10 март 2005 г.

ВЕЛИЧИЕТО НА 3 МАРТ, СПОДЕЛЕНО ОТ БЪЛГАРИТЕ НА ЧИКАГО

      Църквите са били и си остават огнища на българския дух и култура.
      Тук се поддържа най-ярко и последователно националната памет.Така е било през Възраждането, така е и сега.
      Тържеството в Българската Православна Църква "Свети Иван Рилски - Чудотворец", посветено на Националния празник на Република България, 3 март, ни събра отново и тази година - стотици наши сънародници от Чикаго и Илинойс.
      Учениците на г-жа Елена Колева откриха с "Питат ли ме де зората..." и продължиха със старите възрожденски песни "Стани, стани юнак балкански", "Вятър ечи, Балкан стене", които бяха подети и от всички, намиращи се в залата.
      Силен беше рециталът "Опълченците на Шипка" , подготвен от г-жа Румяна Станкова и изпълнен от ученици в Пети клас. Децата рецитираха старателно и с жар произведението на Иван Вазов. Смълчани, деца и възрастни попиваха всяка дума, изказана в знак на благодарност към подвига на героите за свобода.
      Беше незабравимо тържество и то още повече подчерта особената роля, която играе неделното училище и неговата културно-просветна дейност в имигрантския живот на българите зад граница.
      Талантливо подготвения сценарий на Живка Петрова "Пътят на България", с умело подбрани откъси от нашата история, ни отведе в нашето героично минало. Развълнуваната публика награди участниците с бурни ръкопляскания на финала. Спектакълът беше по музика на художника Огнян Тодоров, автор на дърворезбата в Църквата, а режисьор бе Добри Карабонев.
      Детският танцов състав "Българче", с ръководител Джон Куо, ни покори отново с темпераментната си игра.
      Радост и настроение внесоха вече нарасналата танцова група на Ирина и Тодор Гочеви, чийто богат репертоар от фолклорни танци изглежда неизчерпаем и е ясен показател за техния професионализъм и труд.
      Хората прииждаха до късно, някои направо от своята работа. Залата се препълваше, но новодошлите, изправени мълчаливо, останаха докрай, за да бъдат съпричастни към Празника на България, една дата, която трябва да помним винаги и да отдадем поклон и признателност на тези, които жертваха живота си в името на едно единствено нещо - свободата!
      Тези тържества, посветени на паметни исторически събития, са ни още по-необходими тук, по новите места, където живеем, за да не забравяме корените си, за да не забравяме историята и за да бъдем още по-силно мотивирани в бъдещите крачки, които всеки един от нас прави, следвайки приемствеността на историята.
      И накрая, както винаги, последва веселие и танци, създадени от колоритния танцов репертоар на Оркестър ИЗГРЕВ.
      Гост на тържеството се оказа и един от най-големите спортисти на България - петкратния световен шампион по борба Александър Томов, който даде специално интервю за нашия вестник.

Кина БЪГОВСКА

Назад


"Българче"
Танцовият състав "Българче", с ръководител Джон Куо, предизвика радост и умиление сред участниците в тържеството.


"Опълченците на Шипка" - рецитал
"Опълченците на Шипка" - рецитал по Иван Вазов, изпълнен от петокласниците на учителката Румяна Станкова от Неделното училище към БПЦ "Свети Иван Рилски - Чудотворец" - Чикаго.


Танцовият състав
Танцовият състав на Ирина и Тодор Гочеви е пренесъл и пази българския дух и култура от старата ни Родина.

Интернет дизайн