10 март 2005 г.

УЧИТЕЛЯТ ПО ТАНЦИ

      Юлиян ЙОРДАНОВ:
      "Мислил съм си много пъти - какво ни е запазило нацията по време на турското робство? Хорото на мегдана в неделя!
      И Братя Миладинови казват : "Българското хоро е училище, където се усъвършенства народната поезия.
      Има много енергия в хорото, която се предава чрез заловените ръце.
      Но основното, когато играеш хорото, заряда - той идва от музиката.
      Докато в ръченицата има повече себеизразяване, повече импровизация, хорото е като групова медитация."

      Юлиян живее в Медисън - Уискансин. Всяка събота пътува до Чикаго повече от два часа и половина за да работи с две танцови групи в църквата "Света София" - с деца и девойки.
      Сам не може да определи с кои от тях му е по-интересно.
      Старанието и грижата, с които в "Света София" създават условия за работа на този първокласен танцьор и педагог с българските деца в Чикаго, са едно от онези важни и неоценими дела, благодарение на които българите запазват своята национална култура и бит в новия свят, където живеят. Един ден историята ще им бъде благодарна - на Църквата, на Юлиян и на тези, които са играли нашите неповторими народните хора при него.
      Децата го обграждат с любов, по детски се възхищават и искат да научат и изиграят най-хубаво всяка показана от него стъпка. А той, като школуван професионалист, има наистина на какво да ги научи. От една страна - вродения му талант на танцьор. От друга страна - вроденото чувство на педагог. Често то му помага да изиграе ролята и на учител по български език. При него българчетата, родени в Америка, усъвършенстват родната си реч.
      Възрастните, с които работи, са интересни с чувството си за хумор, допълнено с усета и желанието да играят народните танци, които пък им помагат за разтоварване от дневното напрежение.
      Разговаряме за неотдавнашната изява на Българския детски танцов състав "Нашенчета", който се представи с голям успех в Милуоки на Интернационалния фестивал за фолклорни танци.
      - И ние сме вече част от активния творчески живот в Америка на Балканската традиционна култура 9 казва Юлиян. - Тук особено силни традиции имат сърбите. Не случайно са инициатори на тези прояви. Имат с какво да се похвалят. Имат и къде да работят - в Сръбския културен център към Ортодоксалната църква "Свети Сава". Всяка година Центърът прави подобни фолклорни изяви, които приобщават балканските народи и им помагат да съхранят традициите си и да ги развият в Америка.
      Самият културен център е с огромна сцена, със завеси и репетиционни помещения. На две нива е, има над 10 класни стаи за неделно училище и спортна зала.

      Юлиян е пътувал много - още от България. По време на международните фолклорни фестивали той е играл български танци, но е и учил от другите народности по-различното. Особен афинитет има към сръбските, гръцките и македонските танци. Може би защото си приличат по темперамент. Сигурно не случайно е поканен да преподава на група от най-малките деца сръбски фолклорни танци в Милоуоки. Освен това танцува в група за гръцки фолклор - така наречения Мезохиос Грик Денсъс в Медисън. Преподава на американците български фолклор в Уискансън - в Ансамбъла на Леса, който съществува повече от 20 години.
      Участва ежегодно в множество фестивали, като "Доор Каунти Фестивал", "Спринг Фестивал" - Чикаго", "Епълтън" - Уискансън.
      За малкото време, което е Америка - три години, става известен с педагогическата си дейност. Изнасял е уроци и в Нешвил - Тенеси. С една дума, Юлиян вече е познат почти навсякъде в Американския Среден Запад.

      Все повече американци учат с интерес българските фолклорни танци. Дори много от тях са се записали да участват във Фестивала в Копривщица през лятото - за да се срещнат с автентичния български фолклор.
      Юлиян е завършил Пловдивската академия за музикално и танцово изкуство. Десет години е работил в танцовия състав в Ловеч, където преподава на повече от седемдесет млади танцьори.
      Обича да работи с децата, защото смята, че детската обич е най- чистото нещо и ако ти им даваш обич, те ще ти отговорят със същото.

Кина БЪГОВСКА

Назад


Юлиян Йорданов
Учителят по танци Юлиян Йорданов донесе в Америка и "посади" на благодатна почва уникалните български народни хора!


"НАШЕНЧЕТА"
Юлиян Йорданов подготви отлично своите малки танцьори от ансамбъл "НАШЕНЧЕТА" при БПЦ "Света София". На снимката: след отличното представяне на Танцовия фестивал в Милуоки.
Интернет дизайн