31 март 2005 г.

ПРИ ИЗВОРА НА АМЕРИКАНСКИЯ БАСКЕТБОЛ

      Баскетболът е един от феномените на САЩ. Играе се още от невръстна детска възраст - докато човек има време и може. Особено е популярен в училищата и университетите. Човек продължава да посещава баскетболните мачове на своето училище или университет дълги години след като не е вече там... Още повече, когато бившето му училище играе в турнир или просто мач от шампионата.
      При НБА феновете са там заради любовта си към спорта. При баскетбола, който се играе в колежите, обаче, нещата стоят в по-друга светлина. Много хора сядат пред телевизора и гледат училището си с тръпката, че някога и те са играли или са били на трибуните и са подкрепяли своето школо. Подкрепят го и сега, защото то им е дало бъдеще и те го обичат.
      С това искам да ви приветствам в света на колежанския баскетбол! А сега - за турнира, който се играе този месец.
      Колежанското първенство е състезание в края на всеки сезон и определя шампиона за годината. 64 отбора започват надпреварата, разделени на 4 региона. Това са Чикаго, Албакърки, Сиракюс, и Остин. Четирите регионални победители играят на 1/2 финали и след това идва големият финал, за който много бъдещи НБА играчи мечтаят. На подиума на финалния мач са били баскетболисти като Майкъл Джордън, Меджик Джонсън и Лари Бърд. В историята на НБА има само един треньор, който е печелил колежанска и НБА титли и той е Лари О'Брайън (Детройт Пистънс).
      Тази година на полуфинали ще се изправят Илинойс срещу Луивил и Северна Каролина срещу Мичиган. Те си извоюваха позициите след тежки мачове. Илинойс победи Дикинсън, Невада, Милоки, и Аризона. Луивил се наложи над Ла Файет, Джорджия, Вашингтон, и Западна Вирджиния. От другата страна Северна Каролина мина през Уискансин и Виланова, а Мичиган надделя Кентъки и Дук.
      Ако се интересувате от тези силни и атрактивни мачове, можете да проследите полуфиналите и финала по CBS - TV (канал 2). Полуфиналите са на 2-ри Април, а финалът е на 4-ти. Трите мача ще се играят в Сейнт Луи. Финалният двубой си заслужава да се види от всички баскетболни фенове.

Йордан СИМЕОНОВ,
баскетболен коментатор на "Старт BG Чикаго"


Назад



Интернет дизайн