10 март 2005 г.

БОРИС ГЕЛФАНД ИГРАЕ В ЧИКАГО!

      По времето, в което в Линарес се провежда може би най-силният турнир за годината с участието на Веселин Топалов, Гари Каспаров, Виши Ананд, Петър Леко, Майкъл Адамс и др. в Чикаго за кратко посещение бе един от 10-те топ гросмайстори в света - Борис Гелфанд.
      Родом от Беларус (24 юни 1968), а сега израелски гражданин Гелфанд е постигнал изключителни успехи в своята кариера - Европейска титла за юноши и Световна младежка (разделил 1-2 место), полуфиналист през 1995 на Претендентския турнир за световната титла за мъже, победи от супертурнирите в Дебрецен, Майорка, Манила, Белград, Дос-Ерманас, Тилбург, Вайк ан Зее, Москва и др.
      В Чикаго той бе по покана от неговите треньори от детските и младежки години Тамара Головей и Леонид Бондар, които още един път доказват, че в нашия град те са най-големите шахматни ентусиасти. Но за тях по-късно, а сега ви представяме ексклузивното интервю, което гросмайсторът бе любезен да даде специално за вестник "СТАРТ BG ЧИКАГО" и EUROCHICAGO.COM.

      1. Посещавали ли сте България и какви са впечатленията ви от нея?
      Б.Г. - Да, даже и миналата година бях в Пловдив на Европейското отборно първенство. Страната ви много ми харесва. Имате силни шахматисти, развитието, на които следя, а с някои дори поддържаме дружески отношения.
      2. Какви са отношенията ви с Веселин Топалов? Много от българските шахматните запалянковци не одобриха отказа му да играе в Пловдив за националния ни отбор.
      Б.Г. - С Топалов сме в отлични отношения и смятам, че има право да получава достойно възнаграждение за своите достойни представяния. Нали заради това начело на федерациите са поставени богати хора, които би трябвало да обичат шахмата.
      3. Вие казвате отлични отношения, но погледнато от страни, при тези жестоки битки по чернобелите полета, възможно ли е приятелство под шахматния Олимп? Кажете ми най-добрия ви приятел сред най-силните?
      Б.Г. - Борбата на шахматната дъска, не трябва да се смесва с живота и такъв пример е нашата дружба с Вл.Крамник.
      4. Колко часа дневно се занимавате, за да можете да се задържите на върха?
      Б.Г. - Всекидневно 6-8 часа, а преди турнири и повече.
      5. А в колко турнири годишно участвате?
      Б.Г. - Средно в около осем.
      6. Кой е следващият?
      Б.Г. - През месец март в Монако - това е нетрадиционно и много интересно състезание. Играят се по две партии - едната по ускорен шах (блиц), а другата без да се гледат фигурите (блинд). Наградният фонд се осигурява от един истински поклонник на шахмата, който се старае да присъства на всички игри. Въобще шахматните турнири в последно време все повече зависят от такива хора.
      7. Кое според вас бе златното време за шахматистите?
      Б.Г. - Преди 10-15 години имаше много повече състезания, а с разпадането на Югославия шахматният календар обедня още повече.
      Освен количеството на турнирите е важно и къде се провеждат - удоволствие е да играеш пред обичаща и разбираща публика.
      8. Какви други спортове са ви любими и ви интересуват?
      Б.Г. - Не само се интересувам, но и играя тенис и футбол, а преди 3 месеца бях на стадиона при историческата победа на Макаби над Аякс с 2:1.
      9. Кога бе първата ви среща с гросмайстор?
      Б.Г. - С Виктор Корчной, при един сеанс за едновременна игра, като този, който започва след минута, преди да стана на седем години.
      10. Трудно ли се играе срещу толкова много противници, изморително ли е?
      Б.Г. - О да, колкото са повече дъските, толкова повече ходиш и понякога може дори да те заболят краката!
      За последно - какво ще пожелаете на нашия сайт и в."Старт"?
      Б.Г. - Пожелавам ви всичко най-хубаво и да отделяте повече място за нашия древен, но красив спорт.

      Веднага след интервюто Борис Гелфанд проведе сеанс за едновременна игра срещу 30 съвсем млади, млади и не съвсем (най-възрастният участник бе около 55 годишен) шахматисти. Всички бяха радостни от възможността им да се срещнат с такъв супергросмайстор. Но най-щастливи бяха тези, които успяха да достигнат до равенство с именития шампион. С този безспорен успех се поздравиха възпитаниците на клуба "Kings & Queens" Елина Чертог и Сам Шмейкъл (шампион на САЩ за миналата година при седемгодишните). Останалите 28 участника претърпяха поражение - между тях бе и нашият представител Димитър.

      НАЙ-ДОБРИЯТ ШАХ-КЛУБ В ИЛИНОЙС Е МОЖЕ БИ НА КРАЧКА ОТ ВАС?
      А сега с две думи да ви разкажа за "Kings & Queens Chess Club". Клубът е основан от треньорите на Гелфанд Тамара Головей и Леонид       Бондар заедно с Людмила Филкенщейн и е спонсориран от JCC.
      Тримата великолепни шахматни педагози (със сигурност най-добрите в нашия град и Илинойс) се занимават няколко пъти в седмицата с всички деца желаещи да усвоят тънкостите на шахматното изкуство. Те са работили вече и с българчета. През пролетта и лятната ваканция "Kings & Queens Chess Club" организира и едно/ двуседмични лагери.
      За повече информация пишете на адрес: info@eurochicago.com

      БИСЕРЪТ НА ВЕСЕЛИН ТОПАЛОВ В ЛИНАРЕС
      Завършвам с шахматния бисер на В.Топалов от турнира в Линарес, в който нашият представител преследва Каспаров в борбата за първото място. В партията му с М.Адамс възникна показаната на фигурата в дясно позиция.
      Можете ли да познаете какъв бе следващият ход на нашия шахматист (с белите фигури), след което английският гросмайстор прекрати борбата поради неизбежен мат?

П.Стаматов

Назад


Борис Гелфанд
Борис Гелфанд в Чикаго



Шахмат
Шахматна задача

Интернет дизайн