10 март 2005 г.

БЪЛГАРСКИ ДНИ ВЪВ ВАШИНГТОН

      С разнообразни културни прояви, приобщаващи нашите сънародници към Родината, беше отбелязан националния ни празник в столицата на САЩ.
      В Американския университет във Вашингтон за трети път се проведе Фестивал на българското кино. В неделната утрин многобройна публика гледаше в три университетски зали получените от България нови филми "И Господ слезе да ни види...", "Мила от Марс" и "Другият наш възможен живот". Спонтанната дискусия след прожекциите беше мерило за тяхното въздействие. А на 12 и 13 март вокалният ансамбъл "Славея", с артистичен директор Татяна Сърбинска, подготвя два концерта на Капитолийския хълм. Това е първата музикална проява във Вашингтон, която представя българска музика в изпълнение на малък фолклорен ансамбъл и професионален хор от 80 певци. В програмата са включени песни от репертоара на "Мистерия на българските гласове" и българска православна литургична музика. Музикалният критик Мери Клиф от радио-телевизия Вета ще изнесе лекция върху особеностите на българското акапелно пеене.
      Основаното преди три години Българско училище "Свети Климент Охридски" за децата на българите от Вашингтон, организира детско утро, посветено на мартенските празници. Към училището има детска градина, а по-големите ученици изучават отечествознание, български език и литература. Пред гости и родители отново прозвучаха любими Вазови и Славейкови песни и стихове, народни приказки, осмомартенски привети към българската жена и майка.
      Към българите в чужбина е отправен поздравителния адрес на Министър-председателя Симеон Сакскобургготски. Той беше оповестен на приема на Българското посолство във Вашингтон, който се състоя в представителната сграда на Организацията на американските държави. Сред поканените гости бяха бившите американски посланици в София Робърт Бари и Сол Полански, висши служители от Държавния департамент, както и много сънародници. Млади български музиканти изнесоха камерен концерт.

Лада ГАЛИНА
Кореспондент на "Старт BG Чикаго" във Вашингтон


Назад


Поздравителен адрес
Поздравителен адрес на Министър-председателя Симеон Сакскобургготски към българите в чужбина, изпратен до редакцията на в-к “Старт BG”-Чикаго

Интернет дизайн