10 март 2005 г.

НАЙ-СИЛНИЯТ БЕ В ЧИКАГО

      Колкото и странно да изглежда, успехите в спорта на дадена страна са право пропорционални на цялостния статус на държавата. Това ще рече, че страна с добре развита икономика, с традиции в изкуството и културата, с буден и образован народ ще има и добър спорт, олимпийски и световни шампиони и световни рекорди. Когато държавата върви към низините - спортистите й също губят срещите си.
      Съединените щати, неизменно първи на Олимпийски игри и страна с безброй баскетболни игрища, басейни, спортни зали и прекрасни стадиони са пример за това. Германия, Япония, Великобритания и пр. го потвърждават.
      България, за който не познава страната и народа й, е била спортна изненада още през далечната 1896 година, когато става съучредителка на Олимпизма с участието си на Първите съвременни олимпийски игри, заедно със само още 12 страни. Тогава освободеното преди 18 години микроскопично княжество се нарежда сред титаните САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Австралия.       Паметно ще остане в историята и решението на първите ни министри да "внесат" като най-необходимо нещо за страната ни след Oсвобождението и 12 учители по физическо възпитание от Швейцария, които поставят началото на физическата култура в България.
      Затова и България, със своя буден и образован народ, е била винаги в авангарда на световния спорт.
      Един от първите в този авангард е и петкратният световен шампион, трикратен олимпийски вицешампион и петкратен европейски шампион по борба в супер-категория Александър Томов.
      За Българското Чикаго беше още една радост да празнува Националния празник на Родината заедно с този наш колос, който десетилетия беше символ на духа и силата на българина.
      Срещнахме се с него на Празника в БПЦ "Свети Иван Рилски - Чудотворец". Гостуваше в Чикаго на свои познати, след делово посещение на Лас Вегас за конгреса на тотализаторите по света. Сега Сашо Томов е председател на борда на директорите на Българския спортен тотализатор.
      Шегуваме се, че с неговите почти два метра ръст и сто и тридесетина килограма Българското Тото е било най-голямото и забележително тото на конгреса. Но той ни казва, че това е така и по постъпления. Повечето тотализатори по света са частни фирми, а българското тото си остана централна институция към Министерството на спорта, която помага за развитието на физическата култура у нас. Тази година българските тото пунктове са регистрирали рекордни постъпления. Така, че на конгреса нашето тото е сред гигантите и по парите, които се въртят в него. То е и лика-прилика с бордния си директор.
      Били сме заедно, макар и относително - той на тепиха, аз - на трибуните и в пресцентъра - на три олимпиади и в разговора изстиналите спомени ставаха горещи. Гледал съм двадесетина от неговите близо три хиляди борби на тепиха и сега, в Чикаго, сякаш не говорим, а гледаме едни и същи кадри от уникален спортен филм - спортният живот на Александър Томов.
      Най-тежките борци винаги са предизвиквали фурор на състезанията. Всички пишещи, говорещи и снимащи журналисти от вестници, радио и телевизия, са струпани около тепиха на колосите. Сетният национален химн е готов да гръмне след схватката, сетното шампионско знаме е готово да се развее на пилона. Отличията за месеци и години необозрим спортен труд - медалите, блестят под ярките прожектори в залата.
      И тогава на световната спортна сцена се появяваше българинът Александър Томов. Грамаден, мощен, съсредоточен, решителен, неустрашим.
      НАШ!
      Силата, но и мъдростта в мускулната схватка, вярната тактика, прозрението как да противодействаш на също така силния и опитен противник, са залогът на успеха.
      Сашо Томов владееше всичко, което беше необходимо, за да си най-силния човек на планетата. Записа го не веднъж, а пет пъти в историята.
      Бил е много пъти в САЩ - в Сан Диего преди години стана и световен шампион. В Лас Вегас стъпва за пръв път.
      А Чикаго? Той го свърза с приятните срещи със сънародниците си, с приятелите Венци, Радост и дъщеря им Михаела, на които гостува, с повече или по-малко познатите му спортисти, които живеят и работят в нашия град.
      Оказа се, че и с отец Валентин, който беше домакин на всички, дошли в църквата "Свети Иван Рилски - Чудотворец" на Националния ни празник, са от един и същи благословен от Бога край на България. Родното Винограде на свещенослужителя било на 7 километра от родното Склаве на прославения ни борец! Сашо Томов ни разкри и една тайна, която отец Валентин, поне пред мен, не е коментирал: най-хубавото вино в България било от това Винограде, където лозята били нависоко, на слънце, и слънцето добре ги опичало, та гроздето ставало сладко и омайно! Какво грозде и какви деца е раждала тази земя наша хубава!
      За всички ни бе удоволствие да празнуваме славния Ден на Нацията заедно с българин, стоял пет пъти на пиедестала на най-силния човек на планетата! Даже бих казал още, че тази вечер ние се гордеехме и малко по-уверено от това, че сме българи.

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад


Александър Томов
Александър Томов, пет пъти световен шампион, един от най-прославените български спортисти, беше почетен гост на Националния празник на Република България, честван в Българската православна Църква "Свети Иван Рилски - Чудотворец" - Чикаго.


Интернет дизайн