първенство беше същото. Отсъствието на двама наши титуляри не е извинение за получените три гола на собствен терен.
     Най-тревожен е дефицитът на защитници от висока класа. Нито един от отбраната ни не играе в чужбина. Те просто не са от европейска класа и не ги искат. Как да победим Швеция, която има комплексен отбор и винаги с такъв отбор са били във футболния елит?
     Нивото на футбола в една страна може веднъж или два пъти да надскочи социалното ниво в страната, но да има постоянно силен футбол при постоянно ниско ниво на икономиката на страната е невъзможно.
     В момента никой у нас не инвестира в детския футбол. Няма школи, няма система за израстването на млади футболисти. Казах на Ицо, когато си тръгна за България: "рискът, който поемаш е голям - няма кого да сложиш в защита..." Той и сам си го знае това, но е човек, който не се отказва пред трудностите.
     По-нататък може да става само по-лошо, ако продължаваме така. Аз добре зная какво става в България и какво става тук. Сега в САЩ играят футбол 20 000 000 деца. Двадесет милиона! В Чикаго се състезават отбори в 10 футболни лиги! Не ми е удобно да кажа колко деца тренират в добри школи и при добри условия, нашата любима игра футбол в нашата Родина България...
     Дано не дойде ден да разчитаме и на 50-годишни играчи, защото в този мач се оказа, че от най-добрите беше ветеранът Боримиров. Може би е необходимо, за да имаме футбол, а и икономика, България да се изнесе в чужбина? И в българския отбор да заиграят деца на имигранти, какъвто е случаят с Божилов...
     Трябва да гледаме и да говорим сериозно, а не запалянковски и с театрален патриотизъм за футбола. Аз обичам тази игра, защото тя ми даде всичко добро в живота ми и сега е основната ми работа, и искрено желая големи успехи на Ицо и нашите национали. Когато България бие на спортния терен и нас тук ни гледат с по-голямо уважение. Но когато не правим нещо добре трябва да потърсим вината първо у нас самите, след това в слънцето, в съдията и в злите сили...
     Това каза специалистът.

Когато минавате край
SARPINOS PIZZERIA
2017 MILWAUKEE AVE, RIVERWOODS

и ако това е във времето от 10.30 сутринта до 2.00 през нощта,
влезте да похапнете вкусна пица и да чуете нещо сериозно за футбола от един голям футболист, сега много добър треньор в американския футбол:
Цветан Йончев.

-------------------------------------------------------------------------------------
     ИВАЙЛО ДИКОВ, футболен фен от Чикаго:
     Според мен основната причина за загубата от Швеция е липсата на четирмата основни играчи от състава. С тях играта щеше да е друга. Но и слабата защита ни изигра много лош номер. Стоичков трябва да потърси други хора, дори и да рискува... Съдията също ни навреди, но не е главната причина за загубата. Струва ми се, че с тези хора в този мач не можеше да се постигне повече. България трябва да има повече млади футболисти и да има повече футболни школи. В противен случай ще става все по-лошо...
-------------------------------------------------------------------------------------

Класиране в 8-ма евр. група в края на март 2005:

ХЪРВАТСКА     4  1  0  13-2  13
ШВЕЦИЯ          4  0  1  17-2  12
БЪЛГАРИЯ      2  2  1  10-8    8
УНГАРИЯ         2  1  2  6-9      7
ИСЛАНДИЯ      0  1  4  4-14    1
МАЛТА 0          0  1  4  1-16    1

Всички отбори са играли по 5 мача.
Остава да играят още ппо 5.

Програмата на нашите и на по-важните други мачове в групата през 2005:
4 юни    София        България - Хърватска
3 септ.  Стокхолм    Швеция - България
7 септ.  София         България - Исландия
8 окт.    София         България - Унгария
12 окт.  Ла Валета   Малта - България
7 септ.  Будапеща  Унгария - Швеция
8 окт.    Загреб        Хърватска - Швеция
12 окт.  Будапеща  Унгария - Хърватска

По интересни резултати от Световните квалификации в сряда 30-ти март:
Унгария - България  1-1
Хърватска - Малта    3-0
Естония - Русия       1-1
Сърбия ЧГ-Испания  0:0
Уругвай - Бразилия  1-0

Назад


Цветан Йончев
Известният наш футболист от ЦСКА и Националния отбор в близкото минало, сега треньор в Чикаго, Цветан Йончев беше наш домакин, при когото гледахме на голям и хубав екран лошо завършилия български мач със Швеция...


Приятелите
Приятелите, с които заедно се вайкахме по време и след мача.

Интернет дизайн