31 март 2005 г.

ШЕСТ ЧАСА ОТ ВЕЧЕРТА С МИНИСТЪР ПАСИ В ЧИКАГО

      На 26 март, събота, в петия по големина град с българско население, за пръв път гостува български министър.
      Нашият министър на външните работи Соломон Паси се срещна с представители на 120-хилядната българска диаспора на Чикаго в рамките на посещението му в САЩ, за което “Старт BG Чикаго” ви информира още в предишния си брой. Сега ви предоставяме материали на нашия кореспондент от Вашингтон Лада Галина, репортажи от Ню Йорк и София, както и впечатленията на специалния ни екип, който проследи двете срещи на министър Паси в Българските православни църкви “Света София” и “Свети Иван Рилски – Чудотворец” в Чикаго.

      В делегацията, която пристигна на летище “О’Хеър”, посрещната спонтанно и сърдечно първо от многобройния български отряд служители в този най-натоварен в света аеропорт, бяха още и Посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова, заместник-министрите на Външно министерство и на Финансите Гергана Грънчарова и Стамен Тасев, националният координатор на Пакта за стабилност Милен Керемидчиев, председателят на Държавната агенция за българпите в чужбина Деница Христова и наши колеги - журналисти от българските медии в Родината.
      Чикагското турне на тази делегация се превърна в един маратон от въпроси и отговори, както и от доста пъстролики коментари, изказвания и просто мисли, казани с глас. Времето от 5 часа след обед до 11 преди полунощ бе, също така, ярко оцветено от склонността на нашия сънародник, задавайки въпроси, да изкаже преди всичко и своето мнение по темата.
      Министър Паси отначало респектираше с несметната информация, с която борави, но скоро перфектният му професионализъм премахна стената на притеснения и недоверие у стотиците хора, и се получи разговор, рядко ставащ между питащи и отговарящи на въпросите. Особено политически.

      ЗА ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО И БЪЛГАРСКИТЕ ПАСПОРТИ
      Новото ни консулство в Чикаго е достойна придобивка за Българското Чикаго. То улеснява твърде много българи и от 14 близки щати. Смяната на международните паспорти, която предстои на мнозина, сега ще бъде по-лек процес. Мнозина подчертаха удволетворението си от този факт и от по-добрите контакти, които в последните няколко години има между българите в САЩ с нашето Посолство и консулски служби.
      България е страна, която насърчава двойното гражданство и според министър Паси така ще бъде и в бъдеще.

      ИЗБОРИТЕ НА 25 ЮНИ
      4 500 българи са гласували по време на предишните парламентарни избори. 1200 от тях са направили това в изборните урни на Чикаго. Приблизително и 1/3 от всички българи в САЩ живеят в нашия град – 100 -120 хиляди от 300-хилядната българска имиграция в САЩ. Министър       Паси заяви, че всяка инициатива за по-добро провеждане на изборите при българите в САЩ ще бъда подкрепена. Беше коректен към останалите партийни коалиции и призова да се гласува по съвест.
      Не е ли време в парламента да се появи и депутат от българите, живеещи в чужбина? Според нас този бегло поставен въпрос може да има само положителен отговор. Но как да стане това? Ние едва ли в близко бъдеще ще се споразумеем кого да посочим като кандидат от нашата диаспора. А ако чакаме партийте да ни посочат свой лидер от техните партийни събрания – каква ще бъде разликата от сега?

      ИРАК И СВОБОДАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В ЛИБИЯ
      Както при срещите на външния ни министър с другите български общности, така и в Чикаго стана дзума по тези два трудни проблема. Стана ясно, че въпросът за нашето участие в Коалицията ще се решава на национално ниво – в Народното събрание и в дискусия с нашите коалиционни партньори. Визитата на Соломон Паси в САЩ и разговорите му с американските политици ни дават нови надежди, че краят на трагичната либийска сага ще бъде все пак добър.

      АВТОРИТЕТЪТ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
      Никога страната ни не е била в толкова добри отношения със своите съседи като сега. Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Черна гора, Румъния – обградени сме от приятетелски страни, които ни уважават заради откритата и ясна политика на страната ни. За някои от тях България е и пример по пътя към Европейската общност и НАТО.
      Имаше и недоволни в залата от политиката на някои наши съседи към нас, например Македония, но отговорът на Паси, който призова да гледаме в бъдещето, а не да живеем постоянно в миналото, беше посрещнат с овации.
      Стана дума и за дейността на българските дипломатите в чужбина, при което Соломон Паси оцени високо дейността на Посланик Елена Поптодорова в САЩ. Двамата са сред основателите на Атлантическия клуб в България и сега членството ни в НАТО е един от стълбовете на стабилност и сигурност в страната. Сигурните крачки към приемането ни в Европейския съюз са сред онези основни успехи в дейността на държавата, които очертават добро бъдеще.

      ПОЛИТИКАТА НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО КЪМ БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
      Правейки една проста сметка, че 10 процента от българите, които живеят и работят в чужбина са изпратили в страната 3 милиарда долара, решихме, че е по-добре и останалите проценти да се изнесат. Тогава в страната ни ще има 30 милиардна инвестиция, която ще ни стигне.
      Ако говорим сериозно – необходимо е в бъдеще много по-добра координация между нашите общности в чужбина и България. Видя се че слухове, неинформираност и пр. създават напрежение. Истината е, че при разумни действия и пенсионното и здравното осигуряване и въпросите за училища, медии, имоти, всичко може да бъде преодоляно по-ефективно и бързо.

      Срещите на българската общност в Чикаго с министър Соломон Паси и придружаващата го делегация оставиха много добри впечатления. Надяваме се, както се пошегува и министърът, в следващите сто години отново да направим среща на такова ниво – с други думи да повторим премиерата “Министерска среща в Чикаго”. Вярваме, че до тогава София ще е все още столицата на България, а не тримилионното Българско Чикаго... Какво му е интересното ако комшията ти е министър?

Материалите са подготвени от екипа на “Старт BG Чикаго”

Назад


министър Паси в Чикаго
Срещата на министър Паси и българската делегация в БПЦ "Свети Иван Рилски - Чудотворец", Чикаго.


Българското Чикаго и Паси
Големият салон на БПЦ "Света София" се оказа тесен да побере всички желаещи да видят и чуят първия министър на България, посетил Чикаго.


Паси отговаря
Мнозина имаха свой въпрос и свой отговор на въпроса - но беше интересно да се види и какво мисли министърът по темата
Интернет дизайн