24 февруари 2005 г.

МАЧЪТ НА ЗВЕЗДИТЕ В ДЕНВЪР

      Миналият уикенд бе пълен с радости, изненади, и какво ли още не за баскетболните фенове. В петък започна традиционният спектакъл на Звездите в баскетбола. Денвър приюти тазгодишното издание на битката между Изтока и Запада с голям успех.
      Първи в ПЕПСИ Център излязоха младежите в Лигата срещу играещите в нея за втора година. В зрелището взеха участие баскетболисти като ЛеБрон Джеймс, Кармело "Мело" Антъни, Дуейн Уейд и Бен Гордън.
      Двубоят, като цяло, беше зрелищен, с много забивки и добри изпълнения. Треньорите, разбира се, искаха техните играчи да направят истински двубой, като играят активно и в защита и да не превърнат мача в турнир по забивки, както стана миналата година.
      Първо Джеймс се измъкна сам и заби зверски, но играта му като цяло не бе сто процента, заради грипа, който бе прекарал. След това "Мело"вкара два добри коша с отскок.
      В този мач Чикаго Булс бяха достойно представени от Бен Гордън, Уол Денг и Кърк Хайнрих. Двамата младежи Денг и Гордън вкараха по 17 точки и направиха добро впечатление като цяло. Кърк Хайнрих записа 6 асистенции. Звездата на вечерта обаче бе Кармело Антъни, който играеше пред собствена публика и грабна титлата за MVP (най-полезен играч).
      Съботната вечер бе на един спектакъл, за който ще се говори дълго. Стартът бе даден с игра между отбори от Сан Антонио, Финикс, Лос Анджелес и Денвър. Във всеки отбор участваха по един играч от НБА, ЖНБА, и по една легенда. Финикс грабна титлата в тази надпревара с кош от центъра на Шон Мариън.
      След това най-добрите гардове в лигата демонстрираха своите умения. Участваха Г. Аринас, Ъ. Бойкинс, С. Наш и Л. Риднаур. Наш и Бойкинс се справиха най-бързо с препятствията. На финала канадецът Наш грабна титлата като финишира за 25,4 секунди. Наш отново доказа, че този сезон е много успешен за него.
      Нощта продължи със състезанието по тройки, където взеха участие Р. Аллен, Д. Джонсън, К. Корвър, В. Ленард, В. Радмонович и К. Ричардсън.
      К. Корвър от Фили завърши първия тур с 14 тройки, както и Ленард.
      К. Ричардсън от Финикс завърши с 13, а другите трима отпаднаха. Във втория тур Корвър наниза 18 точки и изглеждаше, че ще вземе титлата. Но тогава Ричардсън пусна 9 директно в мрежата и с общо 19 т. грабна титлата и овациите за титлата.
      Турнирът по забивки винаги е бил очакван с огромен интерес, но миналата година участниците малко се поизложиха. В Денвър обаче всичко бе перфектно. Тук взеха участие Джош Смит, Амаре Стадъмайър, Крис Андерсън. На финала се класираха Стадъмайър и Смит след добри забивки. Крис Андерсън трябваше да си хвърли топката 16 пъти, за да забие.
      Смит получи 50. След това Стадъмайър излезе със съотборника си Стийв Наш. Наш който е играл футбол като млад посрещна топка подадена от Амаре с глава и му я сложи в ръцете. Стадъмайър също взриви трибуните със своя закачка, но получи само 45. Смит бе на ход, той облече фланелката на Уйлкинс ( легенда от Атланта) и направи въртене на 360 градуса с ръце и заби топката в коша. Това разби зрителите и журито и те, без колебание, му отсъдиха 50, което му донесе и титлата.
      Амаре Стадъмайър се представи отлично и с една страшна забивка. Съботната вечер сякаш отново върна авторитета му, което подчерта и самият Меджик Джонсън.
      Най-голямото зрелище си остава самият мач на звездите. В неделя около 19,30 започна представянето на играчите и, познайте кой бе най-атрактивен? Да, Шакийл О'Нийл, който излезе с малък танц. В началото преди борбата за топката всички играчи се поздравиха, всички с изключение на Коби Брайънт и Шак. Това показа, че войната между двамата продължава с пълна пара.
      Още от началото си пролича кой ще бъде МVP, след като Аллен Айверсън направи няколко добри изигравания. Последваха забивки от Джеймс и МакГрейди, които подгряха публиката.
      Втората част започна с няколко смени, като в игра влязоха Дърк Новитски, Мано Дженобили и Рей Аллен. Те оживиха мача, който до тогава се игра доста стегнато и професионално, имайки предвид, че треньор на Запада беше Грег Попович.
      Това обаче не се запази за дълго. Когато имаш Коби Брайънт, Л. Джеймс и Шакийл О'Нийл е просто трудно до не направиш шоу. Спектакълът продължи. Джеймс остана сам и заби една от 13 те си точки великолепно. Западняците, обаче, достигнаха преднина от 17 точки, която бе стопена от Айверсън и компания.
      По време на почивката видяхме изпълнения от кънтри музиката на Лий Ан Раймс.
      Втората половина беше наситена с големи изпълнения, но едно ще бъде повтаряно по телевизията години наред. Винс Картър от Ню Джърси изригна като вулкан, когато видя пролука в защитата, хвърли топката в таблото, скочи в небесата, взе си паса и заби като че ли това беше последната забивка в кариерата му! Публиката стана на крака и създаде невъобразим шум, Кармело Антъни скачаше от радост на корта. Трейси МакГрейди направи същото изпълнение, но не заби, а просто я пусна в коша.
      Изток водеше с 10 точки, когато Коби вкара две тройки и върна надеждите на съотборниците си. Това обаче не бе достатъчно.
Мачът завърши с победа на Изтока: 125-115.
      След края на зрелището Дейвид Стърн връчи MVP титлата на звездата на звездите Аллен Айверсън. Той завърши с 15 точки и 10 асистенции. Комисионерът Стърн благодари на Денвър за този уикенд.
      Звездният мач приключи. Всички играчи успяха да вкарат точки и всеки бе доволен: със 17 т. бе Рей Аллен, 16 - Коби Брайънт, 15 - Джърмейн О'Нийл и 14 - Дуейн Уейд.
      Този уикенд бе незабравим и удивителен, но и той трябваше да свърши. Все пак това е едва началото за сезона и истинските сблъсъци тепърва предстоят. Очакваме зрелищна битка за плейофите и титлата.

Йордан СИМЕОНОВ
Баскетболен коментатор на "СтартBG" - Чикаго


Назад


NBA
Интернет дизайн