24 март 2005 г.

ХУДОЖНИЦИТЕ ОТ НЮ ОРЛЕАНС ГУСТАВО ДЮК И ДАНЧО ИВАНОВ В ЧИКАГО

      Измина почти година от изложбата ни в галерията на Дюк Арт Център, Ню Орлеанс. Сега при нас гостуват нашите вече стари приятели - г-н Густаво Дюк със съпругата си Матилда и Йордан Иванов, поканени да изложат свои картини в ТZ Галерия.
      Събота е, изложбата е в разгара си, непрекъснато прииждат посетители, обикалят от зала в зала, спират пред картините и търсят отговори на въпросите си.
      Там, в една от двете зали, са картините на Данчо и Густаво. Много различни и противоположни като светоусещане, но и двамата с ярко присъствие и творчески изяви.
      Отправям въпросите си към Густаво, който е художник с изложби в Англия, Колумбия, в Ню Орлеанс, Атланта, Флорида.
      - Толкова много безкрайност и небе в картините ти, човекът едва забележим като листо, подето от вятъра, изгубено сред облаците. Защо е самотен?
      - Аз съм част от различни страни на света, който ме заобикаля. Аз не мога да избера само красотата на пейзажа, аромата на цветята или да продължа с портрети на болката. Животът ми изпрати предизвикателството да рисувам. Моите картини са за богатството, гъвкавостта и мощта на човешката душа. То изразява свободата на хората, която те могат да извоюват от самите себе си.
      Картините на Густаво са самобитни. В тях сякаш гледаш отвъд пространството. Неговата визия за света е оптимизмът, смята че човек е самотен по пътя към доброто, но той ще победи.
      Дюк разказва и в книгата си, която предстои да излезе. Има изключително интересна съдба с трансформациите на един човек, дошъл от Колумбия преди 20 години и попаднал за 5 години в американски затвор. Това променя изцяло съдбата му и той става художник.
      Ако искате да разберете как, отидете на неговия уеб сайт: www.gustavoduque.com
      Това научих от изключително интересната личност Густаво Дюк.
      За съжаление Данчо Иванов не беше на откриването, поради пътуването си до България, но ние сме писали и друг път по повод негови творчески изяви в Ню Йорк, Чикаго и Ню Орлеанс, където той работи главно в художествените ателиета за изработване декорите за прочутия Ню Орлеански фестивал Марди Грас.
      Завършил е художествена академия в София - пространствено оформление, магистър на изкуствата. Има изключително ярко присъствие със своите изложби в Гърция, Италия, Австрия, Америка - най- вече в Ню Орлеанс.
      За него може да се каже, че е художник - експериментатор. Той е изключителен, търсещ творец. Владее свободно техниката на живописта и това му помага да експериментира, непрекъснато да съчетава изразните средства в смели хрумвания. Смело, като еквилибрист, той подхвърля форми и цветове и те попадат на точното място. Може да изобрази перфектно както природните елементи, така и човешка фигура, но в последно време го занимава абстрактната, структурна, композиция.
      Посетете неговия уеб сайт: www.jordanivanovart.com
      Посетете и изложбата в галерията, която продължава до края на март:
      TZ Галерия, 1834 W. NORTH AVE., CHICAGO.

Кина БЪГОВСКА

Назад


Изложбата
Картините на Данчо Иванов привлякоха много любители на негото изкуство


Густаво Дюк
Г-н Густаво Дюк със съпругата си Матилда пред неговите пространствени картини.
Интернет дизайн