31 март 2005 г.

ПО ШИРОКИЯ ПЪТ НА ВАШИТЕ ПАРИ ДО ЧУЖДИЯ ДЖОБ

      Нашият читател Борислав Василев от Чикаго предложи редакцията ни да коментира опасностите, които се изпречват по пътя на платеца, ползуващ такива чудесни улеснения, като купуването с кредитни карти или търговията по Интернет.
      Потърсихме помощта на Методи Горанов, новият сътрудник на "Старт BG Чикаго" по финансови и икономически въпроси и ви предоставяме неговата първа статия. Очакваме и вашето мнение по третирания въпрос, както и за самата статия, която го засяга.
      Читателите могат винаги да се обръщат към редакцията ни по сходни и други теми.

      От старо време се знае, че ако се жениш за хубава жена не значи, че животът ти ще бъде обезателно хубав. В по-ново време научихме и това, че ако си осигуриш всички модерни улеснения при паричните операции в бизнеса и в живота не винаги значи, че дните ти ще са светли, а нощите спокойни.
      Фалшифицирането, престъпните действия и мошеничеството с кредитни и всякакви други разплащателни карти, стоят в челото на съвременния криминал.
      Особено големи неприятности ви чакат ако мошениците откраднат или се доберат до пин-кода на вашата карта. Често пъти вие ги улеснявате като го държите при самата карта, в портфейла си, а някои го и записвате на самата карта.
      С фалшивите кредитни карти работата е по-сложна и тук всичко зависи от квалификацията на бандита. Но днес може да се поръча изработването на фалшиви карти направо по Интернет! При това може да го поръчате на свое име или на измислено име, за което мошениците ви снабдяват и със съответния подправен паспорт, шофьорска книжка и каквито и да са други документи, които може да ви потрябват.
      Да използуваш фалшива карта при банкомат е, разбира се, много по безопасно, но има хора, които правят това и при плащане в магазина. Касиерите не винаги се отнасят с необходимото внимание към защитните елементи на картите и просто формално поглеждат документите. Но още по-лошо е, когато някои от тях са в "екип" с мошениците, копират данните, отбелязани на магнитната лента на картата. Няма никакви проблеми за това в случаите, когато носят вашата карта на касата, за да направят платежа на сметката. То е основна практика в ресторантите. Далеч от вашите очи могат да копират данните и след това да ги нанесат на друга карта или на обикновен бял пластмасов носител със залепена върху му магнитна лента. На бялата повърхност поставят и другите данни от картата - номер, срок на валидност, името на притежателя. И хоп - имате си вече и финансов близнак, който заедно с вас ще се ползува от вече "общата" ви сметка.
      За още по-голяма сигурност мошениците понякога влизат в сговор с дадени продавачи или касиери и си купуват каквото искат.
      Някои от по-солидните банки, издаващи кредитни карти, ги застраховат и възстановяват загубите, причинени от такива измами. Но не всички. Когато си откривате сметка трябва внимателно да прочетете всички условия.
      Но може ли да ви се случат неприятности дори и ако действате с вашата собствена, редовна, платежна карта?
      Разбира се! Това най-често става, когато купувате в някой голям магазин много неща. Касиерите просто включват в сметката и такива, каквито не сте взели.
      Вие лесно можете да избегнете такава опасност като плащате наведнаж не повече от 5 - 6 неща. Тогава и самите касиери не се решават да прибавят нещо допълнително.
      Но когато търгувате по Интернет всичко става много по-сложно. Затова:
      1. Никога не се оставяйте да ви убедят да съобщите номера на картата си или друга информация за себе си! Купеното може и да стигне до вас. Но в друг прекрасен ден може да забележите, че парите в картата ви са се свършили! Това значи, че информацията, която сте дали, е копирана и след това са купили още нещо с вашите пари.
      2. Попълвайки данните за Интернет поръчката, не давайте излишна информация, особено пин-кода! Него, въобще, никога и никому не го съобщавайте!
      3. А ако, не дай Боже, играете хазарт през компютъра си, достатъчно е дори при едно залагане във виртуалното казино на Интернет да предоставите данните от картата си и твърде скоро може да започне безскрупулно източване на парите ви!
      Може би някои ще бъдат озадачени: изготвянето на кредитни карти не е шега работа, има все пак достатъчно много защити, които трябва да се знаят. Но за съжаление често фалшивите карти се правят от същите, които правят и редовните, на същите машини и оборудване.
      Истина е, че има фирми, които произвеждат картите при такава охрана, че там врабче не може да прехвръкне, камо ли да се изнесе фалшива продукция от човек. Но не забравяйте, че и най-професионалната охрана се състои от хора, а не всички хора и не по всяко време са праведници. Фалшиви карти се изнасят във всички страни по света. Особено в тези от Югоизточна Азия. При тях това е едно постоянно цунами.
      Понякога фалшиви кредитни карти се произвеждат и в "домашен уют" или в топлия гараж. Но и там производството и разпространението се осъществява не от самотен майстор, а от цяла престъпна мрежа. Като правило - международна. Ролите са точно разпределени. Едни осигуряват "суровия материал" - данните. Други ги копират. Трети работят в нелегалния "производствен цех", където се изготвят фалшивите карти. Четвърти приемат поръчките и плащанията, които стават по електронните платежни системи, работещи по принципа на Web-money - с други думи - безконтактно. Последното звено изпраща по пощата, или предава готовите карти на клиента със специални куриери.
      Разбира се много престъпници и престъпления се разкриват и всеки получава своето наказание. Но печалбите са толкова примамливи, че краят на играта не се вижда...
      В борбата с мошениците се включват и специалната полиция, и самите банки, и представителите на международните платежни системи. Но и престъпниците не са неуки и неподготвени хора. Финансовите афери се правят от ерудирани хора със солидна техническа и икономическа подготовка и добри инвеститорски възможности.

Методи Т. ГОРАНОВ,
Консултант на "Старт BG Чикаго" по финансови и икономически въпроси


Назад

 
Интернет дизайн