24 февруари 2005 г.

НАШЕТО ИЗКУСТВО Е ВИК ЗА СВОБОДА

      По-лесно осъждаме, отколкото разбираме. По-лесно наказваме, отколкото награждаваме...
      Още като студентка в Полша прочетох за Христо Явашев /Кристо/.
      Спомням си, че бях много впечатлена и споделих с колеги при завръщането си в България.
      И те, като мен, не знаеха, че в лицето на Кристо модерното изкуство има своя български гений.
      Бях горда с откритието си. Тогава, през 70-те години, когато за българските творци зад граница се говореше или лошо, или нищо.
      Тогава виновен за това беше режимът.
      Но сега режимът го няма.
      Как тогава да си обясним оскъдната информация за Кристо, която срещаме из българските медии?
      За някои парите са спирачка да осъществят идеите си. За Кристо това е въпрос на време, през което той работи по 17 часа на ден.
      За него нещата са прости: да имаш идея, да вярваш,че можеш да я осъществиш, да работиш докато я реализираш. И да не вземаш пари от никого. Това е цената, която плащаш, за да се чувстваш свободен.
      Срещала съм скептично отношение към неговото творчество. Само защото не знаят нищо за човека и художника Кристо. Или преповтарят написаното в медиите. "Вместо да даде милионите си за бедните..."
      А кой е помогнал повече от него на хората и е защитавал повече природата?
      Да дадеш работа на стотици и стотици хора, не само хляб, а радостта да работиш и изпитваш удоволствие от труда си, от своята значимост, верига от креативност и изобретателност.
      Нима това е малко? Не е ли повече от всяко благотворително милосърдие?
      Той никога не се е отричал от българските си корени.
      Нещо повече - във всяко свое интервю винаги казва: "Роден съм в България".

      МОИТЕ СРЕЩИ С КРИСТО
      След "студентската ми среща" с Кристо в Полша, отново се срещнах с него в Чикаго.
      Никога няма да забравя този ден - 13 юни 1999 г. Седях в кафенето на Чикагския културен център в очакване на джаз-концерта на известни музиканти. Техните имена не помня вече, но помня как един от тях обяви, че "...Концертът е посветен на световно-известни имена, родени на тази дата. Започнаха с Кристо - "Бългериан борн..."
      Изправих се и изръкоплясках! Сякаш аз бях Кристо. Толкова ми беше приятно, че в залата сме вече двама българи!
      И третата ми среща с Кристо е отново в Америка. Този път - под знака на грандиозния му проект в Ню Йорк.
      Различното е, че зная повече за Америка, повече за него и искам да зная още повече за изкуството му!
      Каква е неговата мисия на художник? Откъде започва и как се развива? Защо прави точно това?
      За мен не е достатъчно да науча, че един художник е изразходвал 21 милиона долара, за да реализира идеята си. Че е чакал 15 години за разрешение. Че кметът на Ню Йорк е открил събитието...
      Мнозина гледат скептично на нетрадиционните хрумвания на един художник, чиято единствена цел е... ДА БЪДЕ СВОБОДЕН!

      НАШЕТО ИЗКУСТВО Е ВИК ЗА СВОБОДА
      Какво означава "да бъдеш свободен"?
      В сайта на Кристо четем:
      "Нашето изкуство е вик за свобода."
      Търсене на свободата - това е единствената причина, заради която Кристо напусна родната си страна, когато беше на 21 години.
      И досега Кристо и неговата съпруга Жан Клод, с която заедно осъществяват идеите си, не допускат никакво спонсорство, не желаят коопериране на идеи с други автори, не се съблазняват от никакви комерсиални възможности.
      Те отказват дори един милион долара, предложени им от японската телевизия за 60-секундна реклама през 1988 г.
      Малцина може би знаят, че Кристо и Жан Клод сами спонсорират своите проекти от продажбата на предварителните скици и рисунки.
      Той работи средно 17 часа на ден, 7 дни в седмицата. Жан Клод е малко по-мързелива - само 12-13 часа дневно. Никога не са ползвали ваканция. Никога на се харчили своите пари така, както го правят повечето хора. Те ги дават за единствената желана привилегия - да изпитат удоволствие от създаването на уникални произведения на изкуството на радостта и красотата - за тези, които споделят техните убеждения. За всички, които могат да изпитат от тяхното творчество удоволствие и наслада. Затова и никога не вземат нито цент като входна такса за своите произведения.
      Кристо и Жан Клод не са променяли адреса си от 1964 г., когато имигрират в Америка и първите три години са били нелегални. Живеят на петия етаж, без асансьор, и това е единствената им къща и досега.
Той никога не е имал асистент, дори сам си прави рамките за картините.

      И нещо повече за Кристо.
      Роден е на 13 юни 1935 година в Габрово. През 1958 г. напуска България и идва в Париж, където среща съпругата си Жан Клод, родена на същата дата - 13 юни 1935 г. Поводът да се срещнат е портретът, който Кристо прави на майката на Жан Клод.
      Независимо, че Жан Клод не е художник, малко по-късно те започват да работят заедно.
      Всяко тяхно произведение е с участие на двамата и затова винаги носи и името "КРИСТО И ЖАН КЛОД". Те се гордеят със своя син Кирил, роден на 11 май 1960 г., който е поет и има пет публикувани книги.

      Има три неща, които Кристо и Жан Клод не правят заедно.
      Не летят никога с един и същи самолет.
      Жан Клод никога не прави рисунки. Кристо реализира и нейните идеи, изобразявайки ги на хартия. Никога не са имали асистент в студиото.
      И третото - Христо никога не изпитва удоволствие от разговори за счетоводни сметки.

      Дълъг е пътят, изминат от толкова креативна личност като Кристо.
      До всяка от идеите си той пътува години наред търпеливо. Нанася щрихи, визуализирайки пространството.
      Неговите предварителни рисунки са толкова съвършени, че когато произведението е реализирано, човек се учудва на точността на всеки щрих и линия, които проследяват формата на обекта, който опакова.
      Трудно можем да посочим кои са най-мащабните му произведения, но ако съдим по времето от старта до пълната им реализация, това са:       Опаковането на Райхстага - 25 години, Порталите - Ню Йорк - 15 години, Чадърите - Япония и Калифорния - 7 години.
      За Кристо може да се каже, че е "най-чистият" художник, който някога е съществувал. Той не замърсява природата и нищо от неговите произведения не се изхвърля, а се рециклира.
      Кристо и Жан Клод не са концептуални художници, защото тяхното изкуство не остава само на хартия. Те го реализират в действителност.
      По-скоро те са художници на околната среда. Защото творят преди всичко в градовете и урбанизираната природна среда.
      Тяхното изкуство е естетично, предварително добре обмислен е всеки цвят. "Чадърите" в Калифорния са жълти, а в Япония - сини, за да хармонират със заобикалящата природна среда.
      Грандиозно е впечатлението от странните фабрични елементи /чадъри/, вградени в ландшафта на Япония и Америка. Природната хармония не е нарушена. Напротив - подчертава се още повече благоприятното взаимодействие между човешкото въображение и природата.

      Нима случайно Кристо "отваря вратите" на своето въображение?
      Аз мисля, че това е събирателната философия на неговия живот.
      На един човек, който е ръководен само от мисълта за свобода и съзидание!

      Какво представляват "Порталите" на Кристо и Жан Клод?
      По пътеките на Сентрал Парк в Ню Йорк са наредени 7 500 портали в редици от петметрови стоманени пилони. На хоризонталната им греда са свободно окачени оранжево оцветени найлонови платна. Използувани са 5 290 тона стомана - 2/3 от метала вложен за Айфеловата кула. Употребени са 165 000 болта, общата дължина на използваните платна е около 187 километра.
      За тези, които се разхождат през отворените портали - те са като златен покрив, образуващ топла сянка. Ако ги погледнеш от сградите, около Сентрал Парк, "Порталите" изглеждат като златна река, ту изчезваща и ту появяваща се между клоните на дърветата, река която осветява формата на пътеките.
      Порталите са солидно прикрепени на стоманени крачета, които тежат по 250 - 350 килограма.
      Помислено е за всичко. Още повече, че застраховката за Сентрал Парк е милиони.
      Преди да започне своята работа Кристо и Жан Клод подписват договор от 43 страници, с който се задължават да не наранят нито една тревичка, да не преместят нито едно камъче, да не пробият нито една дупка в земята. И го спазват.
      По време на инсталирането са ползвали само малки транспортни коли. Има и много други изисквания, с които двамата е трябвало да се съобразят при реализирането, като запазване на свободния достъп на хора и животни до парка.
      Подсигурена е работа на 600 работника за инсталиране и на стотици други за изтъкаване и ушиване на платното, както и за обработване на металните конструкции, оборудвани с работно облекло с емблемата на проекта. Работниците са били снабдявани с топла храна.
      Грандиозните проекти на Кристо сред ландшафта на природата, сред острови и океани, не са предизвикателство към природата, не са стремеж да я надминат или покорят, а да усетиш още повече блясъка на слънцето чрез рефлекса на светлината в опакованите с прозрачно фолио дървета, да усетиш контраста на земните цветове и форми, от цветните полиетиленови пътеки, искрящи от светлината.
      С една дума - да видиш природата с по-добри очи.

Кина БЪГОВСКА

Назад


Кристо и Жан Клод  в Ню Йорк
1980 година. Кристо и Жан Клод представят в Ню Йорк проекта за "Порталите", който беше реализиран тази година.


"Порталите" в Сентрал Парк
Февруари 2005 година. Хиляди жители и гости на Ню Йорк се разхождат под "Порталите" в Сентрал Парк.


Кметът на Ню Йорк
2003 година. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумберг обявява подписването на Договора за Проекта "Порталите" в Сентрал Парк.


"Опакованият Райхстаг"
"Опакованият Райхстаг" в Берлин, 1971-1995- един от golemite успехи на Кристо и Жан Клод.


"Чадърите" - Калифорния
Кристо и Жан Клод: "Чадърите" - Калифорния.
Интернет дизайн